to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:17 | 02.06.2018

Πολιτική

Ονοματολογικό: Η αισιοδοξία Ζάεφ και το μήνυμα της Αθήνας

Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ - «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα», η σημερινή δήλωση Σκουρλέτη την ώρα που η Αθήνα έστειλε την Παρασκευή το ξεκάθαρο μήνυμα, πώς αν δεν συμφωνηθούν όλα, δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα στο Μακεδονικό


Συγκρατημένα αισιόδοξος για συμφωνία στο ονοματολογικό εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, υπογραμμίζοντας ότι οι επαφές των δύο χωρών δεν έχουν σταματήσει. Αν και επιβεβαίωσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, ο κ. Ζάεφ σημείωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε τεχνικό επίπεδο. 

«Οι συζητήσεις για τις τεχνικές λεπτομέρειες συνεχίζονται μεταξύ των ομάδων εργασίας. Οι παράμετροι που συζητώνται από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών πρέπει να πάρουν τη μορφή ενός τελικού εγγράφου και στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας και εγώ θα λάβουμε μία απόφαση» είπε χαρακτηριστικά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας, MIA.  «Η συμφωνία θα υπογραφεί στις Πρέσπες, όπως έχουμε πει από τη συνάντησή μας στο Νταβός» πρόσθεσε, αποφεύγοντας πάντως την όποια εκτίμηση για το πότε η συνάντηση αυτή θα μπορούσε να λάβει χώρα (πληροφορίες: ΕΡΤ, Ναυτεμπορική). 

Π. Σκουρλέτης: Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα

«Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σταθερότητα και υπευθυνότητα το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, αποφεύγοντας επιπόλαιους τυχοδιωκτισμούς». Αυτό δήλωσε, από την πλευρά του, μιλώντας το Σάββατο στην εκπομπή «Επτά» της ΕΡΤ ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, αναφερόμενος στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Παράλληλα, ανέφερε ότι τώρα υπάρχει «ευνοϊκή συγκυρία» για την επίλυση του ζητήματος, καθώς επίσης και ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφείς. Ακόμη, ο υπουργός κατηγόρησε το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας ότι κρατά στάση «πλήρους ασυνέχειας».

Αναφορικά με τη στάση του κόμματος των ΑΝΕΛ στο εν λόγω ζήτημα, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Εκ μέρους των ΑΝΕΛ, έχουμε μία συνέπεια, σε μία κατά τη γνώμη μου λάθος στάση». Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η διαφωνία σε αυτό το σημείο «δεν θέτει εν κινδύνω τη συνοχή της κυβέρνησης».

«Το πιο ουσιαστικό είναι να υπάρξει συμφωνία που δεν θα αντιστοιχεί στα όρια της σημερινής κυβερνητικής πλειοψηφίας, αφού πρόκειται για εθνικό ζήτημα», συμπλήρωσε.

«Η ΠΓΔΜ δεν ανταποκρίνεται στα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες», ανέφεραν χθες κυβερνητικές πηγές

«Η πλευρά της ΠΓΔΜ από ό,τι φαίνεται δεν είναι ακόμη έτοιμη να ανταποκριθεί στα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους δύο υπουργούς Εξωτερικών. Συνεπώς, η πιθανότητα συμφωνίας εντός των επόμενων ημερών φαίνεται πως απομακρύνεται. Πιθανότατα να απομακρύνεται και η τηλεφωνική επικοινωνία των δύο πρωθυπουργών», σημείωσε την Παρασκευή κυβερνητικός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, μιλώντας στην τηλεόραση του «Ε» ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε ότι «δεν υπάρχει συμφωνία αυτή τη στιγμή και όταν θα υπάρξει, θα ενημερώσουμε τις πολιτικές δυνάμεις και τον ελληνικό λαό, για να ακολουθήσει μια ευρεία και διεξοδική συζήτηση». Ωστόσο πρόσθεσε ότι «η διαπραγμάτευση είναι στο επίπεδο των πρωθυπουργών και διευθετούνται τεχνικές λεπτομέρειες, ενώ θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ τους ώστε να καταλήξουμε σε μία αμοιβαία αποδεκτή συμφωνία». Τέλος, τόνισε ότι υπάρχουν οι πολιτικοί και κοινωνικοί συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή, όταν θα έρθει προς ψήφιση η συμφωνία για το ονοματολογικό.

Δείτε τη συνέντευξη:

Πηγές πΓΔΜ: Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες

«Αυτές τις στιγμές δεν πρέπει να υποκύπτουμε σε εικασίες. Η υπεύθυνη πολιτική στάση όλων των πολιτικών παραγόντων στις δύο χώρες είναι πολύ χρήσιμη και προς το συμφέρον της εξεύρεσης λύσης», δήλωσαν πηγές της κυβέρνησης της πΓΔΜ, όπως μεταδίδει το ανταποκριτής της ΕΡΤ στα Σκόπια Νίκος Φραγκόπουλος, όταν κλήθηκαν να σχολιάσουν τις δηλώσεις κυβερνητικών πηγών στην Αθήνα περί απομάκρυνσης της πιθανότητας συμφωνίας της επόμενες ημέρες για την επίλυση του θέματος της ονομασίας.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα ήρθε στο φως της δημοσιότητας ένα non paper το οποίο ανέφερε ότι κάποιες χώρες της ΕΕ μεταξύ αυτών η Γαλλία και η Ολλανδία εμφανίζονταν αντίθετες στο να λάβουν η πΓΔΜ και η Αλβανία ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων -άσχετα με τις εξελίξεις στο ονοματολογικό- με το αιτιολογικό ότι δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις, καθώς δεν έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό, ούτε έχουν γίνει ενέργειες για την πάταξη της διαφθοράς. Κυβερνητικοί παράγοντες εκτιμούσαν ότι μια θετική εξέλιξη στο ονοματολογικό θα μπορούσε να αμβλύνει τις όποιες αντιρρήσεις άλλων χωρών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)