to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:20 | 31.05.2018

Οικονομία

Όλαφ Σολτς: Η ευρωζώνη είναι σταθερή, η πλειονότητα των Ιταλών τάσσεται υπέρ της Ε.Ε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς δήλωσε την Τετάρτη απόλυτα πεπεισμένος ότι η πλειονότητατων Ιταλών έχει «πολύ φιλοευρωπαϊκή στάση», ενώ διαβεβαίωσε ότι η ευρωζώνη είναι σταθερότερη και πιο έτοιμη να αντεπεξέλθει σε δύσκολες συγκυρίες.


   Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Ιταλία--όπου η συνεχιζόμενη πολιτική κρίση απειλεί να πυροδοτήσει νέα αναταραχή στις χρηματαγορές--ο Σολτς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εργάστηκαν σκληρά τα τελευταία χρόνια για να γίνει σταθερότερη η οικονομική και νομισματική ένωση.

   «Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι πολύ σταθερή, η ευρωζώνη επίσης», τόνισε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο χθες Τετάρτη.

   «Μπορεί κανείς να πει ότι η Ευρώπη είναι καλύτερα προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει δύσκολες συγκυρίες από ό,τι πριν. Επιπλέον, είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι οι Ιταλοί έχουν πολύ φιλοευρωπαϊκή στάση. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έθνος», συνέχισε ο Σολτς.

   Ερωτηθείς αν τον ανησυχεί η αναταραχή στα χρηματιστήρια και τις κεφαλαιαγορές ο Σολτς επισήμανε: «η Ευρώπη βρίσκεται το τρέχον διάστημα σε καλή οικονομική κατάσταση».

   Αναφερόμενος στο κοινό νόμισμα, ο Σολτς πρόσθεσε: «Αυτό που έχουμε δει τα τελευταία λίγα χρόνια είναι πως το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα, και όταν κανείς αποπειράται να κερδοσκοπήσει σε βάρος του συγκεκριμένου νομίσματος, αυτό αποδεικνύεται εντελώς παράλογο. Υπάρχουν ασφαλώς πάνω και κάτω» στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ, «αλλά δεν υπάρχει καμιά ανάγκη να το συζητήσουμε περισσότερο».

   Η Ιταλία διατρέχει τον κίνδυνο να εισέλθει σε μια παρατεταμένη πολιτική κρίση και θεωρείται πιθανό να διεξαχθούν νέες εκλογές φέτος, που ίσως μετατραπούν σε δημοψήφισμα για την παραμονή -ή μη- της χώρας, της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, στην οικονομική και νομισματική ένωση. Τα Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, λαϊκιστικό) και η Λέγκα (άκρα δεξιά) καταβάλλουν νέα προσπάθεια για να επιτύχουν τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά το βέτο που πρόβαλε ο πρόεδρος Σέρτζο Ματαρέλα στην επιλογή του Πάολο Παβόνα, 81 ετών, γνωστού ευρωσκεπτικιστή, για το αξίωμα του υπουργού Οικονομικών. Ο Ματαρέλα ανέθεσε διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης σε ένα πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τον Κάρλο Κοταρέλι. Η παρουσίαση του κυβερνητικού σχήματος, που αναμενόταν να γίνει την Τετάρτη, αναβλήθηκε.

   Επίσης κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του ο Σολτς απέρριψε τις ανησυχίες για την έκθεση της Deutsche Bank, του μεγαλύτερου πιστωτικού ιδρύματος της χώρας του, στα ιταλικά κρατικά ομόλογα. «Η Ντόιτσε Μπανκ είναι πολύ σταθερή και τα τελευταία χρόνια έλαβε καλές προφυλάξεις ώστε η επιχειρηματική της δραστηριότητα να αναπτύσσεται με λογικό τρόπο», έκρινε ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)