to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:46 | 29.05.2018

Κοινωνία

Παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για την φρικιαστική υπόθεση κακοποίησης στη Λέρο

Παρέμβαση της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου προκάλεσε το θέμα των φρικιαστικών καταγγελιών για κακοποίηση των 3 παιδιών στη Λέρο από τους γονείς τους.


Η ανώτατη εισαγγελέας έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελέα της Κω για :

1) Να εξεταστούν τα παιδιά από ειδικούς παιδοψυχιάτρους,

2) Να φύγουν από τη Λερο να εγκατασταθούν σε εδική δομή ώστε να λάβουν τη «φροντίδα» που απαιτείται και

3) Να ερευνηθεί εφόσον υπάρχει και τέταρτο μεγαλύτερο παιδί της οικογένειας, το οποίο πάσχει από νοητική στέρηση, αν και αυτό έχει κακοποιηθεί.

Η φρικιαστική υπόθεση που ήρθε στο φως

Φρίκη και αποτροπιασμό μπορούν να προκαλέσουν τα όσα ζούσαν επί δύο χρόνια παιδιά στα χέρια των γονιών τους στο νησί της Λέρου.

«Βιάζαμε τον 24χρονο γιο μας, που έχει νοητική υστέρηση και το 13,5 χρονών κορίτσι μας και το απολαμβάναμε. Σταματούσαμε μονάχα όταν έβαζαν τα κλάματα. Πολλές φορές χρησιμοποιούσαμε και διάφορα αντικείμενα, ενώ ο ένας από εμάς αυνανιζόταν», είπαν οι δύο γονείς κατά την ανάκρισή τους.

Το ζευγάρι επιβεβαίωσε πως ο μεγαλύτερος γιος τους 27 ετών, είχε εγκαταλείψει το σπίτι καθώς δεν άντεχε πια τη σωματική βία που του ασκούνταν επί χρόνια.

Σύμφωνα με τους δύο δράστες, σεξουαλικά κακοποιούνταν μόνο η ανήλικη και ο 24χρονος γιος τους, ενώ το 8χρονο αγοράκι ήταν θύμα ξυλοδαρμού σε καθημερινή βάση. 

Οι γονείς, οδηγήθηκαν ενώπιον του εισαγγελέα, ο οποίος άσκησε εναντίον τους ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και μετέπειτα οδηγήθηκαν στον ανακριτή για να απολογηθούν. 
 
Η φρικαλέα αποκάλυψη έγινε όταν ένα από τα παιδιά, πήγε στο νοσοκομείο με αιμορραγία και μετά από εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι είχε πέσει θύμα βιασμού. Το παιδί, συνοδεία της θείας του και με τη στήριξη κοινωνικού λειτουργού, αποκάλυψε τη φρίκη.

Αμέσως μετά έγινε η καταγγελία στην Αστυνομία και οι γονείς συνελήφθησαν. Χθες Δευτέρα, μετά από πολύωρη ανάκριση, ο πατέρας ομολόγησε, ενώ τα όσα κατέθεσε η συνεργός μητέρα - η οποία αρχικά αρνούνταν τις κατηγορίες- σοκάρουν.

Η ανακοίνωση του Χαμόγελου του Παιδιού

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από την ανοκοίνωση που εξέδωσε το «Χαμόγελο του Παιδιού» , εισαγγελείς και κοινωνικές υπηρεσίες γνώριζαν εδώ και ένα χρόνο - από τον περασμένο Μάιο - για την κόλαση που ζούσαν τα παιδιά στα χέρια των ανθρώπων που τα γέννησαν.

Συγκεκριμένα, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει πως ουδέποτε φιλοξενήθηκε η 14χρονη κόρη της οικογένειας σε κάποιο από τα σπίτια του οργανισμού.

Και αποκαλύπτει:

  • Το Μάιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» είχε λάβει καταγγελία στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» σύμφωνα με την οποία οι συγκεκριμένοι γονείς ασκούσαν έντονη σωματική κακοποίηση στα ανήλικα παιδιά τους, τα παραμελούσαν και υπήρχαν υπόνοιες για σεξουαλική παρενόχληση της ανήλικης κόρης (13 ετών). Άμεσα, όπως γίνεται για κάθε ανάλογη καταγγελία, ενημερώθηκε η αρμόδια Εισαγγελία Ανηλίκων ώστε να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες.
  • Τον Ιούλιο του 2017, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε κλήση από συγγενικό πρόσωπο της οικογένειας όπου ανέφερε ότι το 13χρονο κορίτσι, καθώς και ο 8χρονος αδερφός της βρίσκονταν σε Νοσοκομείο Παίδων κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Το συγκεκριμένο άτομο ενημέρωσε ότι το 13χρονο κορίτσι έφυγε μόνο του από το νοσοκομείο, καθώς φοβόταν ότι θα γυρίσει πίσω στο οικογενειακό της περιβάλλον, ωστόσο εντοπίστηκε άμεσα κι επέστρεψε ξανά.

Το Χαμόγελο ενημερώνει ότι «αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης ενός παιδιού είναι οι Εισαγγελικές Αρχές και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες που οφείλουν να ερευνήσουν την κάθε υπόθεση».

Και η ανακοίνωση καταλήγει με έκκληση προς τους πολίτες να σπάσουν τη σιωπή τους, ακόμη κι αν υποψιάζονται ότι κάποιο παιδί κινδυνεύει.



 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)