to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:59 | 14.03.2013

Διεθνή

Θερμή υποδοχή στον νέο πάπα από τον βρετανικό και γαλλικό Τύπο

«Ενας πάπας από τον Νέο Κόσμο» είναι ο τίτλος των Τimes. «Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος» γράφει η εφημερίδα Le Figaro. «Αυτός ο ηλικιωμένος άντρας θα μπορέσει να οδηγήσει την Εκκλησία και τους πιστούς της σε ένα μεγαλύτερο άνοιγμα προς τις γυναίκες και τις διαφορετικές σεξουαλικές προτιμήσεις ή όπως οι προκάτοχοί του θα παραμείνει ένας αυστηρός φύλακας του δόγματος;», αναρωτιέται αρθρογράφος Liberation


Οι εφημερίδες της Ευρώπης υποδέχονται θετικά τον νέο πάπα και ταυτόχρονα εκφράζουν ερωτηματικά για τον ρόλο που θα διαδραματίσει ο Φραγκίσκος Α' στην υψηλότερη θέση της Καθολικής Εκκλησίας. 

«Ο πάπας Φραγκίσκος έχει μια μοναδική ευκαιρία να αποκαταστήσει τις ηθικές αξίες και το γόητρο της εκκλησίας» σχολιάζουν οι Τimes χαρακτηριστικά, και εκτιμούν: «Ο συντηρητισμός του πάπα Φραγκίσκου δεν θα τον εμποδίσει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις». 

Από την πλευρά της, η επίσης βρετανική Daily Telegraph είναι πιο αισιόδοξη. «Ελπίζουμε ο πάπας Φραγκίσκος, ένας άνθρωπος που φαίνεται τόσο ταπεινός, συμπονετικός και πολυμαθής» γράφει «να αποδειχτεί ικανός να αναζωπυρώσει το χριστιανικό πνεύμα όχι μόνο στο Νέο Κόσμο, αλλά και στην Ευρώπη» συμπληρώνει.  

«Καλησπέρα πάπα Φραγκίσκο» γράφει και η Guardian υποδεχόμενη τον νέο Ποντίφικα δείχνοντας ιδιαίτερα την ικανοποίησή της: «Η εκλογή του πρέπει να ερμηνευτεί ως αναγνώριση της ανάγκης για ένα νέο διάλογο με επίκεντρο την κοινωνική δικαιοσύνη». 

Θετική είναι και η στάση της Sun η οποία δεν αμελεί να θυμίσει δηλώσεις του Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο ο οποίος ως αρχιεπίσκοπος Αργεντινής είχε πάρει θέση για τα νησιά Φόκλαντς (Μαλβίνες για τους Αργεντίνους). «Τα νησιά Μαλβίνες είναι δικά μας. Δεν πρέπει να χαθεί ο σεβασμός σε όσους που έδωσαν τη ζωή τους για τα νησιά αυτά. Είναι η πατρίδα μας, Οι Μαλβίνες ανήκουν στην Αργεντινή» είχε δηλώσει ο Φραγκίσκος Α' σύμφωνα με το βρετανικό ταμπλόιτ στους δημοσιογράφους και συμπληρώνει: «Ελπίζουμε πως οι δηλώσεις του παρελθόντος για την στάση της Αργεντινής δεν θα επαναληφθούν». Η ίδια εφημερίδα που τονίζει επίσης πως ο νέος πάπας θα είναι «πάντα ευπρόσδεκτος στη Βρετανία» δημοσιεύει και μία φωτογραφία του να χαιρετά τα πλήθη στην πλατεία του Αγίου Πέτρου και με τη λεζάντα να γράφει «Το χέρι του Θεού» -κάνοντας λογοπαίγνιο με την περίφημη φράση που παραπέμπει στο Μουντιάλ του 1986 και στον συμπατριώτη του νέου ποντίφικα Ντιέγκο Μαραντόνα, ο οποίος είχε βάλει γκολ με το χέρι εναντίον της Αγγλίας. 

Θερμή υποδοχή στον Φραγκίσκο Α' επιφυλάσσει και ο γαλλικός Τύπος ο οποίος δεν κρύβει την έκπληξή του μιλώντας για έναν «πάπα από την άκρη του κόσμου», έναν «πάπα του λαού». 

«Τι θα κάνει αυτός ο άγνωστος στο πλατύ κοινό άνθρωπος», αναρωτιέται ο Ετιέν ντε Μοντετί της Le Figaro, ο οποίος, όπως υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, «αναλαμβάνει μια παμπάλαια κληρονομιά, αυτή μιας πίστης δύο χιλιάδων ετών». Και εξηγεί: «Υπάρχουν εσωτερικά θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Η αναμόρφωση της διοίκησης της Εκκλησίας είναι ένα από αυτά». 

Ο Φρανσουά Σερζάν στη Liberation αναρωτιέται εάν αυτός ο «ηλικιωμένος άντρας» θα κάνει μεγαλύτερο άνοιγμα στις σεξουαλικές προτιμήσεις ή «θα παραμείνει αυστηρός φύλακας του δόγματος» ενώ ο Ντομινίκ Κινιό στη La Croix σχολιάζει την αναφορά του νέου πάπα στον προκάτοχό του Βενέδικτο 16ο γράφοντας: «Η διαδοχή είναι ένα βαρύ φορτίο». 

Στο ίδιο πνεύμα, κινείται και η Le Parisien: «Μετά τη θητεία του Βενέδικτου του 16ου που σημαδεύτηκε από πολλά σκάνδαλα, οι καρδινάλιοι θέλησαν να αλλάξουν το ύφος, να δείξουν ένα καινούργιο πρόσωπο της Εκκλησίας λιγότερο δογματικό, περισσότερο ανθρώπινο και χαρισματικό; Φυσικά. Πρόκειται πραγματικά για μια στροφή; Οι ειδικοί στα θέματα του Βατικανού το βεβαιώνουν, όμως είναι ακόμα πολύ νωρίς για να το πούμε».

Πηγή: tovima.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)