to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:21 | 14.03.2013

Διεθνή

Διεθνής Αμνηστία: Στο διεθνές ποινικό δικαστήριο να παραπεμφθούν τα εγκλήματα πολέμου στη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει παραπέμψει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν και οι δύο πλευρές στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Διεθνής Αμνηστία


 "Πόσοι άμαχοι πρέπει ακόμα να πεθάνουν προτού το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ παραπέμψει την υπόθεση στον εισαγγελέα του ΔΠΔ ώστε να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι των φρικτών αυτών εγκλημάτων;", αναρωτιέται η Ανν Χάρισον, αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης και αρμόδια για τη Μέση Ανατολή.

   "Την ίδια ώρα που οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις διαπράττουν την πλειοψηφία των εγκλημάτων πολέμου και άλλες κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έρευνά μας δείχνει πως υπάρχει κλιμάκωση των παραβιάσεων και από τις ένοπλες οργανώσεις της αντιπολίτευσης", προσθέτει η ίδια.

   "Αν δεν γίνει κάτι υπάρχει κίνδυνος οι πρακτικές αυτές να εντείνονται ακόμα περισσότερο. Είναι επιτακτική ανάγκη, όσοι εμπλέκονται να γνωρίζουν πως θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους", επισήμανε.

   Η Αμνηστία τονίζει πως διαθέτει αποδείξεις για χρήση από τις καθεστωτικές δυνάμεις "διεθνώς απαγορευμένων όπλων κατά των αμάχων, αλλά και για "βασανισμούς και δολοφονίες στρατιωτών, φιλοκυβερνητικών παραστρατιωτικών και πολιτών" από τους αντάρτες.

   Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία επισημαίνει πως έχει επαληθεύσει τη χρήση βαλλιστικών πυραύλων από τον στρατό στο Χαλέπι, "εκατοντάδες κάτοικοι της επαρχίας, ανάμεσά τους και παιδιά, σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε τρεις πρόσφατες επιθέσεις (με τέτοια όπλα) οι οποίες αφάνισαν ολόκληρες οικογένειες".

   Στο Χαλέπι, επίσης, "πτώματα αντρών και αγοριών, με μια σφαίρα στο κεφάλι και τα χέρια δεμένα στην πλάτη, ανασύρθηκαν από ποτάμι" που πηγάζει από περιοχή την οποία ελέγχει ο στρατός, σύμφωνα με την Αμνηστία.

   Η οργάνωση κατηγορεί επίσης τους αντάρτες ότι στρατολογούν παιδιά στις μάχες εναντίον των στρατιωτών ακόμα και για να "εκτελούν".

   "Βίντεο δείχνει ένα αγόρι 12 ως 14 ετών που κράτα ένα μαχαίρι πάνω από έναν άντρα, ο οποίος αναγνωρίστηκε αργότερα και επρόκειτο για τον συνταγματάρχη Ιζ αλ-Ντιν Μπαντρ, και με αυτό του κόβει το λαιμό", κάτω από τις επευφημίες των μελών οργάνωσης της αντιπολίτευσης, αποκαλύπτει η Αμνηστία.

   Σύμφωνα με τον ΟΗΕ περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στα δύο χρόνια των αιματηρών συγκρούσεων.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)