to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Με τον φακό του Left.gr: Δύο κόσμοι στο ίδιο νοσοκομείο

Ο «Ευαγγελισμός», 5 περίπου μήνες μετά την εκδίωξη του εργολάβου καθαριότητας


Βίντεο - επεξεργασία: Άγγελος Καλοδούκας, κείμενο: Τάσος Γιαννόπουλος

Στο βίντεο που ακολουθεί, παρουσιάζεται συνοπτικά ο μέχρι τώρα απολογισμός της προσπάθειας να εκδιωχθούν οι εργολάβοι από τον «Ευαγγελισμό», με «εργαλείο» το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει από το 2016. 

Η εν λόγω προσπάθεια έμεινε ημιτελής λόγω του δικαστικού «μπλόκου», το οποίο επέτρεψε στις εργολαβικές εταιρείες να συνεχίσουν την παροχή των υπηρεσιών σίτισης, εστίασης και φύλαξης στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας, κρατώντας ακόμη και σήμερα σε ομηρία αρκετούς εργαζόμενους, την ώρα που οι συνάδελφοί τους στον τομέα της καθαριότητας ξέφυγαν από το καθεστώς της άγριας εκμετάλλευσης:

Όπως έχουμε αναλύσει στο σχετικό αφιέρωμα του Left.gr, οι εργολαβίες, δηλαδή η ανάθεση της φύλαξης, της καθαριότητας, της σίτισης και του ιματισμού των δημόσιων νοσοκομείων (και όχι μόνο) σε εργολαβικές εταιρείες, αποτέλεσε ένα μακροχρόνιο καθεστώς απομύζησης δημόσιου χρήματος και άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων, οι οποίοι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Στον «Ευαγγελισμό» έγινε η πρώτη προσπάθεια αξιοποίησης του νέου νομοθετικού πλαισίου, ώστε οι εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς να προσληφθούν απευθείας στο νοσοκομείο, με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. 

Πράγματι, στις αρχές του χρόνου, ολοκληρώθηκε η σύναψη 280 ατομικών συμβάσεων εργασίας στον τομέα της καθαριότητας (260 καθαρίστριες/στές και 20 εργάτριες/τες), μετά την «εκδίωξη» του εργολάβου καθαριότητας.

Έτσι, όπως οι ίδιοι αναφέρουν, μπήκε τέλος σε ένα καθεστώς εργασιακής γαλέρας, αβεβαιότητας και καθυστέρησης στην καταβολή των (πενιχρών) μισθών.

Στην πλειονότητά τους, οι εργαζόμενοι που προσλήφθηκαν, είναι τα ίδια πρόσωπα που απασχολούντο μέχρι πρόσφατα στο Συνεργείο Καθαριότητας με το παλαιό καθεστώς, ενώ, όπως τονίζει στο Left.gr η διοικήτρια του νοσοκομείου, κ. Νάγια Μητσάκη, το προϋπολογισθέν δημοσιονομικό όφελος αναμένεται να αγγίξει τα 2 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας και τους πιο αισιόδοξους υπολογισμούς ενώ, πλέον, υπερκαλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την ίδια, μετά από διαβουλεύσεις με το υπουργείο Υγείας, το ποσό αυτό θα αξιοποιηθεί για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Ωστόσο, δεν είδαμε μόνο χαρούμενα πρόσωπα στους εργαζόμενους του «Ευαγγελισμού»: Μπορεί οι εργαζόμενοι/ες στην καθαριότητα να έχουν ήδη δει βελτίωση στην καθημερινότητα της εργασίας τους (ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι ο μηνιαίος μισθός ανέρχεται για παρεχόμενη εργασία 6 ωρών στο μικτό ποσό των 954,07€ και για εργασία 8 ωρών, στο μικτό ποσό των 1.272,10€ - σε αυτά τα ποσά συμπεριλαμβάνεται ο βασικός μισθός,  το επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, το επίδομα 2 ανηλίκων τέκνων καθώς και οι εργοδοτικές εισφορές), ωστόσο, η εκδίωξη των εργολάβων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί για την σίτιση (πρόκειται για την ίδια εταιρεία που είχε αναλάβει μέχρι τον Γενάρη και την καθαριότητα), την εστίαση και την φύλαξη. 

Όσοι και όσες συναντήσαμε, αρνήθηκαν να μιλήσουν στην κάμερα, γεγονός που αποδεικνύει τον φόβο τους απέναντι στην εκδικητικότητα των εργολάβων. Οι καθυστερήσεις στη μισθοδοσία είναι σύνηθες φαινόμενο: αυτή τη στιγμή, τα χρωστούμενα φτάνουν τους 3 μήνες ενώ, ελπίδα όλων των εργαζομένων στις υπηρεσίες αυτές, είναι η απευθείας πρόσληψή τους από τον «Ευαγγελισμό», όπως ακριβώς έγινε και με τους συναδέλφους τους στην καθαριότητα. 

Όπως τονίζει η διοικήτρια του νοσοκομείου, οι θέσεις που προβλέπονταν για τις υπηρεσίες σίτισης, εστίασης και φύλαξης, ήταν 115.

Οι εργολάβοι, ωστόσο, μπλόκαραν τη διαδικασία των απευθείας προσλήψεων πετυχαίνοντας αναστολή των συμβάσεων σε επίπεδο διοικητικού Εφετείου. Η υπόθεση έχει φτάσει, μέσω του ΣτΕ, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο αναμένεται να γνωμοδοτήσει για τη συμβατότητα του νόμου με το ευρωπαϊκό πλαίσιο (ευρωπαϊκή οδηγία περί προμηθειών).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κομισιόν, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, έχει αποφανθεί υπέρ των θέσεων της Ελλάδας, ενώ αντίστοιχη είναι και η θέση άλλων κρατών - μελών, όπως η Αυστρία.

Ευχή όλων, η ολοκλήρωση της εκδίωξης των εργολάβων και η μόνιμη και αξιοπρεπής δουλειά για όλους τους εργαζόμενους.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)