to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:02 | 23.05.2018

Πολιτική

«Η αντιπολίτευση οφείλει να πει ανοιχτά τι θέλει με τη λήξη του προγράμματος»: Η δευτερολογία του Γ. Δραγασάκη

Να μιλήσουν ανοιχτά για το σενάριο που επιθυμούν να ισχύσει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάλεσε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή


Να μιλήσουν ανοιχτά για το σενάριο που επιθυμούν να ισχύσει για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, κάλεσε ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, κλείνοντας την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή. «Οι λύσεις είναι συγκριμένες, είτε ζητάς ένα νέο μνημόνιο ή ζητάς προληπτική γραμμή ή κάνεις το δικό σου ταμείο, ως λύση δανεισμού ύστατης ανάγκης», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει απορρίψει και νέο μνημόνιο και προληπτική γραμμή γιατί πιστεύει ότι καλύτερη άμυνα της Ελλάδας, απέναντι σε ενδεχόμενους κινδύνους, είναι να έχει το δικό της ταμείο. Σημαντικό είναι ωστόσο, τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σχολιάζοντας όσα εκτίμησαν στις δικές τους ομιλίες ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και η επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά, να μιλήσουν και εκείνοι ανοιχτά τι θέλουν να συμβεί.

«Βγαίνοντας από τα μνημόνια, είμαστε σε καλύτερη θέση από αυτή που ήταν άλλες χώρες όταν έβγαιναν από τα μνημόνια. Υπάρχει βεβαίως το θέμα των διεθνών αναταράξεων, υπάρχει το ενδεχόμενο νέων κρίσεων που δεν μπορούμε να αποκλείσουμε, υπάρχουν κίνδυνοι που μια χώρα, μετά από ένα μακρύ αποκλεισμό από τις αγορές, για πρώτη φορά επιχειρεί να βγει από τις αγορές. Αυτούς τους κινδύνους η κυβέρνηση συζητά εδώ και ένα χρόνο. Οι λύσεις είναι συγκεκριμένες. Ή ζητάς νέο μνημόνιο, ή ζητάς προληπτική γραμμή ή κάνεις το δικό σου εθνικό ταμείο ως λύση δανεισμού ύστατης ανάγκης- εάν δεν μπορείς να δανειστείς από τις αγορές- να έχεις το δικό σου ταμείο», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης και απευθύνθηκε στην αντιπολίτευση: «Τρεις είναι οι δυνατότητες. Καλό είναι και η ΝΔ και οι άλλες δυνάμεις να αποσαφηνίσουν τη θέση τους».

«Εμείς λέμε ότι η καλύτερη άμυνα έναντι αυτών των ενδεχόμενων κινδύνων είναι να έχουμε το δικό μας ταμείο, όσο γίνεται πιο ισχυρό, να διασφαλίσουμε μια μείωση, μια διευκόλυνση του χρέους ώστε το χρέος να καταστεί βιώσιμο και, ει δυνατό, η Ελλάδα να έχει αυτό το μηχανισμό που συζητείται ούτως ώστε, αν στο μέλλον έχουμε μια καθίζηση ή έναν κλονισμό βραχύβιο, να μπορούμε να μειώσουμε τις δόσεις και να εξυπηρετούμε κανονικά το χρέος. Ο τρίτος πιο ισχυρός μηχανισμός είναι να έχουμε μια ισχυρή δημοσιονομική θέση για τη χώρα και να έχουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που δομικά θα είναι ανθεκτικό απέναντι στις κρίσεις και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε», είπε ο κ. Δραγασάκης.

Σχολιάζοντας τα όσα αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί "διευρυμένης εποπτείας" και στον χαρακτήρα που μπορεί αυτή να έχει, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επισήμανε ότι από το 2013 υπάρχει ο Κανονισμός 472 που περιγράφει τι συμβαίνει σε κάθε χώρα που έχει μπει σε πρόγραμμα και τι συμβαίνει όταν βγαίνει από το πρόγραμμα. «Ό,τι λοιπόν έγινε με την Πορτογαλία το ίδιο γίνεται και σε εμάς. Βεβαίως η Πορτογαλία δεν έχει ζητήσει αναδιάρθρωση του χρέους της. Εμείς ζητούμε αναδιάρθρωση του χρέους. Εκεί μπορεί να υπάρξει μια διαφορά, αλλά δεν θα είναι ποιοτική. Μπορεί τα κλιμάκια, οι εκθέσεις που θα συντάσσονται για τη χώρα, αντί να είναι δύο το χρόνο, να είναι τρεις. Αλλά θα έχει φύγει από τη μέση ο μηχανισμός πίεσης που πολλές φορές λειτούργησε ως μηχανισμός εκβιασμού», είπε ο κ. Δραγασάκης και περιέγραψε με γλαφυρότητα: «Μέχρι τώρα σου έλεγαν, "κάνε αυτά, διαφορετικά δεν έχει δόση". Από εδώ και πέρα θα σου λένε, "νομίζουμε ότι πρέπει να κάνεις αυτά", και εμείς, όπως και οι άλλες κυβερνήσεις, θα έχουμε την ευχέρεια να πούμε "ωραία, ακούσαμε την πρόταση σας αλλά ακολουθούμε την πολιτική που θεωρούμε σωστή για τη χώρα μας". Άρα εδώ χρειάζεται μια συνεννόηση από όσους θέλουν να συνεννοηθούν. Όσοι θέλουν να κάνουν αντιπολίτευση σε αυτό το έδαφος, όμως, δεν θα είναι πειστικοί διότι η πραγματικότητα είναι αυτή που περιγράφω», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)