to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:09 | 13.03.2013

Διεθνή

Βρυξέλλες: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ευρωπαΐκών συνδικάτων ενάντια στη λιτότητα

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα κάλεσαν σε διαδηλώσεις «εναντίον της λιτότητας» αύριο Πέμπτη στις Βρυξέλλες, για να σταλεί ένα μήνυμα στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων οι οποίοι θα συναντηθούν για μια Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ αφιερωμένη στην οικονομική «ανάκαμψη».


Αρκετές χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση, το μεσημέρι, που πάντως δεν παρουσιάζεται σαν μαζική διαδήλωση, στο Παρκ ντι Σενκαντενέρ (Πάρκο της Πεντηκονταετίας), μερικές εκατοντάδες μέτρα από το κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπου πρόκειται να γίνει η σύνοδος των 27 την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Γερμανοί, Γάλλοι, Βέλγοι, Πορτογάλοι και Ισπανοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι θα είναι παρόντες στη συγκέντρωση, στην οποία καλεί η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων (CES), στην οποία συμμετέχουν 85 συνδικαλιστικές οργανώσεις και 10 συνομοσπονδίες από 36 χώρες.

«Απαιτούμε μια αλλαγή πορείας. Η λιτότητα πρέπει να εγκαταλειφθεί λόγω των καταστροφικών συνεπειών που επέφερε στην οικονομία. Είναι η εργασία, και ειδικά η εργασία των νέων, που αποτελεί την προτεραιότητα», ανέφερε η Συνομοσπονδία στην ανακοίνωσή της με την οποία κάλεσε στη συγκέντρωση.

Τα ευρωπαϊκά συνδικάτα δεν είναι πλέον «τα μόνα» που το επισημαίνουν, «η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ανάγκη τολμηρές πολιτικές υποστηριζόμενες από έναν προϋπολογισμό υπέρ της ανάκαμψης, των επενδύσεων και της δημιουργίας σταθερών θέσεων εργασίας», πρόσθεσε η CES.

Οι διαδηλωτές ελπίζουν να ασκήσουν με τη συγκέντρωση πίεση στους ηγέτες οι οποίοι θα συναντηθούν για τη Σύνοδο Κορυφής —που έχει δημόσια διακηρυγμένο στόχο την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, την τόνωση της ανάκαμψης και της απασχόλησης και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς—, την ώρα που οι πιο ευάλωτες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία, βυθίζονται σε ύφεση.

Στη συγκέντρωση αναμένεται να συμμετάσχουν ακόμα πάνω από 200 εργαζόμενοι της χαλυβουργίας ArcelorMittal, όπως ανακοίνωσε ένας συνδικαλιστικός εκπρόσωπός τους στη Λιέγη. Στην τελευταία κινητοποίηση εργαζομένων στην πολυεθνική εταιρία, η οποία βρίσκεται εν μέσω μιας διαδικασίας αναδιάρθρωσης και απολύσεων, την 6η Φεβρουαρίου στο Στρασβούργο, είχαν σημειωθεί επεισόδια.

Την πρόθεσή τους να λάβουν μέρος στη συγκέντρωση έχουν ανακοινώσει επίσης ακτιβιστές από διάφορες αριστερές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)