to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Μήνυση και πρόστιμο στο Ε.Κ. Κομοτηνής από το Σ.ΕΠ.Ε.: Η απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου στην ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ

Η άρνηση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής να συμμορφωθεί με την επιταγή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, έφερε πρόστιμο και μηνυτήρια αναφορά, όπως τονίζει η υπουργός Εργασίας σε απάντησή της στους βουλευτές, οι οποίοι ανέδειξαν το ζήτημα της καταχρηστικής και εκδικητικής απόλυσης εργαζόμενης και συνδικαλίστριας


Μέχρι σήμερα, Τρίτη 22/5, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου (Ε.Κ.) Κομοτηνής, Π. Μαγαλιός, δεν έχει εφαρμόσει την προτροπή του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), αρνούμενος να επαναφέρει στην εργασία της την εργαζόμενη και συνδικαλίστρια, Ρύια Πατσατζή.

Θυμίζουμε ότι, όπως ανέφερε το σχετικό δημοσίευμα του Left.gr για το πόρισμα του Σ.ΕΠ.Ε. με ημερομηνία 30/3/18, η απόλυση είχε κριθεί άκυρη διότι ο πρόεδρος του Ε.Κ. δεν ακολούθησε την προβλεπόμενη από τον συνδικαλιστικό νόμο (Ν. 1264/82) διαδικασία. Τη διαδικασία αυτή περιγράφει αναλυτικά και η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, σε γραπτή της απάντηση προς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που απηύθυναν ερώτηση για το πρωτοφανές για τα χρονικά του συνδικαλιστικού κινήματος περιστατικό.

Όπως προκύπτει από την απάντηση της Έφης Αχτσιόγλου, όχι μόνο δεν τηρήθηκε η διαδικασία που προβλέπει ο νόμος αλλά, η άρνηση του προέδρου του Ε.Κ. Κομοτηνής να ανακαλέσει την απόλυση, ανάγκασε το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων Ροδόπης να υποβάλει στον αρμόδιο εισαγγελέα μηνυτήρια αναφορά κατά του Ε.Κ. καθώς και πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ.

Όπως θυμίζει η υπουργός Εργασίας στην απάντησή της, σε τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Εργασίας την Πέμπτη 19/4, ο Ανδ. Νεφελούδης κάλεσε με τη σειρά του τον Π. Μαγαλιό να συμμορφωθεί με τη σύσταση του Σ.ΕΠ.Ε. και του ζήτησε να συγκαλέσει Δ.Σ. μέσω του οποίου θα εισηγηθεί την επαναπρόσληψη της κ. Πατσατζή. Ο πρόεδρος του Ε.Κ. Κομοτηνής, μέχρι σήμερα, δεν έχει ενημερώσει γραπτά τον γ.γ. του υπουργείου Εργσίας (ως όφειλε), για το αποτέλεσμα της εν λόγω συνεδρίασης και φυσικά, δεν έχει συμμορωθεί με τις επιταγές της νομιμότητας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνδικαλιστικός νόμος 1264/1982, ο οποίος έχει μετατραπεί σε κενό γράμμα στην προκειμένη περίπτωση, αποτελεί ιστορικό νομοθέτημα και ορόσημο για τα θεμελιώδη συνδικαλιστικά δικαιώματα. Ακριβώς λόγω αυτής της μεγάλης σημασίας του νόμου για το συνδικαλιστικό κίνημα και την κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών των εργαζοµένων, η σημερινή κυβέρνηση ήρθε αντιμέτωπη με τους θεσμούς, αποτρέποντας, τελικά, την αλλαγή του νόμου...

Φαίνεται, όμως, ότι όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον πράσινο αρχισυνδικαλιστή, οποίος γνώρισε την μέγιστη απαξίωση από τους εργαζόμενους της περιοχής κατά τον φετινό εορτασμό της Πρωτομαγιάς στην Κομοτηνή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)