to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 22.05.2018

Διεθνή

Μαλαισία: Ο πρώην πρωθυπουργός ανακρίθηκε για το σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιων πόρων

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μαλαισίας Νατζίμπ Ραζάκ ανακρίθηκε σήμερα για το σκάνδαλο κατάχρησης δημόσιων πόρων στην έδρα της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς, ένας πράκτορας της οποίας αποκάλυψε τις απειλές που δέχθηκε στη διάρκεια προηγούμενης έρευνας για την υπόθεση αυτή.


Ο Νατζίμπ εκλήθη από την υπηρεσία κατά της τρομοκρατίας (MACC) στην Πουτρατζάγια, διοικητική πρωτεύουσα της Μαλαισίας, για να απαντήσει σε ερωτήσεις αναφορικά με την SRC International, η οποία αρχικά ήταν θυγατρική της 1MDB, ενός κρατικού ταμείου επενδύσεων που δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός το 2009 όταν ανέλαβε τον θώκο και το οποίο τώρα βρίσκεται με χρέος 10 δισεκ. ευρώ.

Πρόκειται για μία μόνο πτυχή του σκανδάλου με την 1MDB, το οποίο συνέβαλε στη συντριπτική ήττα του κυβερνητικού συνασπισμού στις εκλογές της 9ης Μαΐου, για πρώτη φορά εδώ και 61 χρόνια. Τις εκλογές κέρδισε ένας άλλος συνασπισμός υπό τον Μοχάμαντ Μαχάτιρ, ο οποίος σε ηλικία 92 ετών επέστρεψε στην πολιτική, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός της Μαλαισίας επί 22 χρόνια (1981-2003).

Η κυβέρνηση του Νατζίμπ κατηγορείται ότι επιτιθόταν σε όποιον ακουμπούσε την 1MBD, εμπόδιζε τις έρευνες για το σκάνδαλο, απέκλειε τις επικριτικές φωνές της κυβέρνησης, απειλούσε τα μέσα ενημέρωσης και συλλάμβανε όσους αναφέρονταν σε αυτό.

Ο Σούκρι Άμπντουλ, επικεφαλής της υπηρεσίας κατά της διαφθοράς ο οποίος αποπέμφθηκε από τον Νατζίμπ όμως αποκαταστάθηκε μετά τις εκλογές της 9ης Μαΐου, κατήγγειλε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τις απειλές που δέχθηκε εκείνος και οι πράκτορές του το 2015 όταν προσπάθησαν να ερευνήσουν το σκάνδαλο.

Ο Σούκρι επεσήμανε ότι η υπηρεσία του επρόκειτο να ξεκινήσει έρευνα το 2015 εναντίον του Νατζίμπ, όμως αναγκάστηκε να σταματήσει προτού καν ξεκινήσει. «Είχαμε δικές μας πηγές Πληροφοριών, όμως θα με συλλάμβαναν και θα με φυλάκιζαν επειδή κατηγορήθηκα ως μέλος της συνωμοσίας να καταρριφθεί η κυβέρνηση», είπε ο Σούκρι.

«Έστειλαν μια σφαίρα στο σπίτι μου. Δεν το είπα ποτέ στη σύζυγό μου ή την οικογένειά μου. Ποτέ δεν το κατέθεσα στην αστυνομία», πρόσθεσε.

«Οι μάρτυρές μας έπεφταν θύματα απαγωγής. Κάποιοι ανακρίθηκαν από άλλους για να μάθουν τι αποκάλυψαν. Μου ζήτησαν να πάρω πρόωρη σύνταξη», κατήγγειλε. «Παρά τις πιέσεις και την παρενόχληση που υποστήκαμε από τους συνεργάτες μας, δεν υποχωρήσαμε ποτέ», τόνισε ο Σούκρι.

Σύμφωνα με τις έρευνες της Wall Street Journal, 42 εκατομμύρια ρίνγκιτ (9 εκ. ευρώ) μεταφέρθηκαν από την SRC στους προσωπικούς λογαριασμούς του Νατζίμπ. Σχετικά με το σκάνδαλο της 1MDB, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να καταχράστηκε περίπου 640 εκ. ευρώ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)