to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:58 | 21.05.2018

Πολιτική

Ν. Τόσκας: Έχουν ευθύνη όσοι κανακεύουν ακροδεξιούς κύκλους

«Το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό, έχει σχέση με αυτούς που κανακεύουν ακροδεξιούς κύκλους», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, αναφερόμενος στην επίθεση στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη.


Μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ 3 «102 fm», υπογράμμισε ότι η στάση όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου θα έπρεπε να είναι ενιαία, χωρίς να αφήνονται «υπονοούμενα όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της περί ανομίας, το γνωστό κλισέ, που χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση. Και θα έπρεπε βέβαια η Νέα Δημοκρατία να μαζέψει και τα στελέχη της, που κάνουν απαράδεκτα σχόλια και να αποπέμψει, θα έλεγα, τα στελέχη της που κάνουν απαράδεκτα σχόλια, τα οποία πυροδοτούν καταστάσεις».

Ο Νίκος Τόσκας επισήμανε ότι αυτός ο τόπος έχει υποφέρει από τέτοιες απόψεις και «δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να ξαναφέρουν τον τόπο σε κίνδυνο. Πληρώσαμε με Κυπριακό, πληρώσαμε με χούντες. Αυτά θα έπρεπε κάποιοι ανιστόρητοι αυτών των ακροδεξιών κύκλων να τα ‘χουν υπόψη τους».

«Τα περισσότερα χρόνια έχω υπηρετήσει ως στρατιωτικός στη Βόρεια Ελλάδα και ξέρω ότι αυτοί που πραγματικά αγαπούν αυτόν τον τόπο, οι πραγματικοί πατριώτες, βρίσκονται με τη μεριά της σύνεσης. Βρίσκονται με τη μεριά της πραγματικής υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων, ενώ αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν σε παραληρήματα και σε εκμετάλλευση είναι οι ίδιοι που για όσους ξέρουν ιστορία προκάλεσαν το 1897», σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Τόσκας μίλησε για οργή και αγανάκτηση που διακατέχει κάθε δημοκρατικό πολίτη για τις πράξεις ακροδεξιών στοιχείων οι οποίοι προσπάθησαν να συνδέσουν μια εκδήλωση του ποντιακού ελληνισμού με πράξεις βαρβαρότητας. Ανέφερε ότι μέχρι το πρωί της Δευτέρας, τέσσερα άτομα συνελήφθησαν από την Αστυνομία, ενώ συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση και των υπολοίπων που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα στους δημοσιογράφους Βασίλη Πεκλάρη και Δημήτρη Καραμαούνα κατά τη διάρκεια εκπομπής στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΤ 3 «102 fm»:

Να ξεκινήσουμε και να πάμε να καλημερίσουμε τον Υπουργό προστασίας του Πολίτη, τον κύριο Νίκο Τόσκα, ο οποίος είναι μαζί μας. Καλή σας ημέρα κύριε Υπουργέ.

Καλημέρα κύριε Πεκλάρη, καλημέρα κύριε Καραμαούνα. Καλημέρα και στους ακροατές σας.

Ευχαριστούμε πολύ που είσαστε μαζί μας και βέβαια σας καλούμε και για τα όσα συνέβησαν το απόγευμα του Σαββάτου εδώ στη Θεσσαλονίκη. Θα θέλαμε έτσι την ενημέρωση που έχετε καταρχήν για το στάδιο που βρίσκονται οι αστυνομικές έρευνες, τις προσαγωγές και τις συλλήψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και να σας ρωτήσουμε βέβαια μετά για τα αστυνομικά μέτρα του Σαββάτου, για τα οποία βέβαια θα έχετε ακούσει κι εσείς ότι υπάρχουν πάρα πολλές ενστάσεις.

Κοιτάξτε κύριε Πεκλάρη, πριν μιλήσω για τις αστυνομικές λεπτομέρειες, για τις οποίες βέβαια αρμόδιες είναι οι αστυνομικές αρχές, οφείλω για άλλη μια φορά να πω για την οργή και την αγανάκτηση που κατέχει εμένα όπως και κάθε δημοκρατικό πολίτη, όπως και όλους όσους αγαπάμε αυτόν τον τόπο, για τις πράξεις αυτών των ακροδεξιών στοιχείων οι οποίοι προσπάθησαν να συνδέσουν μια εκδήλωση -που έχει σχέση με ημέρα μνήμης, με ιστορικά θέματα, με τον ποντιακό ελληνισμό- με πράξεις βαρβαρότητας.

Η ενέργεια αυτή ήταν απαράδεκτη, είναι καταδικαστέα και θα πληρώσουν αυτά τα ακροδεξιά στοιχεία, τα οποία έκαναν αυτά τα οποία είδαμε όλοι. Ήδη βρίσκονται, θα πάνε μάλλον στον Εισαγγελέα σε λίγο -αν δεν έχουν πάει αυτή τη στιγμή που μιλάμε- τέσσερα άτομα για τους οποίους υπάρχουν στοιχεία και οι οποίοι συνελήφθησαν με πολύ γρήγορες ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας -απάντηση στο δεύτερο ερώτημα σας βέβαια- και θα ‘θελα να πω ότι θα έπρεπε να είναι ενιαία η στάση όλων των πολιτικών κομμάτων του δημοκρατικού μετώπου και να μην αφήνονται υπονοούμενα: Όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία στην ανακοίνωσή της περί ανομίας, το γνωστό κλισέ, που χρησιμοποιεί σε καθημερινή βάση και θα έπρεπε βέβαια η Νέα Δημοκρατία να μαζέψει και τα στελέχη της, που κάνουν απαράδεκτα σχόλια και να αποπέμψει θα έλεγα τα στελέχη της που κάνουν απαράδεκτα σχόλια, τα οποία πυροδοτούν καταστάσεις, όχι στην δημοκρατική πλευρά αλλά στην άλλη πλευρά.

Η θεωρία των δύο άκρων περί ανομίας και ότι η βία προέρχεται από διάφορες πλευρές αποτελεί κατά κάποιον τρόπο φερετζέ στο να αποκαλύψουμε τους πραγματικούς κινδύνους για τη Δημοκρατία μας. Αυτούς που επωάζουν τα αυγά των φιδιών που με κανέναν τρόπο δεν πρόκειται να αφεθούν.

Αυτός ο τόπος έχει υποφέρει από αυτές τις απόψεις και δεν υπάρχει περίπτωση να τους αφήσουμε να ξαναφέρουν τον τόπο σε κίνδυνο. Πληρώσαμε με Κυπριακό, πληρώσαμε με χούντες. Αυτά θα έπρεπε κάποιοι ανιστόρητοι αυτών των ακροδεξιών κύκλων να τα ‘χουν υπόψη τους, δυστυχώς δεν τα ‘χουν.

Κύριε Υπουργέ δηλαδή εσείς είστε ικανοποιημένος από τον τρόπο με τον οποίο προφυλάχθηκε, περιφρουρήθηκε αυτή η εκδήλωση το Σάββατο από την Ελληνική Αστυνομία;

Κοιτάξτε, ήταν μια εκδήλωση, μεγάλη εκδήλωση. Στη συγκεκριμένη στιγμή ήταν γύρω στα 1.000 άτομα. Πήγε ο Δήμαρχος εκεί για την υποστολή σημαίας, όπως είχε κάθε δικαίωμα να κάνει. Ο κύριος Μπουτάρης έχει εκφράσει τις απόψεις του για διάφορα θέματα, όπως είναι δικαίωμά του και δέχθηκε αυτή την άνανδρη επίθεση, μια επίθεση απέναντι σε ένα θεσμικό εκπρόσωπο της δημοκρατίας μας, τελείως απαράδεκτη.

Τώρα, αν μπορούσε να προληφθεί αυτή η επίθεση όπως και επίθεση σε κάθε μεμονωμένο πολιτικό εκπρόσωπο θεσμών και τα λοιπά, τότε μιλάμε για εξωπραγματικά πράγματα και μιλάμε για καταστάσεις περιφρούρησης που φεύγει από κάθε πρόληψη και καθετί συνηθισμένο.

Αυτοί που θέτουν αυτά τα ερωτήματα μήπως θα έπρεπε να θέσουν το άλλο το ερώτημα: πώς μπορεί να μαζευτούν αυτοί οι κύκλοι και αυτές οι δυνάμεις που με τρόπο φυγόκεντρο έχουν εξαπολυθεί και έχουν αποδεσμευθεί εδώ και κάποιες δεκαετίες και στη Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα;

Εκεί είναι το ζήτημα, πως δεν πρέπει να καπηλεύονται κάποιοι και τη δημοκρατία μας και τα εθνικά μας θέματα. Γιατί κάποιοι βρίσκονται στο απυρόβλητο και κάποιοι βρίσκονται από πίσω και ξέρετε και εσείς περισσότερες λεπτομέρειες ίσως απ’ ότι ξέρω εγώ που είμαι λίγο μακρύτερα, ποιοι πυροδοτούσαν και ποιοι και φραστικά αν θέλετε, είπαν πράγματα τα οποία δεν έπρεπε…

Σε αυτό επάνω κύριε Τόσκα και επειδή ακούστηκαν και όχι μόνο για τις δηλώσεις που έχουν γίνει αλλά και τα συνθήματα που ακούστηκαν στο συλλαλητήριο του Φεβρουαρίου, στο οποίο αναφερθήκαμε νωρίτερα, εναντίον του δημάρχου. Δεν υπήρχε κάποια μεγαλύτερη αστυνομική προστασία; Γιατί είδαμε έναν συνοδό αστυνομικό να έχει μόνο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης.Και δεν είδαμε και κανέναν άλλον στο χώρο γενικά.

Η Αστυνομία δεν ήξερε για την επίσκεψη αυτή. Ήταν δικαίωμα του δημάρχου να πάει σε όποια εκδήλωση κρίνει και νομίζω ο δήμαρχος είναι ένας άνθρωπος που δεν εμφανίστηκε έτσι στη Θεσσαλονίκη. Με ιστορία και επιχειρηματική ιστορία και ιστορία προσφοράς στη Θεσσαλονίκη και έχει κάθε δικαίωμα. Αλίμονο αν ο δήμαρχος δεν έχει κάθε δικαίωμα να πηγαίνει στην υποστολή σημαίας και να πηγαίνει αν θέλετε και να συμμετέχει και στις εκδηλώσεις για εθνικά θέματα.

Η αλήθεια είναι ότι κυκλοφορεί στην πόλη και έτσι χωρίς πρόγραμμα μπορεί να τον συναντήσει δηλαδή κανείς, οπότε να δεν είναι εύκολο…

Και μπράβο και σε αντίθεση με κάποιους άλλους που είναι φοβικοί.

Δεν είναι εύκολο να πάρουν και τα μέτρα τους οι αστυνομικοί θέλω να πω γενικότερα έτσι… Παρακαλώ θέλεις να ρωτήσεις κάτι άλλο για να ολοκληρώσουμε;

Μην το κάνουμε, νομίζω ότι το θέμα είναι βαθύτατα πολιτικό αυτή τη στιγμή, το θέμα έχει σχέση με αυτούς που κανακεύουν ακροδεξιούς κύκλους. Έχει σχέση με αυτούς που αντί να πουν τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη για το πώς δημιουργήθηκαν τόσα χρόνια καταστάσεις που μπερδεύουν τα εθνικά θέματα, με το παραλήρημα ή με την εκμετάλλευση, το πάνε στο αν έπρεπε να έχει έναν ή δύο αστυνομικός ο κύριος Μπουτάρης.

Τα περισσότερα χρόνια έχω υπηρετήσει ως στρατιωτικός στη Βόρεια Ελλάδα και ξέρω ότι αυτοί που πραγματικά αγαπούν αυτόν τον τόπο, οι πραγματικοί πατριώτες, βρίσκονται με τη μεριά της σύνεσης. Βρίσκονται με τη μεριά της πραγματικής υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων, ενώ αυτοί οι οποίοι καταφεύγουν σε παραληρήματα και σε εκμετάλλευση είναι οι ίδιοι που για όσους ξέρουν ιστορία προκάλεσαν το 1897.

Λοιπόν, εγώ δεν θέλω να είμαι από εκείνη τη μεριά των επιπόλαιων. Εγώ και ο περισσότερος κόσμος και οι συνετοί άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα είναι με τη μεριά της υπεράσπισης των εθνικών θεμάτων και της υπεράσπισης της Δημοκρατίας και όχι με τα μεγάλα λόγια και τις επικίνδυνες καταστάσεις.

Κύριε Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για τη συνομιλία και την παρουσίαση εδώ, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη. Να είστε καλά, καλή σας ημέρα.

Ευχαριστώ, γεια σας.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)