to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:49 | 21.05.2018

Διεθνή

Η ισπανική κυβέρνηση μπλοκάρει τον ορισμό συμβούλων (υπουργών) της περιφερειακής κυβέρνησης στην Καταλονία

Η ισπανική κυβέρνηση αναγνώρισε σήμερα την εξουσία του νεοεκλεγμένου ηγέτη της Καταλονίας Κιμ Τόρα, αλλά αντιτέθηκε στην επιλογή των συμβούλων του --ορισμένοι από τους οποίους είναι προφυλακισμένοι-- και αρνήθηκε να επικυρώσει τη σύνθεση της περιφερειακής κυβέρνησης, σύμφωνα με επίσημα έγγραφα.


Η μη δημοσίευση του καταλόγου των μελών της καταλανικής κυβέρνησης στην Εφημερίδα της κυβέρνησης δείχνει πως η Μαδρίτη θα συνεχίσει να ασκεί την κηδεμονία της βορειοανατολικής περιφέρειας.

Ο Τόρα, ένας αυτονομιστής που θέλει να αναβιώσει την κυβέρνηση που κήρυξε την ανεξαρτησία από την Ισπανία τον Οκτώβριο, επέλεξε τέσσερις συμβούλους (υπουργούς) για την περιφερειακή κυβέρνηση που είτε είναι προφυλακισμένοι είτε έχουν αυτοεξοριστεί.

Η Μαδρίτη και η Βαρκελόνη έχουν εμπλακεί σε μα πολύμηνη αντιπαράθεση μετά τις περιφερειακές εκλογές που προκήρυξε η κυβέρνηση τον Δεκέμβριο και στις οποίες τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας κέρδισαν την πλειοψηφία των εδρών.

Βάσει των όρων της νομοθεσίας έκτακτης ανάγκης που τέθηκε σε εφαρμογή προκειμένου να αναλάβει τη διακυβέρνηση της Καταλονίας, η Μαδρίτη πρέπει να άρει την κηδεμονία μόλις ολοκληρωθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Καταλονία και οριστούν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Όμως η κυβέρνηση δήλωσε πως ο διορισμός τεσσάρων ανδρών, που κατηγορούνται για εγκλήματα περιλαμβανομένης της εξέγερσης και της κατάχρησης δημοσίων πόρων, ισοδυναμεί με εκ προθέσεως πρόκληση.

Δεν είναι σαφές τώρα πότε θα αρθεί η κηδεμονία που επέβαλε η Μαδρίτη. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι η Καταλονία θα σχηματίσει σύντομα βιώσιμη κυβέρνηση η οποία θα υποτάσσεται στους νόμους.

«Ελπίζω ότι θα υπάρξει σύντομα μια κυβέρνηση που θα είναι βιώσιμη, που θα υποτάσσεται στους νόμους και που θα εισέλθει σε διάλογο μαζί μας», είπε σε μια ομιλία ενώπιον επιχειρηματιών στην πόλη Βίγο της Γαλικίας. «Μια κυβέρνηση που θα εργαστεί για να αποκαταστήσει τη θεσμική και πολιτική κανονικότητα στη χώρα μας».

Την ίδια ώρα ο Τόρα επισκεπτόταν τους αυτονομιστές ηγέτες που κρατούνται σε μια φυλακή στην ευρύτερη περιφέρεια της Μαδρίτης, μεταξύ των οποίων ο Ζορντι Τουρούλ και ο Ζοζέπ Ρουλ τους οποίους διόρισε στην κυβέρνησή του.

«Σε καμία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτοί οι κρατούμενοι δεν θα είχαν προφυλακιστεί για τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται», δήλωσε κατά την έξοδό του από τη φυλακή της Εστρεμέρα, προσθέτοντας πως ο Τουρούλ και ο Ρουλ τού γνωστοποίησαν «τη βούλησή τους να αναλάβουν τα καθήκοντά τους».

Ισπανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν την 1η Οκτωβρίου πως το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία και η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας που ακολούθησε ήταν παράνομα επειδή αντιτίθενται στο Σύνταγμα της Ισπανίας που ορίζει πως το έθνος είναι αδιαίρετο.

Ο πρωθυπουργός Ραχόι τηλεφώνησε σε δύο ηγέτες της αντιπολίτευσης -- τον Πέδρο Σάντσεθ των Σοσιαλιστών και τον Άλμπερτ Ριβέρα των Ciudadanos ("Πολίτες") που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις-- το Σάββατο (προχθές) για να συζητήσει την κατάσταση και να ζητήσει την υποστήριξή τους.

Και τα δύο κόμματα, τα οποία μαζί με το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα (PP) του Ραχόι αποτελούν την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της Ισπανίας, συμφωνούν πως η κηδεμονία της Καταλονίας πρέπει να διατηρηθεί μέχρι την τοποθέτηση μιας περιφερειακής κυβέρνησης.

Ο Άλμπερτ Ριβέρα ζήτησε σήμερα «επέκταση (της επίκλησης) του άρθρου 155» του Συντάγματος βάσει του οποίου η Μαδρίτη ανέλαβε την κηδεμονία της Καταλονίας, αντί να «παίζουμε με τη (δημοσίευση του καταλόγου των μελών της καταλανικής κυβέρνησης στην) Εφημερίδα της κυβέρνησης».

«Εμείς, όλα τα κόμματα που υποστηρίζουμε το Σύνταγμα, πρέπει να αποδεχθούμε την πραγματικότητα και να εφαρμόσουμε το Σύνταγμα από κοινού», δήλωσε εξάλλου σε τηλεοπτική συνέντευξη.

«Η ειρήνη και η σταθερότητα είναι απαραίτητες στην Καταλονία για την οικονομία της και για την κοινωνική γαλήνη.»

Η ισχυρή αυτονομιστική ένωση ANC κάλεσε από την πλευρά της σε διαδηλώσεις απόψε κυρίως στη Βαρκελόνη και τη Χερόνα κατά της κηδεμονίας της Μαδρίτης και του «εκβιασμού του 155».

Το καταλανικό κοινοβούλιο ψήφισε τον Τόρα, μια επιλογή του πρώην ηγέτη Κάρλες Πουτζντεμόν, ο οποίος ζει τώρα στη Γερμανία, την περασμένη εβδομάδα.

Ο Πουτζντεμόν βρίσκεται στη Γερμανία αναμένοντας την απόφαση γερμανικού δικαστηρίου σχετικά με ένα ισπανικό αίτημα έκδοσης με την κατηγορία της κατάχρησης δημοσίων πόρων για τον ρόλο του στην οργάνωση του παράνομου δημοψηφίσματος τον περασμένο Οκτώβριο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)