to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 12.03.2013

left.gr

Κοινωνία

Εκδικητικές οι διώξεις και η άρνηση ανανέωσης των αδειών παραμονής των 300 μεταναστών πρώην απεργών πείνας (βίντεο)

Mε κύριο αίτημα την ανανέωση των αδειών παραμονής και την παύση των εκδικητικών διώξεων σε βάρος των 300 μεταναστών – πρώην απεργών πείνας πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι συνέντευξη Τύπου στη Νομική από την Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης.


 To βίντεο με τις τοποθετήσεις όλων των ομιλητών

To λόγο πήραν ο Νίκος Γιαννόπουλος (Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους 300 απεργούς πείνας), ο γιατρός Θ. Καραμπέλης (από την ιατρική ομάδα που συνέδραμε τους 300 απεργούς πείνας στην Υπατία), ο Σεραφείμ Σεφεριάδης (πανεπιστημιακός, που είχε τρέξει για το συντονισμό των πανεπιστημιακών δασκάλων τις μέρες της απεργίας πείνας) και ο μετανάστης και πρώην απεργός πείνας Χαλιάνα Αλιαχλάουι.
Η Κάτια Γέρου, που επίσης θα παρευρισκόταν, δεν μπόρεσε να το πράξει, για λόγους ανωτέρας βίας.


Πρώτος πήρε το λόγο ο Νίκος Γιαννόπουλος που έδωσε το ιστορικό της μεγάλης απεργίας πείνας, που ξεκίνησε πριν από 2 χρόνια και 2 μήνες πριν, «έναν μεγάλο αγώνα, με εμβληματικό χαρακτήρα, τη μεγαλύτερη απεργίας πείνας μεταναστών στην ευρωπαϊκή ιστορία. Εναν αγώνα που ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση με το κράτος, με τα κυρίαρχα ΜΜΕ, και κατάφερε να αναγκάσει την κυβέρνηση να υποχωρήσει».

Επικεντρώνοντας στην κατάληξη της απεργίας, υπενθύμισε πως η μέση λύση που είχε βρεθεί τότε, προέβλεπε την επ’ αόριστον ανανέωση των αδειών ανά εξάμηνο, κάτι που συνέβη τρεις φορές, μέχρι που τον Σεπτέμβριο του 2012  «άρχισε μια διελκυστίνδα, με πολλά ψέματα, και την επίδειξη πολύ εξευτελιστικής συμπεριφοράς του  κράτους τόσο προς τους μετανάστες, όσο και προς τον ίδιο του τον «εαυτό», το κράτος το ίδιο».

Από τότε, και παρά τις παρεμβάσεις προς τα αρμόδια υπουργεία, τις επαφές, ανάμεσα σε άλλους, και με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλη, το μόνο που έχει επιτευχθεί είναι η διατήρηση ενός καθεστώτος ανοχής καθώς τελικά επετράπη στους πρώην απεργούς πείνας να καταθέσουν τις αιτήσεις για ανανέωση της άδειας παραμονής, χωρίς όμως καμιά δέσμευση ότι αυτές θα γίνουν δεκτές.

Επιπλέον, σε ένα πολύ ανησυχητικό κρούσμα, ένας πρώην απεργός, ο Μοχάμεντ Αϊντ Αλί, πριν από ένα μήνα συνελήφθη και κρατείται στο Αλλοδαπών, και παρά την παρέμβαση δικηγόρων, κρατείται ακόμα παρά το καθεστώς ανοχής που υποτίθεται πως ισχύει αυτή τη στιγμή.

 
Η εκδικητική συμπεριφορά του κράτους, ολοκληρώνεται με τη «γελοία, εκδικητική και αναίτα δίωξη» που έχει ασκηθεί (καλούνται ως κατηγορούμενοι) σε πρώην απεργούς, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας κατά την παραμονή τις απεργών στη Νομική Σχολή τις πρώτες μέρες της απεργίας, κίνηση που ούτως ή άλλως είχε γίνει σε συνεργασία με φοιτητικούς συλλόγους και ενημερώνοντας τις πρυτανικές Αρχές.

Nα σημειωθεί μάλιστα πως ήδη 51 άνθρωποι έχουν υπογράψει (και η συλλογή υπογραφών συνεχίζεται) και αναλαμβάνουν την «ευθύνη» για την «φθορά ξένης περιουσίας» στη Νομική («ένα σπασμένο λουκέτο») και της διατάραξης οικιακής ειρήνης – άλλωστε, τότε στη Νομική είχαν μπει πρώτα οι αλληλέγγυοι και 2 μέρες μετά κατέφθασαν οι απεργοί πείνας από τα Χανιά, κυρίως.


Όπως σημείωσε ο Ν. Γιαννόπουλος, κλείνοντας την τοποθέτησή του, «απαιτούμε άμεση αποφυλάκιση, ανανέωση όλων των βεβαιώσεων παραμονής και παύση κάθε δίωξης».




2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)