to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:45 | 18.05.2018

Διεθνή

Πυροβολισμοί σε σχολείο στο Τέξας: Τουλάχιστον 10 νεκροί και 12 τραυματίες - Ελληνικής καταγωγής ο 17χρονος δράστης (ενημέρωση)

Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 12 οι τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσε ένας μαθητής στο λύκειο της πόλης Σάντα Φε - Βρέθηκαν εκρηκτικά μέσα και περιμετρικά του σχολείου


Τουλάχιστον 10 είναι οι νεκροί και 12 οι τραυματίες από την επίθεση που εξαπέλυσε ένας μαθητής στο λύκειο της πόλης Σάντα Φε, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Επιπλέον, οι αστυνομικές αρχές της κομητείας Χάρις εντόπισαν εκρηκτικούς μηχανισμούς στον χώρο και περιμετρικά του λυκείου.

"Πιθανοί εκρηκτικοί μηχανισμοί εντοπίστηκαν στο σχολείο και γύρω από αυτό. Οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για την εξουδετέρωσή τους" ανέφερε στον λογαριασμό της στο Twitter η σχολική περιφέρεια. Στον τόπο βρίσκονται πυροτεχνουργοί.

Ο σερίφης της κομητείας Χάρις Εντ Γκονζάλες ανέφερε μέσω του Twitter ότι η αστυνομία έχει συλλάβει έναν ύποπτο ενώ έχει προσαχθεί και ένα δεύτερο πρόσωπο.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Houston Chronicle, ο δράστης ήταν οπλισμένος με ένα τουφέκι AR-15, ένα πιστόλι, μια κοντόκανη καραμπίνα και αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς.

"Οι αστυνομικοί που μπήκαν μέσα βρήκαν μια λίμνη αίματος στο σχολείο. Προφανώς, αυτός ο τύπος έριχνε εκρηκτικούς μηχανισμούς παντού. Δεν ξέρουμε αν κάποιος από αυτούς εξερράγη", είπε η πηγή την οποία επικαλείται η εφημερίδα.Στην πλειονότητά τους είναι μαθητές. 

Ο κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε ότι η σημαία της Πολιτείας θα κυματίζει μεσίστια στη μνήμη των θυμάτων.

Έλληνας, ο 17χρονος μακελάρης

Ένας 17χρονος μαθητής έχει συλληφθεί ως ύποπτος για το νέο μακελειό σε λύκειο των ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές. Σύμφωνα με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS News και πολλά άλλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, ο ύποπτος ονομάζεται Δημήτρης Παγουρτζής. Επισήμως, οι αρχές δεν έχουν δώσει στη δημοσιότητα τα στοιχεία του υπόπτου.

Ο Παγουρτζής φέρεται ότι είχε αναρτήσει στο Facebook φωτογραφίες του ίδιου να φορά ένα μπλουζάκι με τη φράση Born to Kill ("Γεννημένος να σκοτώνει") ενώ σε άλλον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης υπήρχαν φωτογραφίες του με ένα όπλο και ένα μαχαίρι. Η σελίδα του στο Facebook έχει πλέον απενεργοποιηθεί, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Post.

  • Ο ήσυχος έφηβος που ήταν «γεννημένος για να σκοτώνει»

  • Ο σερίφης της κομητείας Χάρις Εντ Γκονζάλες είπε ότι ο ύποπτος, τον οποίο δεν κατονόμασε, έχει τεθεί υπό κράτηση ενώ ένα δεύτερο πρόσωπο έχει προσαχθεί και ανακρίνεται. Και οι δύο πιστεύεται ότι ήταν μαθητές στο σχολείο αυτό.

Στα θύματα περιλαμβάνονται μαθητές και ενήλικοι.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες των μαθητών: «Έτρεξα όσο πιο γρήγορα μπορούσα»

Οι μαθητές στο Λύκειο Σάντα Φε του Τέξας είχαν μόλις μπει στις τάξεις τους για να ξεκινήσουν το μάθημα όταν σήμανε ο συναγερμός, ακούστηκαν πυροβολισμοί κι εκείνοι το έβαλαν στα πόδια για να σωθούν από άλλο ένα μακελειό σε αμερικανικό σχολείο.

"Ήθελα να φροντίσω τους φίλους μου αλλά ήξερα ότι έπρεπε να φύγω από εκεί" είπε η 15χρονη Κόρτνεϊ Μάρσαλ που είδε τον ένοπλο να μπαίνει στην τάξη των καλλιτεχνικών και να ανοίγει πυρ. "Ήξερα ότι το παιδί πίσω μου ήταν νεκρό", πρόσθεσε.

Ο μαθητής Ζακ Γουόφορντ είπε ότι βρισκόταν στην τάξη του, κοντά στο σημείο όπου ξεκίνησε η σφαγή. Ο καθηγητής του έτρεξε στον διάδρομο και σήμανε τον συναγερμό ενώ οι συμμαθητές του οχύρωναν την πόρτα για ασφάλεια. "Στην πλευρά (του σχολείου) όπου συνέβη υπάρχουν μόνο τρεις-τέσσερις τάξεις" είπε ο Γουόφορντ. "Στην άλλη πλευρά ήταν περίπου 1.000 μαθητές. Ξέραμε ότι με τον ήχο του συναγερμού θα έβγαιναν έξω με ασφάλεια", είπε.

Η δευτεροετής Ντακότα Στρέιντερ περιέγραψε στους δημοσιογράφους πώς ξέσπασε πανικός όταν οι καθηγητές είπαν στους μαθητές να το βάλουν στα πόδια. "Μόλις σήμανε ο συναγερμός όλοι άρχισαν να τρέχουν. Και το επόμενο πράγμα που ακούς είναι "μπουμ, μπουμ, μπουμ" και έτρεξα όσο γρηγορότερα μπορούσα για να κρυφτώ και τηλεφώνησα στη μητέρα μου" είπε η μαθήτρια.

Ένα αγόρι αφηγήθηκε ότι έτρεξε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα και μετά, καθώς συνεχίζονταν οι πυροβολισμοί, πήδηξε στην αυλή ενός γειτονικού σπιτιού.

Ο Ντέιμον Ρέιμπον είπε ότι ο ίδιος και ο καθηγητής του είδαν τον ένοπλο αφού άκουσαν πολλούς δυνατούς θορύβους και έβγαλαν τα κεφάλια τους από την πόρτα της τάξης. "Φορούσε μαύρη καμπαρντίνα, ήταν κοντούλης, κρατούσε μια κοντόκανη καραμπίνα", περιέγραψε.

Μια μαθήτρια, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CBS News, είπε ότι δεν αιφνιδιάστηκε από το μακελειό στο σχολείο της γιατί "συμβαίνουν παντού". "Ανέκαθεν ένιωθα ότι στο τέλος θα συνέβαινε κι εδώ. Δεν αιφνιδιάστηκα, μόνο φοβήθηκα", είπε το κορίτσι.

Santa Fe High School junior Guadalupe Sanchez, 16, cries in the arms of her mother, Elida Sanchez, after reuniting with her at a meeting point at a nearby fitness center after Friday's shooting.

Μια μαθήτρια είπε στο τοπικό δίκτυο ABC ότι γύρω στις 7.45 χτύπησε ο συναγερμός και οι μαθητές άρχισαν να βγαίνουν από τις τάξεις. Κάποιοι νόμισαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς και κρύφτηκαν, μαζί με τους καθηγητές τους, στον χώρο κοντά στο σχολείο. Ένα αγόρι, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, περιέγραψε ότι άκουσε τρεις πυροβολισμούς και ότι όλοι έτρεξαν στην πίσω πλευρά του κτιρίου ενώ ο ίδιος προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από κάποια δέντρα για να μην δίνει στόχο. "Άκουσα άλλους τέσσερις πυροβολισμούς και μετά πηδήξαμε τον φράχτη και μπήκαμε στον κήπο κάποιου σπιτιού", πρόσθεσε.

Μια άλλη μαθήτρια, η Ντακότα Σρέιντερ, είπε στο κανάλι Fox ότι η 17χρονη φίλη της τραυματίστηκε στο πόδι από τις σφαίρες.

Είχαν πει όχι στην οπλοκατοχή μετά το μακελειό σε Λύκειο της Φλόριντας

Μακάβρια ειρωνεία: Οι μαθητές του Λύκειου Σαντε Φε είχαν συμπαρασταθεί με τον δικό τους τρόπο στα θύματα του μακελειού στο Λύκειο Parkland της Φλόριντας. Λίγους μήνες μετά, ήρθε η δική τους σειρά...

Ντ. Τραμπ: Θλιβερή η σημερινή ημέρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε "πολύ-πολύ θλιβερή" τη σημερινή ημέρα, μιλώντας για μια "φρικτή επίθεση". Λίγο νωρίτερα είχε γράψει στο Twitter ότι «ενδεχομένως να αναμένουμε άσχημα νέα».

«Σάντε Φε δεν αξίζατε κάτι τέτοιο» έγραψε η επιζήσασα μαθήτρια του μακελειού στο Parkland της Φλόριντα 

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ, CNN,

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)