to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:44 | 16.05.2018

Πολιτική

ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ «ναρκοθετούν» τη διαβούλευση: Η απάντηση του ΥΠΕΣ στην επιστολή Πατούλη προς τον πρωθυπουργό

Τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ περί «επιλογής ρήξης» από τον κ. Σκουρλέτη, «εκδίωξη της Αυτοδιοίκησης» από το Υπουργείο Εσωτερικών, «απαξιωτικής στάσης» του υπουργού και άρνησής του να συναντηθεί με τις Ενώσεις, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι εντελώς ψευδή, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τεχνητή ένταση από Αγοραστό και Πατούλη για τον «Κλεισθένη» - Κ. Πουλάκης: Επιμένουμε στη δημοκρατική συζήτηση

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εσωτερικών:

Η επιλογή των ηγεσιών της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ να μη συναντηθούν τα προεδρεία των Ενώσεων, με τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη, τίθεται στην κρίση των μελών τους.

Τα όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΚΕΔΕ περί «επιλογής ρήξης» από τον κ. Σκουρλέτη, «εκδίωξη της Αυτοδιοίκησης» από το Υπουργείο Εσωτερικών, «απαξιωτικής στάσης» του υπουργού  και άρνησής του να συναντηθεί με τις Ενώσεις, δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, είναι εντελώς ψευδή.  

Η μετάθεση της συνάντησης για μία ώρα, λόγω της καθυστέρησης των Ενώσεων, δε συνιστά  ρήξη, άρνηση διαλόγου ή εκδίωξη των αιρετών. Εξάλλου, το υπουργείο το επισκέπτονται καθημερινά πάρα πολλοί δήμαρχοι και συνεργάτες τους, βρίσκοντας ορθάνοιχτες πόρτες.

Με προφάσεις δεν στεριώνει καμία συνεννόηση.

Οι ηγεσίες της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ επιδιώκουν την ένταση και τις αντιπολιτευτικές «κορώνες». Ωστόσο, αρκετοί αυτοδιοικητικοί επιδιώκουν να καταθέσουν προτάσεις. Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Κυβέρνηση δεν κλείνει την πόρτα στον διάλογο, μόνο στους πολιτικούς τακτικισμούς. Ο χρόνος μετράει αντίστροφα μέχρι την εισαγωγή του σχεδίου νόμου «Κλεισθένης 1» στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση. Ας αξιοποιηθεί για την υποβολή προτάσεων και όχι για κραυγές.

Τι αναφέρει η ΚΕΔΕ

Άμεση συνάντηση των προεδρείων της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να του καταθέσουν τις θέσεις και τις προτάσεις τους για τις μεταρρυθμίσεις στην Αυτοδιοίκηση, ζητεί με ομόφωνη απόφαση του το δ.σ. της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του προέδρου της Γιώργου Πατούλη.

Στη σχετική επιστολή που εστάλη στον Πρωθυπουργό, ο κ. Πατούλης -επικαλούμενος αδυναμία συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη, με αφορμή το προτεινόμενο σχέδιο νόμου «Κλεισθένης Ι»- ζητεί από τον κ. Τσίπρα να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα της Αυτοδιοίκησης και να ορίσει τη σχετική συνάντηση εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, σχετικές συναντήσεις με στόχο την ενημέρωση για τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης, θα πραγματοποιηθούν και με τους αρχηγούς των κομμάτων της Βουλής. 

Αφορμή για το ομόφωνο αίτημα του δ.σ. της ΚΕΔΕ στάθηκε, όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, «και η σημερινή απαξιωτική προς την Αυτοδιοίκηση, στάση του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ο οποίος δεν δέχθηκε να συναντήσει το Προεδρείο της ΚΕΔΕ, Δημάρχους και Περιφερειάρχες από όλη τη χώρα, προκειμένου να του επιδώσουν τα ψηφίσματα των δημοτικών συμβουλίων και των δ.σ. των ΠΕΔ, τα οποία σε ποσοστό 92% ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου και την έναρξη διαλόγου σε νέα βάση».

«Ο κ. Σκουρλέτης δεν δέχθηκε τις εξηγήσεις του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη ότι η επιβεβλημένη παρουσία του στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής, τον ανάγκασε να μεταθέσει για αργότερα την ώρα της συνάντησης και ισχυριζόμενος ότι έχει άλλο ραντεβού, τελικώς δεν προχώρησε στην πραγματοποίηση της συνάντησης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Σε σχετικό σχόλιό του, ο κ. Πατούλης επεσήμανε ότι «σήμερα η Αυτοδιοίκηση εκδιώχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών και από τη Βουλή. Αυτό είναι ντροπή και αποτελεί μεγάλη προσβολή για το θεσμό μας. Είναι προφανές ότι ο κ. Σκουρλέτης δεν επιθυμεί το διάλογο μαζί μας και επιλέγει τη ρήξη. Την ευθύνη πλέον την έχει ο Πρωθυπουργός τον οποίο καλούμε να παρέμβει άμεσα προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)