to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:26 | 14.05.2018

Διεθνή

Le Monde: Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον να παραμένουν εκτός της ευρωπαϊκής οικοδόμησης

Πέντε μεταρρυθμίσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας


Με κοινή επιστολή τους που δημοσιεύεται στη γαλλική Le Monde, 420 προσωπικότητες της δημόσια ζωής προτείνουν 5 μεταρρυθμίσεις, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο εργασίας.

«Κάτι πάει λάθος στην ΕΕ. Σειρά παραδείγματα μαρτυρούν ότι οι επιχειρήσεις αφήνονται να αναπτυχθούν παρότι με ενέργειές τους γίνεται φανερό ότι στόχος τους είναι να αποφύγουν τη φορολόγηση, ενώ την ίδια στιγμή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο παίρνει αποφάσεις που επικυρώνουν τη νομιμότητα των περιορισμών βασικών δικαιωμάτων των εργαζομένων», τονίζεται στην επιστολή.

«Panama Papers» και «Paradise Papers» σκανδαλίζουν, αναδεικνύοντας μια Ευρώπη που δεν μπορεί να παρεμποδίσει την παραβίαση των οικονομικών κανόνων από άτομα μεγάλης περιουσίας ή μεγάλες επιχειρήσεις, σχολιάζεται. Οι προτάσεις αφορούν, πραγματική οικονoμία: Μια επιχείρηση δεν μπορεί παρά να εγγράφεται φορολογικά εκεί όπου ασκεί τις δραστηριότητές της. Ένας ισολογισμός χώρα προς χώρα πρέπει να γνωστοποιείται δημόσια, ώστε να παρεμποδίζεται η φοροαποφυγή. Δικαιώματα εργαζομένων: Να δημιουργηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή ρύθμισης της κινητικότητας των εργαζομένων με αρμοδιότητες προστασίας των δικαιωμάτων τους. Ενίσχυση της συμμετοχής των εργαζομένων στις επιχειρήσεις με δικαίωμα στην εκλογή αντιπροσώπων και ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων. Δημιουργία κανόνων, ώστε οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να παραβιάζουν ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα σε όλο το φάσμα της αλυσίδας όπου δραστηριοποιούνται. Δημιουργία ενός πλαισίου δημόσιας επίβλεψης των επιχειρήσεων, ώστε να επιτηρείται η βιωσιμότητα.

Οι ευρωπαϊκές προσωπικότητες προέρχονται από τον κόσμο της πολιτικής, του συνδικαλισμού και της έρευνας και ζητούν «αυστηρούς περιορισμούς» στις εταιρείες γραμματοκιβώτια και στις μεταφορές των εδρών εταιρειών.

«Θα πρέπει να προβλεφθούν επίσης κανόνες ώστε να εμποδίζονται οι επιχειρήσεις να παρακάμπτουν την πληρωμή φόρων εκεί όπου παράγεται η αληθινή προστιθέμενη αξία», γράφουν προτείνοντας επίσης μια ανεξάρτητη αρχή που θα ρυμίζει την κινητικότητα των μισθωτών.

Άλλες προτάσεις προβλέπουν την ενίσχυση των δικαιωμάτων των συνδικάτων και των εργασιακών επιτροπών στις επιχειρήσεις.

Αυτές οι «ζωτικής σημασίας» μεταρρυθμίσεις θα σκιαγραφήσουν ένα νέο ευρωπαϊκό μοντέλο που μας διαφοροποιεί από τα αγγλοσαξονικά μοντέλα και τον ασιατικό καπιταλισμό».

Μεταξύ των υπογραφόντων είναι οι: Φράνσις Ο' Γκρέιντι, γενική γραμματέας του συνδικάτου Trade Union Congress (TUC), οι πρώην πρωθυπουργοί της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα και της Δανίας Πουλ Νίρουπ Ράσμουσεν (επίσης πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος), ο Ολιβιέ Φορ, πρώτος γραμματέας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, ο οικονομολόγος Τομά Πικετί, ο Λούκα Βισεντίνι (γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων), ο πρώην ευρωβουλευτής Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ, ο Νάτσο Άλβαρεθ του ισπανικού κόμματος Podemos.

Από πλευράς συνδικάτων υπογράφουν οι υπεύθυνοι των γαλλικών συνδικαλιστικών οργανώσεων CFDT, CFTC, Unsa, CFE-CGC, αλλά και της CGIL (Ιταλία), της SAK (Φινλανδία) ή της DGB (Γερμανία).

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)