to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:24 | 09.05.2018

Πολιτική

Οικολόγοι Πράσινοι: 9 Μαΐου - Ημέρα μνήμης και εγρήγορσης - Ποτέ πια φασισμός!

«Για μια άλλη Ευρώπη ειρηνική και αλληλέγγυα - Ποτέ πια φασισμός!»


Η ανακοίνωση των Οικολόγων Πράσινων:

Ημέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό θεωρούν οι Οικολόγοι Πράσινοι την 9η Μαΐου: 73 χρόνια από την αντιφασιστική νίκη του 1945 και 68 χρόνια από τη «Διακήρυξη Σουμάν», την ομιλία δηλαδή του τότε Υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας που έβαλε τις βάσεις για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επιμένουν και  γιορτάζουν την ειρήνη, τη δημοκρατία, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη, βασικές αρχές για το φιλόδοξο εγχείρημα της  Ενωμένης Ευρώπης. Αλλά παραμένουν παράλληλα σε εγρήγορση μετά και τις πρόσφατες αρνητικές εμπειρίες του Brexit, των απειλών για το Grexit και την ανησυχητική πορεία προς την ακροδεξιά σε χώρες –περιφέρειες της Ευρώπης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι, ως μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος πιστεύουν στην Ενωμένη Ευρώπη, που πρέπει να ολοκληρωθεί και να αλλάξει άμεσα. Να επιλέξει νέες κατευθύνσεις και προτεραιότητες, ιδιαίτερα σε σχέση με τις επιλογές των τελευταίων χρόνων.

Η επόμενη χρονιά του πολιτικού διαλόγου πριν τις Ευρωεκλογές του 2019 θα είναι κρίσιμη. Για να διαμορφωθούν νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που θα επιμένουν  στις βασικές αξίες της Ενωμένης Ευρώπης και θα ανατρέψουν την αναπαραγωγή ανισοτήτων και τα ελλείμματα δημοκρατίας, που τροφοδοτούν τον ευρωσκεπτικισμό και την ακροδεξιά. Οι Οικολόγοι Πράσινοι δηλώνουν παρόντες στις εθνικές και ευρωπαϊκές προσπάθειες, σε συνεργασία με τις πολιτικές δυνάμεις που παλεύουν για την απόκρουση των φασιστικών και νέο-φασιστικών ιδεών.

Καταθέτουν επίσης, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Πράσινη οικογένεια, τις δικές τους προτεραιότητες για μια αληθινή αλλαγή, για πράσινη, δημοκρατική, ανοιχτή, συμμετοχική  και κοινωνική Ευρώπη.

  • Μια Ευρώπη που θα προωθήσει μια αληθινή επανάσταση μετάβαση σε μια βιώσιμη οικονομία χαμηλών εκπομπών και υψηλής βιοποικιλότητας: με άξονες την εξοικονόμηση πόρων, την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, τη βιώσιμη κινητικότητα  και την προστασία πλανήτη και του κλίματος, αλλά και την εξασφάλιση νέων και βιώσιμων θέσεων εργασίας.

  • Μια Ευρώπη που θα αναθεωρήσει ουσιαστικά την Κοινή Αγροτική της Πολιτική, για βιώσιμη αγροτική και αλιευτική παραγωγή, ποιοτικά και ασφαλή τρόφιμα, μείωση των φυτοφαρμάκων και κατάργηση των επικίνδυνων, απαγόρευση των μεταλλαγμένων. Αλλά και για προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και διαφάνεια.

  • Μια Ευρώπη που θα επιλέξει την φορολογική διαφάνεια και δικαιοσύνη και θα πολεμήσει συλλογικά την φοροαποφυγή, με έμφαση τον έλεγχο στους φορολογικούς παραδείσους.

  • Μια Ευρώπη που θα επιμείνει στη διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και απόψεων πολιτών και κοινωνικών φορέων, σε σχέση με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

  • Μια Ευρώπη που θα σταθεί φραγμός σε Διεθνείς Εμπορικές Συμφωνίες, TTIP, CETA κ.ά όπως προτείνονται, που σχεδιάστηκαν πίσω από κλειστές πόρτες, με βάση τα συμφέροντα των μεγάλων εταιρειών και απειλούν την ίδια τη δημοκρατία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)