to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 03.05.2018

Διεθνή

Τιμή στους Αφγανούς δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιθέσεις

Η Πέμπτη αυτή «χρησιμεύει για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας και να μας υπενθυμίζει τις θυσίες μας», εκτίμησε ο Παρβίζ Κάουα, αρχισυντάκτης της αφγανικής εφημερίδας Hasht-e-Subh, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.


«Οι δημοσιογράφοι στο Αφγανιστάν είναι από τους πιο θαρραλέους στον κόσμο»: ο φόρος τιμής αποδίδεται ομόφωνα στους Αφγανούς επαγγελματίες της ενημέρωσης σήμερα, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για την Ελευθερία του Τύπου, έπειτα από τις επιθέσεις που σκότωσαν δέκα από αυτούς την περασμένη Δευτέρα, 30 Απριλίου.

«Εργαζόμενοι υπό τις πλέον δύσκολες συνθήκες, αντιμετωπίζουν απειλές, εκφοβισμούς και βία απλώς γιατί κάνουν τη δουλειά τους», ανέφερε επίσης σε μια ανακοίνωση ο Όμαρ Ουάραϊχ, αναπληρωτής διευθυντής της ΜΚΟ Διεθνής Αμνηστία για τη νότια Ασία.

Διπλή επίθεση αυτοκτονίας, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε τη οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σκότωσε 25 ανθρώπους τη Δευτέρα στην Καμπούλ, από τους οποίους οι εννέα ήταν δημοσιογράφοι που είχαν σπεύσει για να καλύψουν την πρώτη επίθεση. Ανάμεσά τους και ο επικεφαλής φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, Σαχ Μαράι, καθώς και δημοσιογράφοι που εργάζονταν για τα ΜΜΕ Tolo News, 1TV, Radio Free Europe και Mashal TV. Την ίδια ημέρα ένας ανταποκριτής του BBC σκοτώθηκε από άγνωστους ένοπλους άνδρες στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Η Πέμπτη αυτή «χρησιμεύει για να ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας και να μας υπενθυμίζει τις θυσίες μας», εκτίμησε ο Παρβίζ Κάουα, αρχισυντάκτης της αφγανικής εφημερίδας Hasht-e-Subh, απαντώντας σε ερώτηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είναι μία ημέρα περισυλλογής», δήλωσε ο Αμπντουλάχ Χεντζάνι, ο αρχισυντάκτης του 1TV, ένας δημοσιογράφος και ένας εικονολήπτης του οποίου έχασαν τη ζωή τους τη Δευτέρα.

«Η ημέρα αυτή μας υπενθυμίζει πόσο σκληρή ήταν η τελευταία χρονιά», συνέχισε, προσθέτοντας πως οι συνάδελφοί του και ο ίδιος αισθάνονται συντετριμμένοι «κυρίως όταν βλέπουμε τις άδειες καρέκλες στην αίθουσα σύνταξης».

Το ιδιωτικό ενημερωτικό κανάλι είχε υποστεί σοβαρές ζημιές όταν ένα παγιδευμένο με εκρηκτικά φορτηγό εξερράγη τον Μάιο του 2017 στο κέντρο της Καμπούλ, σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 ανθρώπους. Μερικές ώρες μετά την επίθεση, το 1TV επανέλαβε τις μεταδόσεις του.

(πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)