to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:05 | 10.03.2013

Πολιτική

Πρόοδο στην Ελλάδα διαπιστώνει ο Β. Σόιμπλε

«Η Τρόικα μόλις μας παρουσίασε την έκθεσή της, όπου επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα προχωρά στην υλοποίηση του συμπεφωνημένου προγράμματος», λέει ο Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του προς την αυστριακή εφημερίδα Der Standard


O γερμανός υπουργός αναφέρεται συγκεκριμένα στη μείωση του ελλείμματος, στην αύξηση των εξαγωγών, στα θετικά μηνύματα για τον τουρισμό αλλά και στην ελαφρά μείωση της ανεργίας.

Περί «ανεύθυνων ελίτ» στην Ελλάδα

Ερωτηθείς για τα σενάρια νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους, ο γερμανός υπ. Οικονομικών απαντά ότι «τo Eurogroup θα εξετάσει τη λήψη επιπλέον μέτρων βοήθειας, εάν η Ελλάδα τηρήσει τα προαπαιτούμενα και εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα, πράγμα που θα γίνει το 2014. Κάνουμε προσπάθειες να βοηθήσουμε τη χώρα. Αυτή η βοήθεια όμως μπορεί να είναι μόνο βοήθεια για αυτοβοήθεια. Αυτός είναι ο πικρός δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα. Δεν είναι το πρόγραμμα βοήθειας υπεύθυνο για την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται. Υπεύθυνη είναι η μακροχρόνια αποτυχία ανεύθυνων ελίτ της χώρας, οι οποίες θυσίασαν την οικονομία της Ελλάδας για τα βραχυπρόθεσμα συμφέροντά τους και για τα συμφέροντα συγκεκριμένων ομάδων».

H στιγμή που τον ανησύχησε

Στο ερώτημα, τέλος, εάν υπήρξε τα τρία τελευταία χρόνια στιγμή που να αμφέβαλε για την επιβίωση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε απαντά ότι δεν αμφέβαλε ποτέ «ότι το ευρώ θα παρέμενε σταθερό και ότι πιθανότατα θα εξερχόταν ενισχυμένο από την κρίση». Εντούτοις, η στιγμή που τον ανησύχησε, όπως λέει, είναι όταν την άνοιξη του 2010 δημιουργήθηκε ο πρώτος προσωρινός μηχανισμός διάσωσης, αμέσως μετά την απόφαση για τη χορήγηση διακρατικών δανείων στην Ελλάδα. «Συζητούσαμε εντατικά στη γερμανική βουλή για το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας ύψους 110 δις. Δυο μέρες αργότερα επεξεργαζόμασταν ήδη ένα πακέτο βοήθειας για το σύνολο της ευρωζώνης (…). Ξαφνικά το ποσό των εγγυήσεων ανήλθε στα 750 δις ευρώ. Θυμάμαι ακόμη καλά αυτή τη στιγμή», λέει ο γερμανός υπουργός.

Πηγή: DW

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)