to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 02.05.2018

Διεθνή

Αρμενία: Διαμαρτυρία ανυπακοής στο Γερεβάν - «Δεν θα εγκαταλείψουμε» δηλώνει ο Πασινιάν

Διαδηλωτές στην Αρμενία απέκλεισαν σήμερα μερικούς δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα Γερεβάν, αλλά κι έναν δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, μετά το κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν για μία εθνική διαμαρτυρία ανυπακοής.


Ο αντιπολιτευόμενος ηγέτης της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και υποστηρικτές του δεν θα εγκαταλείψουν την εκστρατεία τους πολιτικής ανυπακοής, δήλωσε σήμερα ο ίδιος στο Reuters.

"Η μόνη μου δύναμη είναι ο λαός μου. Δεν θα εγκαταλείψουμε", σημείωσε κατά τη διάρκεια της μεγάλης διαμαρτυρίας που γίνεται στο Γερεβάν.

"Θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας και την ανυπακοή", πρόσθεσε.

Στην ερώτηση αν θα υποβάλει ξανά υποψηφιότητα για την πρωθυπουργία στο κοινοβούλιο, μετά την χθεσινή απόρριψή της από τους βουλευτές, ο Πασινιάν απάντησε στο Reuters: "Θα σκεφτούμε και θα διαπραγματευτούμε".

Αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει για μια δεύτερη φορά να εκλέξει πρωθυπουργό, θα διαλυθεί και θα προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Ο Πασινιάν σημείωσε ότι, αν συμβεί αυτό, μία επιλογή που θα έχει το κίνημά του θα είναι να μποϋκοτάρει τις εκλογές.

"Δεν μπορώ να σας πω τώρα, θα εξαρτηθεί από την συγκεκριμένη κατάσταση", σημείωσε.

Την ίδια ώρα δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονταν σήμερα το πρωί στο κέντρο του Γερεβάν, προκαλώντας παράλυση στην πρωτεύουσα της Αρμενίας, για να διαμαρτυρηθούν για την χθεσινή άρνηση του κοινοβουλίου να εκλέξει πρωθυπουργό τον Πασινιάν, σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP.

Σχεδόν όλοι οι δρόμοι της πρωτεύουσας έχουν αποκλειστεί και πολλά καταστήματα είναι κλειστά, μετά την έκκληση που απηύθυνε χθες στους πολίτες ο Πασινιάν, σύμφωνα με τους ίδιους.

Επίσης έχουν αποκλειστεί οι αρτηρίες πρόσβασης στο αεροδρόμιο, ενώ από τις διαμαρτυρίες έχουν προκληθεί προβλήματα στις μετακινήσεις με το προαστιακό σιδηροδρομικό δίκτυο, σύμφωνα με τοπικούς υπευθύνους.

Τα πλήθη των διαδηλωτών, μεταξύ των οποίων βρίσκονται πολλές γυναίκες και ηλικιωμένοι, κυματίζουν σημαίες της Αρμενίας και φωνάζουν το σύνθημα: "Μια Αρμενία ελεύθερη και ανεξάρτητη!".

"Φίλοι μου, οι σταθμοί του μετρό και οι δρόμοι έχουν παραλύσει, ο δρόμος για το αεροδρόμιο έχει κλείσει", δήλωσε ο Πασινιάν απευθυνόμενος στα πλήθη των υποστηρικτών του και πρόσθεσε ότι στο κίνημα διαμαρτυρίας έχουν ενταχθεί επίσης τα Πανεπιστήμια και τα σχολεία.

"Οι πολίτες δεν θα υποχωρήσουν, οι διαδηλώσεις δεν θα σταματήσουν", δήλωσε παράλληλα στο AFP ο Σεργκέι Κονσιλιάν, ένας 45χρονος επιχειρηματίας που μετέχει στις διαδηλώσεις.

"Θα κερδίσουμε γιατί είμαστε ενωμένοι, όλος ο αρμενικός λαός είναι ενωμένος", συμπλήρωσε ο Γιαγιάν Αμιραγκιάν, ένας 19χρονος φοιτητής.

Ο Πασινιάν ζήτησε χθες τον αποκλεισμό από τους υποστηρικτές του όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς της χώρας σε αντίδραση για την απόρριψη από το κοινοβούλιο της υποψηφιότητάς του για την πρωθυπουργία.

Το κυβερνών κόμμα ψήφισε εναντίον του και από τους 100 βουλευτές που μετείχαν στην ψηφοφορία, οι 55 ψήφισαν κατά και οι 45 υπέρ του.

Από τις 13 Απριλίου, η Αρμενία έχει βυθιστεί σε μια πολιτική κρίση άνευ προηγουμένου: οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πολλών δεκάδων χιλιάδων αντιπολιτευόμενων προκάλεσαν στις 23 Απριλίου την παραίτηση του Σερζ Σαρκισιάν, ο οποίος είχε εκλεγεί πρωθυπουργός έξι ημέρες νωρίτερα από τους βουλευτές, μετά την παραμονή του στην προεδρία για 10 χρόνια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)