to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Το «μαύρο μέτωπο» παίζει το τελευταίο του χαρτί

Ο Κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να "φρενάρει" το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης, την ώρα που επανακάμπτουν οι εγχώριοι καλοθελητές για να εμποδίσουν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης


Το τελευταίο του χαρτί πριν την οριστική -και «καθαρότατη», όπως επισήμανε και ο Ζ.Κλ. Γιούνκερ...- έξοδο της Ελλάδας από τα Μνημόνιο παίζει ένα εσωτερικό μέτωπο ποικιλώνυμων επιχειρηματικών, μιντιακών και πολιτικών συμφερόντων, με τη Ν.Δ. του Κ. Μητσοτάκη να αποτελεί τον πυρήνα και τον πολιορκητικό του κριό ταυτόχρονα.

Επί της ουσίας, πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα που έχουν... κάθε λόγο να μην αφήσουν το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης να ευοδωθεί και να ανοίξει εκ νέου το πολιτικό παιχνίδι, «παίζουν τα ρέστα τους» ποντάροντας στη δυσκολία της τελευταίας διαπραγμάτευσης πριν τη μεγάλη έξοδο. Έτσι, την ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση προσπαθεί να παροτρύνει τους δανειστές να μη συναινέσουν στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης για τη «μεταμνημονιακή» εποχή, ώστε να τιναχτεί στον αέρα η αφήγηση του Μεγάρου Μαξίμου, στο προσκήνιο επανέρχονται οι πάλαι ποτέ «ψιθυριστές της τρόικας», που καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να μην αλλάξει μετά τον Αύγουστο το «ταξικό» πρόσημο των εφαρμοζόμενων πολιτικών.

Σαμποτάζ

Εξάλλου, είναι γνωστό στους παροικούντες την επιχειρηματική Ιερουσαλήμ, αλλά και στις Βρυξέλλες και στη Φρανκφούρτη, ότι συγκεκριμένα επιχειρηματικά κέντρα έχουν αδιατάρακτη επαφή με παράγοντες των δανειστών. Πρόκειται για οικονομικούς παράγοντες που, εκμεταλλευόμενοι τη λαϊκή ρήση «βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντ’-έξι», «υπαγόρευαν» στο παρελθόν συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές στην πάλαι ποτέ τρόικα, η οποία στη συνέχεια αναλάμβανε να... τα διεκπεραιώσει, επιβάλλοντάς τα στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Πρόκειται, με άλλα λόγια, για εκείνους που «ενημέρωσαν» τους εκπροσώπους των δανειστών προ έξι ετών για την πρόβλεψη περί «μετενέργειας» στις συλλογικές συμβάσεις. Επίσης, πρόκειται για εκείνους που επέμεναν να ανέβει στις επτά ημέρες η διάρκεια του φρέσκου (!) γάλακτος. Μάλιστα, παράγοντες με γνώση των εν εξελίξει διαπραγματεύσεων «είδαν» τα ίδια σκοτεινά επιχειρηματικά συμφέροντα πίσω από τις... ενστάσεις που εκφράστηκαν από ορισμένους εκ των δανειστών σε σχέση με το μεταμνημονιακό αναπτυξιακό σχέδιο.

Με άλλα λόγια, το γεγονός ότι στις αρχικές συζητήσεις κατατέθηκαν, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενστάσεις για την -ψηφισμένη και προγραμματισμένη για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο...- αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όχι για την αύξηση του κατώτατου μισθού «πρόδωσε» τους εγχώριους «ψιθυριστές». Εκείνους, δηλαδή, που δεν ενδιαφέρονταν να «μπλοκάρουν» το «σύμπτωμα», δηλαδή την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά να καταργήσουν την κατάκτηση της κυβέρνησης μέσω της πολιτικής διαπραγμάτευσης, με την οποία θα αποκατασταθεί ο μηχανισμός που οδηγεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού!

"Μην συμφωνήσετε"

Πέραν των συγκεκριμένων «ψιθυριστών», να τινάξει τη συζήτηση Αθήνας-δανειστών στον αέρα επιχειρεί με κάθε τρόπο και η Ν.Δ. Δεν ήταν τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Κ. Μητσοτάκης επέλεξε να διαμηνύσει με έμφαση στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ πως... «δεν τον δεσμεύει το αναπτυξιακό σχέδιο τη κυβέρνησης». Και αυτό το έκανε ένα 24ωρο πριν το κρίσιμο Eurogroup της περασμένης Παρασκευής στη Σόφια, που αναδείχθηκε στο πρώτο θετικό τεστ για το αναπτυξιακό πλάνο της κυβέρνησης. Το μήνυμα σαφές: «Μην τα βρείτε με την κυβέρνηση, γιατί αν έρθω εγώ, θα ανατρέψω τα συμφωνημένα».

Σοκ λόγω... Γιούνκερ

Σε κάθε περίπτωση, η απλόχερη στήριξη του προέδρου της Κομισιόν Ζ.Κλ. Γιούνκερ στην δημόσια εξαγγελία του Αλ. Τσίπρα για το ενδεχόμενο αφαίρεσης ορισμένων μέτρων λόγω της υπεραπόδοσης της οικονομίας, αλλά και ο σαφής και κατηγορηματικός τρόπος με τον οποίο ο Λουξεμβούργιος περιέγραψε την «πιο καθαρή και σαφή έξοδο» από το Μνημόνιο προκάλεσαν «μούδιασμα» -το λιγότερο- στη Ν.Δ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, έπειτα από αρκετούς μήνες κατά τους οποίους ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε «αποσύρει» από την επίσημη εκφώνηση της Ν.Δ. το εκλογικό αίτημά του, το επανέφερε μία ημέρα μετά την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν στην Αθήνα. Μάλιστα, ο Κ. Μητσοτάκης παρουσίασε το αίτημα για εκλογές ως... «γάντι» που «πέταξε» στον πρωθυπουργό, καλώντας τον, αν πιστεύει στα περί καθαρής εξόδου και στην «αφήγηση» της κυβέρνησης, να πάει τον Σεπτέμβριο σε εκλογές. Παράλληλα, στην κλειστή σύσκεψη με το «σκιώδες» υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να παραδέχθηκε ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακυρώσει η κυβέρνηση τη μείωση των συντάξεων - προοπτική που περιέγραψε ο ίδιος ως... «καμμένη γη» που «είναι ικανοί να αφήσουν πίσω τους». Επίσης, οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη συμφώνησαν στην εκτίμηση πως δεν «παίζει» σενάριο παράτασης Μνημονίου γιατί δεν το θέλει κανένας - ούτε η κυβέρνηση, ούτε οι δανειστές.

Με άλλα λόγια, η Ν.Δ., αρχίζει να «χωνεύει» την προοπτική της καθαρής εξόδου την ώρα που επιχειρεί να την υπονομεύσει. Και όσο πλησιέστερα σε αυτή την έξοδο θα φτάνει η χώρα, με τόσο δυνατότερη φωνή θα ζητεί ο Κ. Μητσοτάκης εκλογές, γνωρίζοντας ότι αυτό που τώρα ζητάει θα έχει κάθε λόγο να το φοβάται όταν η χώρα εξέλθει του Μνημονίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)