to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:59 | 27.04.2018

Οικονομία

Βελτιωτικές αλλαγές στον εξωδικαστικό συμβιβασμό προανήγγειλε ο Γ. Δραγασάκης

Για τη διευκόλυνση αυτών που πραγματικά έχουν οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες


Δέσμη μέτρων με βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και με έμφαση στην διευκόλυνση αυτών που πραγματικά έχουν οικονομική αδυναμία και δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους στις τράπεζες, προωθεί η κυβέρνηση. Αυτό διαβεβαίωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, ενώ παράλληλα δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει και την επέκταση του νόμου Κατσέλη και για τους εγγυητές δανείων.

Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις της πρώην υπουργού και βουλευτή της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη και του βουλευτή της ΔΗΣΥ Γιώργου Καρρά, ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε ότι «υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό», τονίζοντας παράλληλα ότι «απαιτείται κυβέρνηση, υπουργοί, τράπεζες και άλλοι πιστωτές που εμπλέκονται να κατανοήσουν ότι αυτό το εργαλείο πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να λειτουργήσει με επιτυχία το σύστημα».

«Είναι έτοιμη η κοινή υπουργική απόφαση με δέσμη αλλαγών, κάποιες από τις οποίες συζητούνται με τους θεσμούς στα πλαίσια της 4ης αξιολόγησης και ελπίζω ότι σύντομα θα μπει σε νέα φάση το μέτρο αυτό» τόνισε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Αξιολογούμε τα αποτελέσματα του εξωδικαστικού συμβιβασμού και προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις. Με την κοινή υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί, ελπίζουμε ότι θα μπούμε σε νέα φάση και θα έχουμε ταχύτερα αποτελέσματα. Καταργούμε την γραφειοκρατία που υπάρχει για να αρχίσει η διαδικασία και από τα 23 έγγραφα θα αρκούν 2 με 3». Όπως παραδέχτηκε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, μόνο 26 περιπτώσεις μέχρι σήμερα λήξανε επιτυχώς, από τις 30.000 που είχαν υποβάλει αιτήσεις αλλά ακόμα βρίσκονται σε διάφορα στάδια.

Σημείωσε επίσης πως το τεράστιο πρόβλημα των συσσωρευμένων κόκκινων δανείων άρχισε να δημιουργείται από το 2009, όμως όπως είπε, δεν έγινε τίποτα για να αντιμετωπιστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και με το «νόμο Δένδια» μόλις 3 υποθέσεις διευθετήθηκαν. Παράλληλα, καταλόγισε «μεγάλη ευθύνη και στις τράπεζες για αυτή την αλόγιστη δανειοδότηση». «Μετά την έξοδο από τα μνημόνια το θέμα αυτό θα είναι προτεραιότητα μας. Τα κόκκινα δάνεια πέσανε κατά 12,5 εκ. ευρώ είμαστε σε θετική πορεία όμως απέχουμε από το στόχο μας», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης. «Χθες η ΓΣΕΒΕΕ ανέφερε ότι 81.000 επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν τον άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων λόγω χρεών», υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι αδύνατο για τον μικρό οφειλέτη να καταβάλει το ποσό των 10.000 ευρώ που απαιτείται για να ξεκινήσει η διαδικασία του εξωδικαστικού συμβιβασμού.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)