to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 26.04.2018

Πολιτική

«Θα είναι η πιο καθαρή έξοδος για την Ελλάδα», το κοινό μήνυμα Αλ. Τσίπρα και Ζ. Κλ. Γιούνκερ (βίντεο)

«Με τη καθοριστική στήριξη και συμβολή του Ζ.Κ. Γιούνκερ και της Επιτροπής, είμαστε κοντά στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Eurogroup», επισημαίνει ο Έλληνας πρωθυπουργός - «Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια η έξοδος της Ελλάδας να είναι σαφής και δεν θα υπάρξει καμία προληπική γραμμή», το σαφές μήνυμα του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Οι κοινές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ Jean-Claude Juncker στο Μέγαρο Μαξίμου:

Την κοινή βούληση της Ελλάδας και της Κομισιόν, η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας από το «τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα» να είναι «η πιο καθαρή» και «η πιο σαφής», υπογράμμισαν Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ και Αλέξης Τσίπρας κατά τις κοινές τους δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου. Τόνισαν ότι πριν από το τέλος του καλοκαιριού, στις 20 Αυγούστου που βγαίνει από το πρόγραμμα, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική χώρα, όπως οι υπόλοιπες στην Ευρωζώνη.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, με τον πρόεδρο της Κομισιόν συμφώνησαν «κάτι πολύ σημαντικό»: ότι αυτή είναι η τελευταία επίσημη επίσκεψη του κ. Γιούνκερ στη μνημονιακή Ελλάδα, όχι γιατί δεν σκοπεύει να ξανάρθει σύντομα, «αλλά γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα, θα έχει ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα, θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε τα αποτελέσματα των προσπαθειών της χώρας στην οικονομία μιλώντας για «εξαιρετικές» επιδόσεις, οι οποίες, όπως σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αποτελούν «το διαβατήριό μας για την καθαρή έξοδο». Στο ερώτημα αν η χώρα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο, ή αν τίθεται θέμα προληπτικής γραμμής και πώς -δεδομένης της υπεραπόδοσης και των υψηλών πλεονασμάτων- είναι δυνατόν να ζητούν ακόμη οι θεσμοί να υπάρξει μεγαλυτερη λιτότητα για το 2019 και το 2020, ο πρόεδρος της Κομισιόν ήταν σαφής: «Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της λιτότητας, της τυφλής λιτότητας, της άκαμπτης λιτότητας». Πρόσθεσε «όχι προληπτική γραμμή» για να υπογραμμίσει: «Εμείς θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκανε λόγο για σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής απόδοσης που έχει επιτευχθεί και για δημοσιονομικά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, αναφέροντας ως ενδεικτικό το ότι η Ελλάδα πέτυχε το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα φέτος στην Ευρώπη, για να σημειώσει ότι «αυτά αποκαθιστούν την αξιοπιστία της χώρας και προδικάζουν με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και 2019». Σημείωσε ότι «αυτό που χρειάζεται είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση που τέθηκε και στον κ. Γιούνκερ, ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι πως και η κυβέρνηση εργάζεται για να είναι μια καθαρή και σαφής έξοδος, τονίζοντας: «Αυτό σημαίνει ότι μετά από οκτώ χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης [...] Η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της οικονομίας είναι το διαβατήριο (σσ: γι αυτή την καθαρή έξοδο)».

Είπε ότι έγιναν λάθη το προηγούμενο διάστημα -όχι με την ευθύνη της Επιτροπής- και πως αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια ότι υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις, ενώ αποδείχθηκε και η αποτυχία σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις κάποιων από τους θεσμούς σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνταν για την επίτευξη των στόχων. Υπογράμμισει: «Τώρα με νηφαλιότητα, όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον στόχο βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας».

 Z.K. Γιούνκερ: «Πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα κανονική όπως οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης»

Ο Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ σημείωσε τη «βαθιά και στέρεη φιλία» που τον συνδέει με την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό. «Καταφέραμε μαζί να βρεθούμε ενώπιον μιας πολύ ευτυχούς προοπτικής γιατί πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης» είπε και πρόσθεσε: «Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας του μνημονίου. Μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των τελευταίων δύσκολων χρόνων. Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την 4η αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα τόσο καλύτερα».

Υπογράμμισε ότι όσον αφορά την οικονομία, τα νέα είναι καλά και οι προοπτικές είναι θετικές.

Για το χρέος: «Όλα τα κράτη να σεβαστούν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει»

«Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει» είπε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί, ενώ εξέφρασε απόλυτη ικανοποίηση για τον τρόπο που η χώρα προχωρά.

«Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας»

«Οι επιδόσεις της Ελλάδα είναι εξαιρετικές, όπως και οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας: Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, γενικά η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το 15,1% του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2009, ενώ τώρα το έχει γυρίσει σε πλεόνασμα».

«Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη»

Ο κ. Γιούνκερ ρωτήθηκε αν είναι επαρκές το αναπτυξιακό σχέδιο της Ελλάδας. Απάντησε πως «η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Άρα όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε το ελληνικό κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία. Τώρα πρέπει να δούμε και τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν σε αυτούς τους τομείς».

«Η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το επενδυτικό πρόγραμμα»

Ο κ. Γιούνκερ δήλωσε απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα που φέρει το όνομά του και «βρίσκει τόσο μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα». Σημείωσε ότι «η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά και αυτό αποδεικνύει ότι όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις, τηρεί τις υποσχέσεις της και έχει σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων και του ευρωπαϊκού ταμείου επενδύσεων».

 

Αλ. Τσίπρας: Το διαβατήριο για καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας

Καλωσορίζοντας τον Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, ο κ. Τσίπρας τον χαρακτήρισε «πραγματικό φίλο της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, γεγονός που αποδείχτηκε σε δύσκολες στιγμές». Σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός, με θυσίες και στερήσεις αυτά τα οκτώ χρόνια, διεκδίκησε και πετυχαίνει να παραμείνει η χώρα στον πυρήνα της ΕΕ, την Ευρωζώνη, να εξυγιάνει και να εξορθολογίσει τα δημόσια οικονομικά της, να προβεί σε μια πλειάδα σοβαρών και δύσκολων δομικών μεταρρυθμίσεων. Αυτά, υπογράμμισε, αποτελούν «το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από το πρόγραμμα στήριξης, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω σε αυτά που μας οδήγησαν στα προγράμματα αυτά».Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι όλες αυτές οι προσπάθειες δίνουν τη δυνατότητα «να πετύχουμε -και θα πετύχουμε- μια καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, δηλαδή μια έξοδο χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες χώρες που ήταν σε πρόγραμμα και το ολοκλήρωσαν επιτυχώς». Συμπλήρωσε, δε: «Με την καθοριστική συμβολή της Κομισιόν και του προέδρου Γιούνκερ, είμαστε κοντά και στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν στα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθει στο Eurogroup».

«Το διαβατήριο γι αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο απο το πρόγραμμα είναι η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας» υπογράμμισε ο πρωθυποπυργός. Η απόδοση αυτή, τόνισε, εξέπληξε θετικά όλους τους εταίρους τα τελευταία τρία χρόνια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας απέναντι σε αυτούς. Σχολίασε ότι για πάρα πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις υπόσχονταν πολλά, αλλά δεν τηρούσαν πολλές από τις δεσμεύσεις τους και πως η παρούσα κυβέρνηση έχει υπερβεί επανειλημμένως τους στόχους, «κάτι που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο».

Εξήγησε ειδικότερα: ότι «Με το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε έχουμε διαμορφώσει μια κεκτημένη δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο, ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Το υψηλότερο στην Ευρωζώνη φέτος. Πράγμα που αποκαθιστά την αξιοπιστία, αλλά και προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το ΄18 και το ΄19». Σχολίασε ότι πρόκειται για πραγματικό επίτευγμα του ελληνικού λαού, αλλά, ταυτόχρονα, και για μια ευαίσθητη οικονομική ισορροπία, «που αποδεικνύει ότι αυτό που χρειάζεται είναι όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομώνς να αφαιρεθούν κάποια, δίνοντας μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη».

«Αποκατάσταση της κανονικότητας δεν σημαίνει επιστροφή στο παρελθόν»

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε σαφές: «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δεν σημαίνει, όμως, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν στην κρίση». Τόνισε ότι σε αυτή την κατεύθυνση οι δομικές μεταρρυθμίσεις στοω δημόσιο τομέα, στις φορολογικές Αρχές, στη δικαιοσύνη, όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά να βαθύνουν.

Σημείωσε: «Πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειές μας για την επούλωση των πληγών της κρίσης και καταπολέμησης των αδικιών και των ανισοτήτων. Υπογράμμισε, δε, ότι «αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Νέο, ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο»

Ο πρωθυπουργός τόνισε: «Στην κατεύθυνση αυτή επεξεργαζόμαστε τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και τη συζητάμε με τους εταίρυς μας: Ένα νέο ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο». Πυλώνας αυτού, είπε, είναι το ανθρώπινο κεφάλαιο: Οι συνθήκες εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ο καίριος ρόλος του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς, τεχνολογικά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας.

Η επόμενη μέρα της Ελλάδας θα είναι και η επόμενη μέρα της ΕΕ

«Η επόμενη μέρα της Ελλάδας θα είναι μέρος της επόμενης μέρας της Ευρωζώνης και της ΕΕ συνολικά» τόνισε. Σημείωσε ότι «πρέπει τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει, να τη θωρακίσουμε απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κάποιας μελλοντικής κρίσης. Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στροφή και η έξαρση του λαϊκισμού την απειλούν». «Γι αυτό», επισήμανε ο κ. Τσίπρας, «η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση του ευρωπαϊκού σχεδίου με τους λαούς της Ευρώπης».

Σε αυτό το πλαίσιο είπε: «Παρότι έχουμε πιο προωθημένες προτάσεις, εντούτοις κατανοούμε ότι αποτελούν κοινό τόπο», «στηρίζουμε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν κοινά σημεία με το δικό μας σχέδιο για τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης».

«Για μας», συνέχισε, «μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σημαίνει ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της. Σημαίνει σύγκλιση και συνοχή. Σημαίνει ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας. Σημαίνει και μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική που θα αντικαθιστά τους διακρατικούς με υπερεθνικούς θεσμούς». Είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. «Παράλληλα, προτείναμε εμείς και υπουργό Κοινωνικής Προστασίας» συμπλήρωσε. «Χρειαζόμαστε προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ως αυτόματο σταθεροποιητή, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας. Χρειαζόμαστε και εξευρωπαϊσμό του θεσμού διαχείρισης κρίσεων. Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Ένα Ταμείο, εντός των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο» πρόσθεσε. 

Κεντρικός ο ρόλος της Ελλάδας στην αναβάθμιση του διεθνούς και περιφερειακού ρόλου της ΕΕ

Με τον κ. Γιούνκερ συζήτησαν εκτενώς και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Και η Ελλάδα -όπως αποδείχτηκε και τα τελευταία χρόνια- έχει να παιξει κεντρικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια» τόνισε ο κ. Τσίπρας. Τόσο λόγω της γεωπολιτικής θέση της αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού, ο οποίος απέδειξε και αποδεικνύει, στηρίζοντας- παρά τις δικές του δυσκολίες και παρά το κλείσιμο των βορείων συνόρων- τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθασαν και καταφθάνουν στα νησιά, προασπίζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες.

«Αυτό αποδείξαμε με την προσπάθειά μας -παρά τις δυσκολίες- να βρούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Αυτό αποδεικνύουμε παραμένοντας αποφασιστικοί, αλλά και ψύχραιμοι, στην αντιμετώπιση επικίνδυνων προκλήσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά ταυτόχρονα και επιμένοντας στον διάλογο και τη συνεννόηση με τους γείτονές μας» σημείωσε.

«Αυτό αποδεικνύουμε χτίζοντας πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια υπέρ της συνανάπτυξης και του διαλόγου της ευρωπαϊκης προοπτικής των δυτικών Βαλκανίων» τόνισε.

«Αυτό αποδεικνύουμε επιχειρώντας για πρώτη φορά με τόσο αποφασιστικό τρόπο, να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, με εγγυήσεις ότι το ζήτημα θα λυθεί οριστικά [...] Αλλά και λύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτικής της Αλβανίας» πρόσθεσε.

«Όλοι μαζί θα πετύχουμε»

Παραπέμποντας σε μια φράση που έχει χρησιμοποιήσει ο κ. Γιούνκερ ότι «οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε όλοι μαζί, ή όλοι μαζί θα αποτύχουμε», ο κ. Τσίπρας είπε πως στην Ελλάδα γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο αγωνίστηκε ο πρόεδρος της Κομισιόν και τον ρόλο που έπαιξε «ώστε να πετύχουμε μαζί». Δήλωσε αισιόδοξος περισσότερο από ποτέ ότι παρά τις μεγάλες δυσκολίες υπάρχει μπροστά η ευκαιρία, η οποία δεν θα χαθεί αυτή τη φορά, «να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί».

«Έχουμε κάνει αλλαγές στη χώρα»

Η εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της Κομισιόν αποτυπώθηκε και νωρίτερα, κατά την είσοδο του κ. Γιούνκερ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Γιούνκερ παρατήρησε ότι έχουν γίνει αλλαγές στη διακόσμηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον κ. Τσίπρα να ανταπαντά: «Δεν είναι οι μόνες αλλαγές που έχουμε κάνει στη χώρα». Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε ότι οι δημοσιογράφοι αναμένουν δηλώσεις, αλλά προτιμά να γίνουν μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση.

«Υπάρχουν τόσα πράγματα που έχουμε να πούμε και όλοι γνωρίζουν ότι η συνεργασία μας είναι πάντα εξαιρετική», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός στον Πρόεδρο της Κομισιόν.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Κομισιόν είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος εξήρε την καθοριστικής σημασίας συμβολή του κ. Γιούνκερ στην παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον σκληρό πυρήνα της, στην Ευρωζώνη, και μάλιστα μέσα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία, όπως είπε. Και τον διαβεβαίωσε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού, η οποία υπερασπίζεται την ευρωπαϊκή πορεία της Ελλάδας, αναγνωρίζει ανεπιφυλάκτως την συμβολή του. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ζαν Κλόντ Γιούνκερ, αφού επισήμανε ότι θεωρεί την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του, σημείωσε ότι ακόμα και τις πιο δύσκολες στιγμές για την Ελλάδα, εκείνος παρέμεινε πιστός στον ελληνικό λαό.

Μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό και τις δηλώσεις τους προς τα ΜΜΕ στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποίησε ομιλία στη Βουλή των Ελλήνων.

Το απόγευμα, στις 17:30, θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αναλυτικά οι κοινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

Αλέξης Τσίπρας: Θα ήθελα να καλωσορίσω τον Πρόεδρο Γιούνκερ στην Ελλάδα. Με τον Ζαν-Κλωντ, έναν πραγματικό φίλο της Ελλάδας, πράγμα που αποδείχθηκε σε δύσκολες στιγμές, όχι σε εύκολες, είχαμε την ευκαιρία σήμερα να συζητήσουμε σε βάθος, όπως πάντα με ειλικρίνεια, για όλα τα τρέχοντα θέματα που αφορούν τις ευρωπαϊκές, τις περιφερειακές εξελίξεις και φυσικά, να συζητήσουμε για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Και καταρχάς, συμφωνήσαμε σε κάτι, νομίζω, πολύ σημαντικό: Ότι αυτή η επίσκεψη, είναι η τελευταία του επίσημη επίσκεψη, στη μνημονιακή Ελλάδα. Όχι γιατί δεν σκοπεύει να έρθει σύντομα -πιστεύω ότι θα έρθει σύντομα ξανά- αλλά γιατί πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σ’ αυτό που εμείς ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα. Θα ολοκληρώσει με επιτυχία το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα και θα ξαναγίνει μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια, οκτώ δύσκολα χρόνια, μια κανονική χώρα της Ευρωζώνης.

Ο ελληνικός λαός, με θυσίες και στερήσεις αυτά τα οκτώ χρόνια, διεκδίκησε και πετυχαίνει, πρώτον, να παραμείνει η χώρα στον σκληρό πυρήνα της Ε.Ε., στην Ευρωζώνη, αλλά όχι μόνο αυτό. Να εξυγιάνει και να εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά της, να προχωρήσει σε πλειάδα πολύ σημαντικών δομικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν και το εχέγγυο ότι δεν βγαίνουμε απλά από τα προγράμματα στήριξης, αλλά δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να μην ξαναγυρίσουμε πίσω. Να μην ξαναγυρίσουμε πίσω στις δυσκολίες που περάσαμε και που μας οδήγησαν στα προγράμματα αυτά.

Και όλες αυτές οι προσπάθειες μας δίνουν τη δυνατότητα να πετύχουμε και να είμαστε αισιόδοξοι ότι είμαστε πολύ κοντά να πετύχουμε και θα πετύχουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε μία καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια. Δηλαδή, μία έξοδο από τα προγράμματα στήριξης χωρίς την ανάγκη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, όπως άλλωστε συνέβη και με άλλες χώρες που ήτανε σε προγράμματα στήριξης και που τα ολοκληρώσανε επιτυχώς.  

Και το πιο σημαντικό είναι ότι με την καθοριστική συμβολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και του Προέδρου Γιούνκερ, είμαστε και κοντά σε έναν πολύ σημαντικό στόχο, στην οριστική ρύθμιση των εκκρεμοτήτων που αφορούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, του ελληνικού δημόσιου χρέους, σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί στο Eurogroup.

Πιστεύω ότι το διαβατήριο, για αυτό που ονομάζουμε καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα, δεν είναι άλλο από την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας. Μια απόδοση που εξέπληξε, πιστεύω θετικά, όλους τους εταίρους μας τα τελευταία τρία χρόνια και έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία της χώρας απέναντι στους εταίρους της.

Γιατί είναι γεγονός ότι η Ελλάδα, οι ελληνικές κυβερνήσεις, για πάρα πολλά χρόνια υποσχόντουσαν πολλά, αλλά δεν τηρούσαν πολλές από τις δεσμεύσεις τους.

Στη διάρκεια της δικής μας διακυβέρνησης, έχουμε υπερβεί επανειλημμένως τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που στο παρελθόν ήταν αδιανόητο.

Με το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζουμε, έχουμε διαμορφώσει μια κεκτημένη δυναμική στο δημοσιονομικό πεδίο. Ένα σταθερό πλαίσιο επαναλαμβανόμενης δημοσιονομικής υπεραπόδοσης. Κάθε χρόνο, πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πιο πάνω από 3,5% του ΑΕΠ. Φέτος, είχαμε το υψηλότερο στην Ευρωζώνη. Πράγμα που, επαναλαμβάνω, αποκαθιστά την αξιοπιστία, αλλά και προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το 2018 και το 2019. Πράγμα που ουδείς καλόπιστος μπορεί πια να το αμφισβητήσει.

Θα έλεγα ότι πρόκειται για ένα επίτευγμα του ελληνικού λαού. Αλλά, ταυτόχρονα, και για μια ευαίσθητη οικονομική ισορροπία, που αποδεικνύει ότι αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία είναι, όχι να προστεθούν νέα μέτρα λιτότητας, αλλά, ενδεχομένως, να αφαιρεθούν κάποια, ούτως ώστε να δοθεί μεγαλύτερη ορμή στην ανάπτυξη. Κάτι το οποίο αποτελεί άλλωστε και κοινό μας στόχο.

Θέλω, όμως, σε αυτό το σημείο να τονίσω κάτι: Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης. Δεν σημαίνει, όμως, σε καμία περίπτωση, ότι επανερχόμαστε στο παρελθόν. Δεν σημαίνει ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη και τις συμπεριφορές που συνέβαλαν ώστε να βρεθούμε στην κρίση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι δομικές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, στις φορολογικές αρχές, στη δικαιοσύνη και σε πολλούς άλλους τομείς, όχι μόνο δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά πρέπει να βαθύνουν.

Ταυτόχρονα, πρέπει να εντατικοποιηθούν και οι προσπάθειές μας για την επούλωση των πληγών της κρίσης και για την καταπολέμηση των αδικιών και των ανισοτήτων.

Αυτό που χρειάζεται ο τόπος είναι μια σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης.

Στην κατεύθυνση αυτή, επεξεργαζόμαστε ήδη τη δική μας αναπτυξιακή στρατηγική και τη συζητάμε με τους εταίρους μας. Ένα νέο ισχυρό, κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο. Πυλώνας του οποίου δεν μπορεί παρά να είναι και το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Οι συνθήκες εργασίας, το θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και ο καίριος ρόλος του στην παραγωγική ανασυγκρότηση και τη διαμόρφωση μιας εξωστρεφούς, τεχνολογικά προηγμένης και διεθνώς ανταγωνιστικής οικονομίας.

Βέβαια, η επόμενη μέρα της Ελλάδας είναι μέρος της επόμενης μέρας της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. συνολικά. Πρέπει τώρα που η Ευρωζώνη ανακάμπτει να τη θωρακίσουμε απέναντι στο ενδεχόμενο μιας κάποιας μελλοντικής κρίσης.

Πρέπει να κλείσει ο κύκλος της αδράνειας στην Ευρώπη. Η ακροδεξιά στροφή και η έξαρση του λαϊκισμού την απειλούν. Γι' αυτό, η μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης πρέπει να είναι το πρώτο βήμα για την επανασύνδεση του ευρωπαϊκού σχεδίου με τους λαούς της Ευρώπης.

Οι προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πιστεύω ότι διαμορφώνουν τον αναγκαίο κοινό τόπο για να προχωρήσουμε όλοι μαζί.

Εμείς τις στηρίζουμε, παρότι έχουμε πιο προωθημένες προτάσεις, εν τούτοις κατανοούμε ότι αποτελούν αυτό τον κοινό τόπο, έχουν κοινά σημεία με το δικό μας σχέδιο για αυτό που ονομάζουμε εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης.

Για εμάς, μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης σημαίνει ενίσχυση των κοινωνικών και δημοκρατικών χαρακτηριστικών της.

Σημαίνει σύγκλιση και συνοχή. Σημαίνει ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας. Σημαίνει μια νέα θεσμική αρχιτεκτονική, που θα αντικαθιστά σιγά-σιγά τους διακρατικούς με υπερεθνικούς θεσμούς.

Συμφωνούμε με την πρόταση για υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης. Εμείς, παράλληλα, προτείναμε και υπουργό Κοινωνικής Προστασίας. Χρειαζόμαστε ισχυρό προϋπολογισμό και προϋπολογισμό της Ευρωζώνης ως αυτόματο σταθεροποιητή, με επίκεντρο την καταπολέμηση της ανεργίας.

Χρειαζόμαστε και εξευρωπαϊσμό του θεσμού διαχείρισης κρίσεων. Ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ως δανειστή έσχατης καταφυγής για τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης, που θα στηρίζει το ευρωπαϊκό σύστημα εγγύησης καταθέσεων. Ένα Ταμείο, εντός των ευρωπαϊκών Συνθηκών, υπό κοινοβουλευτικό και δημοκρατικό έλεγχο.

Σήμερα όμως δεν συζητήσαμε μονάχα για οικονομία και μονάχα για το μέλλον της Ευρωζώνης. Συζητήσαμε και για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, πιστεύω ότι έχει μέλλον μόνο αν αναβαθμίσει τον διεθνή και περιφερειακό της ρόλο, ως δύναμη ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας, που προασπίζει διαρκώς το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. 

Και η Ελλάδα – όπως αποδείχτηκε και τα τελευταία χρόνια – έχει να παίξει κεντρικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια.

Κεντρικό ρόλο, όχι μόνο λόγω της γεωπολιτικής της θέσης σε μια ολοένα και πιο εύφλεκτη, αλλά σημαντική περιοχή. Όχι μόνο, λοιπόν, λόγω της θέσης της, αλλά και λόγω της ιστορικής επιλογής του ελληνικού λαού. 

Αυτό απέδειξε και αποδεικνύει ο ελληνικός λαός, στηρίζοντας – παρά τις μεγάλες δυσκολίες στις οποίες βρέθηκε τα προηγούμενα χρόνια – στηρίζοντας τις προσπάθειες, τις κοινές προσπάθειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και παρά το κλείσιμο των βορείων συνόρων, στηρίξαμε τους εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες που κατέφθασαν και καταφθάνουν στα νησιά μας, προασπίζοντας τα ευρωπαϊκά σύνορα, αλλά και τις ευρωπαϊκές αξίες.

Αυτό αποδείξαμε επίσης με την προσπάθειά μας – παρά τις δυσκολίες – να βρούμε λύση στο Κυπριακό, δίκαιη και βιώσιμη λύση.

Αυτό αποδεικνύουμε παραμένοντας αποφασιστικοί, αλλά και ψύχραιμοι, στην αντιμετώπιση επικίνδυνων προκλήσεων στο Αιγαίο από την πλευρά της Τουρκίας, έναντι των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αλλά, ταυτόχρονα, και επιμένοντας στον διάλογο και τη συνεννόηση με τους γείτονές μας.

Αυτό αποδεικνύουμε χτίζοντας πρωτοβουλίες στα Βαλκάνια υπέρ της συνανάπτυξης, του διαλόγου και της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων.

Αυτό αποδεικνύουμε επιχειρώντας και για πρώτη φορά με τόσο αποφασιστικό τρόπο, να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, με εγγυήσεις ότι αυτό το ζήτημα θα λυθεί οριστικά. Αλλά και λύσεις για την ευρωπαϊκή προοπτικής της Αλβανίας.

Ζαν Κλωντ, αν δεν κάνω λάθος, έχεις πει μία, κατά την άποψη μου, πολύ σημαντική κουβέντα κάποια στιγμή, ότι εμείς οι Ευρωπαίοι ή θα πετύχουμε μαζί ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί.

Νομίζω ότι πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά στην Ελλάδα τον σημαντικό ρόλο που έπαιξες, εσύ προσωπικά, ώστε να πετύχουμε μαζί.

Και σήμερα, πιστεύω, ότι περισσότερο από κάθε άλλη φορά, ακριβώς επειδή αντέξαμε, παρά τις μεγάλες δυσκολίες που περάσαμε, έχουμε μπροστά μας μια πολύ μεγάλη ευκαιρία. Να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε μαζί.

Και είμαι βέβαιος ότι αυτή την ευκαιρία, τούτη τη φορά, δεν θα την αφήσουμε να χαθεί.

Με αυτές τις σκέψεις, ήθελα για άλλη μια φορά να σε ευχαριστήσω για την παρουσία σου εδώ και για τον πολύ ουσιαστικό διάλογο που είχαμε, αναζητώντας από κοινού λύσεις εποικοδομητικές, προκειμένου να βρούμε άμεσα διεξόδους και να βρεθούμε σε μια πολύ καλύτερη θέση, από αυτή που βρεθήκαμε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Σε ευχαριστώ πολύ.


 

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Αλέξη, κυρίες και κύριοι, σας υπόσχομαι ότι θα είμαι πολύ πιο σύντομος από ό,τι ο Πρωθυπουργός σας. Πρώτον, [διότι] κάνει ζέστη, δεύτερον ιδρώνω σαν τρελός και τρίτον, πρέπει να μιλήσω και ενώπιον του Κοινοβουλίου και δεν θα ήθελα να πω εδώ αυτά που θα έπρεπε να επαναλάβω σε λίγο στο Κοινοβούλιο.

Είμαι εδώ. Ξέρετε τη βαθιά και στέρεα φιλία μου προς την Ελλάδα και προς τον θαρραλέο λαό της. Μαζί καταφέραμε να βρεθούμε ενώπιον μιας πολύ ευτυχούς προοπτικής, διότι, πριν από το τέλος αυτού του καλοκαιριού, για να χρησιμοποιήσουμε τον όρο του Αλέξη, η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική, όσο και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης.

Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του τρίτου και τελευταίου προγράμματος υποστήριξης της Ελλάδας. Επομένως, μαζί μπορούμε να γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των τελευταίων δύσκολων χρόνων.

Θα πρέπει να ολοκληρώσουμε σύντομα την τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος και όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα. Θα πρέπει να επικεντρώσουμε την προσοχή μας στο θέμα της μείωσης του χρέους και θα ήθελα όλα τα κράτη να σεβαστούν τις υποχρεώσεις, τις οποίες έχουν αναλάβει.

Η Ελλάδα, προφανώς, θα πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα εργασίας που έχει υιοθετηθεί. Και εγώ είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα προχωρά και τηρεί τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

Οι επιδόσεις της Ελλάδας είναι εξαιρετικές και εξαιρετικές ήταν και οι θυσίες των Ελλήνων, και τα πρώτα αποτελέσματα τα έχουμε μπροστά μας. Η ανάπτυξη επέστρεψε στην Ελλάδα και στην Ευρώπη βέβαια. Η ανεργία αν και παραμένει σε υψηλά επίπεδα έχει μειωθεί παρόλα αυτά. Και η Ελλάδα μπόρεσε να μειώσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα από το 15,1% που ήταν στο τέλος του 2009 και τώρα το έχει γυρίσει σε πλεόνασμα 0,8% το 2017. Είναι αππλύτως αξιοσημείωτο και πρέπει να ενισχύσουμε το αποτέλεσμα αυτό.

Και είμαι απόλυτα ικανοποιημένος με το επενδυτικό πρόγραμμα, το οποίο φέρει και το όνομά μου και το οποίο βρίσκει τόση μεγάλη υποστήριξη στην Ελλάδα. Ένα πρόγραμμα ύψους άνω των 270 δισ. ευρώ και η Ελλάδα μπόρεσε να επωφεληθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τα χρήματα αυτά με επενδύσεις 9,2 δισ. ευρώ.

Και αυτό αποδεικνύει ότι όταν η Ελλάδα αναλαμβάνει δεσμεύσεις γνωρίζει την επιτυχία που της αναλογεί. Όντως δεσμεύεται, τηρεί τις υποσχέσεις της. Και η Ελλάδα σήμερα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό απορρόφησης των πόρων των Διαρθρωτικών Ταμείων και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων.

Όσον αφορά, επομένως, την οικονομία, τα νέα είναι καλά. Οι προοπτικές είναι θετικές.

Συζητήσαμε, επίσης, για το πρόβλημα της Μετανάστευσης. Για το θέμα αυτό, θα μιλήσω με περισσότερες λεπτομέρειες στο Κοινοβούλιο.

Αυτά από πλευράς μου. Όπως είπα και στην αρχή, θα είμαι πολύ σύντομος. 

Σας ευχαριστώ.


 

Γιώργος Παντελάκης (ΕΡΤ): Καλό μεσημέρι. Η ελληνική οικονομία κινείται σταθερά σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, υπεραποδίδει έναντι των στόχων, οι οποίοι έχουν τεθεί. Έχουμε, λοιπόν, εδώ ένα δεδομένο: Εφόσον τον Αύγουστο βγαίνουμε από το πρόγραμμα, εκτιμάτε ότι η χώρα οδεύει προς μια καθαρή έξοδο; Ποια είναι η θέση εδώ της Κομισιόν; Τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής; Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης –το ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, πριν από λίγο- είναι καθαρή. Ποια είναι η θέση της Κομισιόν, λοιπόν; Και δεδομένης της υπεραπόδοσης της οικονομίας, αλλά και με αυτά τα πλεονάσματα, τα μεγάλα πλεονάσματα, πώς είναι δυνατόν να ζητούν ακόμη οι θεσμοί να υπάρξει μεγαλύτερη λιτότητα για το 2019 και το 2020; Θα ήθελα τη θέση και των δύο.

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: Ποτέ δεν ήμουν φανατικός οπαδός της τυφλής και της άκαμπτης λιτότητας. Δεν θα υπάρξει προληπτική [πιστοληπτική] γραμμή διότι εμείς θέλουμε να κάνουμε τα πάντα, έτσι ώστε η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα να είναι η πιο σαφής και η πιο καθαρή. Προσπαθώ να δώσω σύντομες απαντήσεις, εάν δεν το έχετε καταλάβει.

Αλέξης Τσίπρας: Θέλετε και τη δική μου γνώμη σε αυτό; Και εμείς δουλεύουμε για να είναι μια σαφής έξοδος, τόσο σαφής, όσο και καθαρή. Μην μπλέκουμε με τις λέξεις: Σαφήνεια, καθαρότητα, τι σημαίνουν όλα αυτά; Σημαίνουν ότι μετά από οκτώ χρόνια, δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο καθεστώς και στο πλαίσιο όλων των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης, πόσο δε μάλλον όταν έχει πετύχει, όχι μόνον να εξορθολογήσει τα δημόσια οικονομικά, αλλά και μια σειρά διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που πιστεύω - και θα το πω Ζαν-Κλωντ - είμαστε περήφανοι, διότι καμία άλλη χώρα δεν κατάφερε σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Πιστεύω, λοιπόν, όπως είπα και πριν, ότι η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι το διαβατήριό μας για να προχωρήσουμε σε αυτό που ονομάζουμε «σαφή και καθαρή έξοδο από τα μνημόνια». Πιστεύω, επίσης –και θα το πω- έγιναν λάθη όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι με την ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Υπήρχαν υπερβολικές απαιτήσεις. Αυτό αποδείχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς από τη μια αυτά τα υψηλά πλεονάσματα είναι το διαβατήριό μας για να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας, από την άλλη, όμως, αποδεικνύει και την αποτυχία κάποιων εκ των θεσμών σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις τους για τα απαιτούμενα μέτρα, προκειμένου να πιαστούν οι στόχοι. Όταν έχεις δύο και τρεις φορές πάνω από τους στόχους αποτελέσματα, αυτό σημαίνει ότι κάποιοι ήταν υπερβολικοί. Και σημαίνει ότι τώρα με νηφαλιότητα, όχι μόνο δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά  πρέπει να δούμε πώς θα ελαφρύνουμε την οικονομία από δυσβάσταχτη φορολογία, προκειμένου να επιταχύνουμε την ανάπτυξη. Διότι ο κοινός μας στόχος, πλέον, τώρα, με δεδομένο ότι πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, είναι να επιταχύνουμε τους ρυθμούς της ανάπτυξης. Πιστεύω ότι σε αυτό τον στόχο βρισκόμαστε στην ίδια σελίδα με τους Ευρωπαίους εταίρους μας.


 

Corinna Jessen (ZDF): Μια ερώτηση για τον κύριο Πρόεδρο Γιούνκερ: Κατά πόσο έχει πειστεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ή κατά πόσο έχετε πειστεί εσείς ότι το αναπτυξιακό μοντέλο, στο οποίο μόλις αναφέρθηκε ο κύριος Πρωθυπουργός, είναι επαρκές και αποτελεσματικό για τα επόμενα χρόνια μετά την έξοδο από το πρόγραμμα;

Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ: Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα. Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ευρώπη. Άρα, όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση και το ελληνικό Κοινοβούλιο, ακολουθούν τη σωστή πορεία. Και τώρα θα πρέπει να δούμε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις που θα υιοθετηθούν.


 

2023 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)