to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:00 | 25.04.2018

Πολιτική

Στην αρμόδια Επιτροπή το σ/ν για αναδοχή και υιοθεσία - «Εξαιρώντας ομόφυλα ζευγάρια από αναδοχή, καταδικάζουμε χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια»

Άρχισε την Τετάρτη στην αρμόδια Επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για αναδοχή και υιοθεσία - «Δεν μπορούμε για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου - Η συζήτηση θα συνεχιστεί στις 3 το μεσημέρι της Πέμπτης, με την ακρόαση φορέων


Με τους εισηγητές των κομμάτων, άρχισε το μεσημέρι της Τετάρτης, στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η επεξεργασία του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την Προώθηση των Θεσμών της Αναδοχής και Υιοθεσίας» του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Η συζήτηση διεξέγαται με φόντο τις συντηρητικού τύπου ενστάσεις και διαφωνίες που έχουν εκφράσει ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ επί της επίμαχης διάταξης που επιτρέπει την αναδοχή σε ομόφυλα ζευγάρια. Οι βουλευτές των ΑΝΕΛ δεν έχουν εκφραστεί δημόσια, ωστόσο δεν αποκλείεται να τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση με εκείνη που τήρησαν στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο καταψήφισαν.

Πάντως, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η διάταξη έχει προκαλέσει «αναταραχή» και στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη η επίσημη γραμμή είναι υπέρ της διάταξης, ωστόσο, ορισμένοι βουλευτές του κόμματος έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ στο Ποτάμι υπάρχουν επιφυλάξεις επί της αρχής και ζητούνται περαιτέρω αποσαφηνίσεις και ασφαλιστικές δικλείδες. ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων με δεδομένο ότι είχαν καταψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης αναμένεται ότι θα τηρήσουν την ίδια αρνητική στάση και για την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια.

Τι είπαν οι εισηγητές

«Δεν μπορούμε για λόγους ισότητας και συνταγματικότητας να εξαιρέσουμε τα ομόφυλα ζευγάρια από την αναδοχή γιατί θα ακυρώσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά. Θα εκπέσει (σ.σ. το άρθρο). Δεν θα κρυφτούμε πίσω από τα δάχτυλά μας. Εξαίρεση ομόφυλων από την αναδοχή σημαίνει εξαίρεση ετερόφυλων. Δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό. Είμαστε έτοιμοι, με μεγάλη διάθεση να βελτιώσουμε ότι επιθυμείτε».

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του άρθρου 8 που προβλέπει την δυνατότητα αναδοχής ανήλικων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας ανοιχτή σε προτεινόμενες αλλαγές.

«Πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα τρέξουν για αναδοχή; Θα εξαιρέσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά; Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα με τρεις επιστημονικούς ελέγχους. Γι' αυτούς που μιλούν για τα πρότυπα της οικογένειας το παιδί θα βλέπει ως πρότυπο τη φυσική του οικογένεια. Γιατί όχι μόνο δεν ξεκόβει από αυτήν, αλλά μπορεί να επιστρέψει αμέσως αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα παρακολουθούν για 2-3 χρόνια την πορεία της αναδοχής και τη συμπεριφορά της ανάδοχης οικογένειας. Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Δεν κρίνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά η καταλληλότητα του γονιού» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, απαντώντας τόσο στις επικρίσεις που δέχθηκε νωρίτερα από την αντιπολίτευση όσο και στις ενστάσεις που εκφράζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης επί της επίμαχης διάταξης.

Η κ. Φωτίου δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένη από τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, για το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής τονίζοντας ότι «παρά τις διαφωνίες μας έχουν θιγεί σημαντικά ζητήματα».

«Εκείνο που ξέρει η ελληνική κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά στα ιδρύματα και την ίδια ώρα νεαρά ζευγάρια να κλαίνε. Να είναι υποψήφια και να μην μπορούν επί 6 χρόνια να πάρουν ένα παιδί, αλλά και εμείς να κλείνουμε τα αυτιά μας και το εμπόριο βρεφών να ανθεί» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει με επιστημονικά και θεσμικό τρόπο αυτά τα ζητήματα. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, βάζουμε αυστηρές ημερομηνίες για την αναδοχή και την υιοθεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε 3 μήνες να καταθέσουν την έκθεση τους, ενώ αν δεν τηρήσουν τη σαφή χρονική διαδικασία θα υπάρξουν κυρώσεις».

Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στο ηλεκτρονικό μητρώο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος θα ξέρει πόσα παιδιά υπάρχουν και πόσοι υποψήφιοι για αναδοχή και υιοθεσία.

«Δεν μπορείτε να στερήσετε αυτό το ασφαλές και διάφανο σύστημα, στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει όλοι να πάμε μαζί και να σκορπίσουμε ένα χαμόγελο στην κοινωνία. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε την ελληνική κοινωνία που αγωνιά. Η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη για να φύγει ένα παιδί από το ίδρυμα.

Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα καλοπροαίρετα. Κανείς όμως δεν μπορεί να στερήσει από την κοινωνία και από τα νέα ζευγάρια κάτι που περιμένουν και θέλουν» επεσήμανε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την επαγγελματική αναδοχή, η κ. Φωτίου αντέτεινε ότι «ούτε μια μέρα ένα παιδί δεν πρέπει να μπαίνει στο ίδρυμα».

«Πάμε για αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ότι θέλετε, να δημιουργήσουμε και διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Στο καλύτερο ίδρυμα να είναι ένα παιδί, ιδιαίτερα μέχρι τριών ετών, είναι καταστροφή νοητική και ψυχολογική για αυτό» κατέληξε η κ. Φωτίου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Θ. Φωτίου: Η ελληνική κοινωνία περιμένει το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία

Από την πλευρά του, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης, υποστήριξε ότι δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό για την καταλληλότητα του γονιού.

«Όταν μιλάμε για παιδιά πρέπει να είμαστε μεν απλοί και κατανοητοί, αλλά αυστηροί στους κανόνες. Δεν υπάρχει αποτύπωμα αριστερό, συντηρητικό ή δεξιό. Βάζουμε πάνω από όλα την προστασία των παιδιών. Εμείς θα δημιουργήσουμε το πλαίσιο προστασίας τους και η ευθύνη μας είναι τεράστια. Η ευθύνη να γίνεις ανάδοχος σημαίνει υποστήριξη της οικογένειας. Ο ανάδοχος αναπτύσσει πνευματική συγγένεια και αναλαμβάνει την υποχρέωση να του εμφυσήσει αξίες και ιδανικά. Συμμετέχει και συμπράττει στην προσωπικότητα του παιδιού ο ανάδοχος» ανέφερε ο κ. Λαζαρίδης, ενώ κατέληξε λέγοντας:

«Ο ρόλος της αναδοχής κρίνεται σημαντικός. Εμείς δεν συμφωνούμε να επιτρέπεται η αναδοχή στα ομόφυλα ζευγάρια. Δεν αρκεί ένα πιστοποιητικό. Λέμε ναι επί της αρχής και επιφυλασσόμαστε να καταθέσουμε τις όποιες προτάσεις μας».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δεν ξεκαθάρισε τη στάση που θα κρατήσει στο επίμαχο άρθρο, ενώ έκανε λόγο «για αντιδράσεις που υπάρχουν από ανθρώπους που δεν είναι καλά πληροφορημένοι».

«Θέλω να δω τη διάταξη. Αφορά ελάχιστο αριθμό ατόμων. Εκεί θέλω τη σοφία σας. Να το δούμε ανθρώπινα. Εγώ μεγάλωσα στην επαρχία. Κάποιοι δημιουργούν ψεύτικες ειδήσεις. Υπάρχει ένα μικρό αλλά υπαρκτό θεματάκι, να το δούμε με αγάπη, δεν το έχω σκεφτεί ακόμα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαφιλίππου μίλησε για σκληρή πραγματικότητα που υπάρχει, με πάνω από 2.500 ανήλικα παιδιά να φιλοξενούνται σε ιδρύματα και μονάδες φροντίδας.

«Ούτε επιτρέπεται, ούτε ανοίγεται μέσω της αναδοχής το παράθυρο για τα ομόφυλα ζευγάρια» επεσήμανε ο κ. Παπαφιλίππου ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι σκόπιμα επικεντρώνει την κριτική της στο άρθρο 8 και διαστρεβλώνει τη πραγματικότητα για μικροκομματικά οφέλη.

Η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Μάρκου, ξεκαθάρισε ότι το κόμμα της καταψηφίζει το άρθρο 8 και επιφυλάσσεται επί της αρχής του νομοσχεδίου, το οποίο όπως είπε «έρχεται στη Βουλή χωρίς να στηρίζεται σε ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο σχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή».

Παράλληλα, επεσήμανε ότι το άρθρο 8 επισκιάζει τον πραγματικό πυρήνα της παιδικής προστασίας και κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τα σοβαρά ζητήματα που βρίσκονται στον δημόσιο διάλογο.

«Η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη. Οι κρίσιμες συνθήκες που ζει η ελληνική κοινωνία δεν επιτρέπουν την επεξεργασία ενός τέτοιου ζητήματος. Πρέπει να το χωνέψει και η κοινωνία. θα κριθούμε όλοι αλλά δεν μπορεί να μας κουνάτε το δάχτυλο. Ο κόσμος κατάλαβε ότι δεν γίνεται στο όνομα των δήθεν προοδευτικών σας ιδεών. Το μέλημα σας είναι να αξιοποιήσετε την αναταραχή στον δημόσιο διάλογο και να αποπροσανατολίσετε για τα κρίσιμα θέματα των συντάξεων και του αφορολόγητου» τόνισε και κατέληξε:

«Για τη ΝΔ πρωταρχικό μέλημα είναι να διασφαλίζεται στον βέλτιστο βαθμό το συμφέρον του παιδιού και κάθε παιδί να βρίσκει την οικογένεια που πρέπει».

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου, αναγνώρισε ότι στο νομοσχέδιο γίνεται προσπάθεια επιτάχυνσης και διευκόλυνσης των δικαιωμάτων αναδοχής και υιοθεσίας, τονίζοντας ωστόσο ότι «υπέρτατος στόχος πρέπει να είναι τα δικαιώματα του παιδιού πριν από του ενήλικα» ενώ ζήτησε να μπει και η κύρωση της σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού.

«Πρέπει να βάλουμε το καταλληλότερο, αυτό που συμφέρει το παιδί. Δεν είναι τομή το νομοσχέδιο έχει όμως θετικές διατάξεις. Επιφυλασσόμαστε να δούμε πιο εξιδικευμένα την ψήφο μας» ανέφερε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Μίλησε ακόμα για «ιδεοληψίες αριστερές και δεξιές που ελοχεύουν» σημείωσε ότι δεν θέλει «να δαιμονοποιήσει καμία αντίληψη» και πρόσθεσε ότι «αν στόχος είναι να μην υπάρχουν διακρίσεις πρέπει να σκεφτούμε και αν κάποια πράγματα τα κρύβουμε κάτω από το χαλί».

Αναφερόμενη ειδικότερα στο άρθρο 8, τόνισε ότι υπάρχει διεύρυνση των προϋποθέσεων και γίνεται προσπάθεια να εισάγει επιπλέον προστασία για το παιδί, ενώ διευρύνει τα δικαιώματα των ανάδοχων και προσπαθεί να βάλει όρια σωστά για την αποφυγή περιπτώσεων που διώκονται λόγω διάπραξης αδικημάτων.

Ωστόσο, τόνισε την ανάγκη να εξεταστεί η δυνατότητα να μπουν και άλλα αδικήματα, για παράδειγμα αν κάποιος καταδικάστηκε για σοβαρό αδίκημα όπως ληστεία ή πορνογραφεία, ώστε να μην έχουν το δικαίωμα αναδοχής.

«Πρέπει να δούμε ως που διευρύνουμε τα όρια. Είναι προφανές ότι η διεύρυνση είναι προς θετική κατεύθυνση, αλλά να το δούμε όταν λέμε ποίοι είναι κατάλληλοι ανάδοχοι» επεσήμανε. 

Ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Αιβατίδης, ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 8 που καταστρατηγεί όπως είπε «τον θεσμό της οικογένειας και τις ελληνοορθόδοξες αρχές» και έκανε λόγο για ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ που αναδεικνύονται. 

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, εξέφρασε την αντίθεση του κόμματος του για την πρόβλεψη αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια, τονίζοντας ότι «βασικό και αναγκαίο κριτήριο για την αναδοχή και την υιοθεσία πρέπει να είναι η ομαλή ψυχοκινιτική κατάσταση του παιδιού».

Παράλληλα, δήλωσε την πλήρη αντίθεση του στην ιδιωτική αναδοχή, τονίζοντας ότι «δεν υπερασπιζόμαστε τα ιδρύματα, όμως τα απροστάτευτα παιδιά και κυρίως τα ΑΜΕΑ δεν πρέπει να είναι εκτεθειμένα».

«Σε καμία περίπτωση τα μέτρα του νομοσχεδίου δεν εξασφαλίζουν την προστασία των απροστάτευτων παιδιών. Το ΚΚΕ θα ψηφίσει «παρών» συνολικά. Για εμάς το κράτος θα πρέπει να έχει την πλήρη και αποκλειστική ευθύνη του παιδιού με στήριξη και της οικογένειας» κατέληξε ο κ. Συντυχάκης. 

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς, υποστήριξε ότι το ερώτημα δεν είναι αν έχουν το δικαίωμα τα ομόφυλα να μπορούν να γίνονται ανάδοχοι αλλά αν η κοινωνία είναι έτοιμη για κάτι τέτοιο.

«Η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι αρνητική. Δεν είμαι ώριμη για κάτι τέτοιο. Χρειάζεται τεράστια κοινωνική υποστήριξη για τέτοιο εγχείρημα» υπογράμμισε, ενώ υποστήριξε ότι «επιχειρείται από τη κυβέρνηση ένας «κακόγουστος αποπροσονατολισμός».

«Καταψηφίζουμε επί της αρχής και θα κρατήσουμε την επιφύλαξη μας στην Ολομέλεια» κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Σπύρος Λυκούδης, σημείωσε ότι «μια ανάγνωση του νομοσχεδίου πείθει ότι είναι σε θετική κατεύθυνση, ωστόσο υπάρχουν ασάφειες που δίνουν την εντύπωση μιας γρήγορης και πρόχειρης επεξεργασίας του».

Αναφερόμενος στο επίμαχο άρθρο 8, επεσήμανε ότι ακούει με σοβαρότητα και ενδιαφέρον τις ενστάσεις που εκφράζονται για το κατά πόσο η κοινωνία θα δεχθεί μια τέτοια τολμηρή νομοθετική κίνηση.

«Αντιλαμβάνομαι τις ενστάσεις, όμως την ώρα που αναλαμβάνονται τολμηρές πρωτοβουλίες χρειάζεται και τόλμη από τους βουλευτές για να πάμε μπροστά.

Έχουμε επιφυλάξεις για σειρά ζητημάτων όμως είναι θετική η στάση μας καταρχήν στο νομοσχέδιο» κατέληξε ο κ. Λυκούδης.

 

Ταυτοτική θέση της Αριστεράς που δεν αλλάζει

«Υπάρχει επιστολή δέκα βουλευτών στην οποία διατυπώνουν τις ενστάσεις τους όχι επί το συνόλω του νομοσχεδίου, αλλά σχετικά με τη διάταξη που αφορά την αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια», ανέφερε η  κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη σε συνέντευξή της στο Πρώτο Πρόγραμμα, το πρωί της Τετάρτης. «Δεν είναι απίθανο ωστόσο να περάσει η συγκεκριμένη διάταξη και με τη συμβολή άλλων κομμάτων», εκτίμησε η ίδια. Προϋπόθεση για να δεχθεί η κοινωνία κάτι τέτοιο είναι ο βαθμός ωριμότητάς της και αυτό αποτελεί ένα βήμα προόδου, επεσήμανε. 

Πράγματι, όπως υπογράμμισαν υπογράμμισαν πηγές της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ την Τρίτη «το νομοσχέδιο θα προχωρήσει γιατί αποτελεί ταυτοτική θέση του κόμματος. Ισχύει σε πολλές χώρες του κόσμου και δεν γίνεται να διαχωρίζουμε τα ζευγάρια σε κατηγορίες, είναι λάθος να επικεντρώνεται εκεί το ενδιαφέρον και όχι στο θέμα της αναδοχής και της αποσυμφόρησης των ιδρυμάτων, που αποτελεί πράγματι κοινωνική πληγή».

Δ. Τζανακόπουλος: Η κυβέρνηση παραμένει σταθερή και αμετακίνητη

Κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα των αντιδράσεων όσον αφορά τη δυνατότητα αναδοχής παιδιών από τα ομόφυλα ζευγάρια, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι «η θέση της κυβέρνησης όσον αφορά το θέμα της αναδοχής (το οποίο είναι διαφορετικό από την υιοθεσία) είναι καθαρή και δεν πρόκειται να αλλάξει. Δεν είναι δυνατόν να εισαχθεί καμία διάκριση για λόγους σεξουαλικού προσανατολισμού όταν πρόκειται για τη διαδικασία της αναδοχής. Αυτό θα ήταν αντίθετο με τις αρχές και τις αξίες αυτής της κυβέρνησης. Αυτό θα ήταν αντίθετο και με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη και με την ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου που καθορίζουν ότι δεν μπορούν να εισάγονται διακρίσεις που σχετίζονται με το φύλλο, τη φυλή, την καταγωγή, τον σεξουαλικό προσανατολισμό ή τη θρησκευτική πίστη του καθενός» (διαβάστε αναλυτικά). 

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Δεν νοείται βουλευτές της Αριστεράς να λειτουργούν με γνώμονα τις εκλογικές τους πελατείες

«Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή είναι αναμφισβήτητη και αυτονόητη» σημειώνει ο Πάνος Ρήγας σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook:

Αντίστοιχο είναι και το μήνυμα που στέλνει μέσω facebook ο υφυπουργός Εργασίας, Ν. Ηλιόπουλος:

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται τα περισσότερα στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δίνουν συνεντεύξεις σε ΜΜΕ, όπως ο Χρ. Καραγιαννίδης, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αναδοχή, η παιδοθεσία, και ο γάμος μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών πρόκειται για μία θέση που έχει διατυπωθεί στο ιδρυτικό Συνέδριο και προσφάτως στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, «δεν είναι κάτι που δεν το γνώριζαν οι βουλευτές και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, επομένως δε μπορούν να προκύψουν τώρα διαφωνίες».

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Oι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν το νέο νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία

Χρ. Μαντάς: Το σχέδιο νόμου για την υιοθεσία και την αναδοχή έχει στο κέντρο του το παιδί (βίντεο)

«Το νομοσχέδιο αυτό έχει ως κέντρο τα παιδιά που βρίσκονται στα ιδρύματα με στόχο να καταπολεμηθούν και φαινόμενα εμπορίου. Από τα 6 χρόνια που χρειάζονταν η διαδικασία της υιοθεσίας με το νέο νομοσχέδιο μειώνεται στους 5 – 6 μήνες», είπε ο κ. Μαντάς. Οι διαδικασίες απλοποιούνται προς όφελος των παιδιών που συσσωρεύονται στα ιδρύματα και των ζευγαριών που επιθυμούν να υιοθετήσουν ένα παιδί και αναμένουν πολλά χρόνια εξαιτίας της γραφειοκρατίας που επικρατεί, πρόσθεσε

Ο κ. Μαντάς εξήγησε ότι επεκτείνεται, όπως είναι λογικό, η δυνατότητα υιοθεσίας και αναδοχής σε ζευγάρια που είναι με σύμφωνο συμβίωσης. Αν δεν επεκτείνουμε την επιλογή στα ζευγάρια αυτά που είναι με σύμφωνο συμβίωσης θα αποκλείαμε πάρα πολλούς ανθρώπους και τα ζευγάρια που επιλέγουν αυτό τον τρόπο συμβίωσης, είπε. Ειδικότερα για τα ομόφυλα ζευγάρια, σύμφωνα με τους νομικούς, δεν μπορεί να υπάρξει εξαίρεση σε ένα δικαίωμα λόγω της ταυτότητας φύλου, συμπλήρωσε. Επιπλέον στην περίπτωση αυτή πρόκειται για αναδοχή, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενες ρατσιστικές αντιδράσεις καθώς η κοινωνία δεν είναι έτοιμη, ο κ. Μαντάς υπογράμμισε ότι «οταν υπάρχει η διαφορά κρίνεται και η δημοκρατία», ενώ απαντώντας στον βουλευτή των ΑΝΕΛ, Δ. Καμμένο, ο Χρ. Μαντάς υποστήριξε ότι έχει παρέλθει η εποχή που η ομοφυλοφιλία θεωρούνταν αρρώστια για να μιλά για φυσιολογικές ή μη οικογένειες.


Οι καινοτομίες και τα πλεονεκτήματα του σχεδίου νόμου

Ο νόμος για την υιοθεσία και την αναδοχή επιταχύνει εξαιρετικά τις σχετικές διαδικασίες και μειώνει δραστικά τον χρόνο αναμονής που έφτανε στα έξι χρόνια, δημιουργώντας μεγάλα δράματα και αδιέξοδα. Σήμερα θα απαιτούνται 8-12 μήνες. Παράλληλα, ισχυροποιεί επιστημονικά και θεσμικά όλη τη διαδικασία υπέρ του συμφέροντος του παιδιού. Πώς επιτυγχάνονται αυτοί οι δύο στόχοι;

Ο πρώτος στόχος αφορά τη μείωση του χρόνου αναμονής

Το πρόβλημα είναι χρόνιο και προκύπτει από την ελλιπή στελέχωση των κοινωνικών υπηρεσιών και την μεγάλη καθυστέρηση στην διενέργεια και ολοκλήρωση 2 κοινωνικών ερευνών: της 1ης σχετικά με την καταλληλότητα του υποψήφιου ζεύγους για να γίνουν ανάδοχοι ή θετοί γονείς και της 2ης σχετικά με την κοινωνική έρευνα εάν το συγκεκριμένο ζευγάρι είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί που έχει επιλέξει.

Αυτές οι δύο έρευνες του νόμου μπορούν να ανατίθενται και σε άλλες κοινωνικές υπηρεσίες π.χ. στους δήμους, αλλά και σε πιστοποιημένους κοινωνικούς λειτουργούς που θα πιστοποιεί ο Σ.Κ.Λ.Ε. (Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος).

Η Βουλή με νόμο της κατέστησε τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος (ΣΚΛΕ) ΝΠΔΔ, δηλαδή ανώτατη αρχή απόδοσης άδειας άσκησης επαγγέλματος και πειθαρχικού ελέγχου (Νόμος 4357/16). Ο ΣΚΛΕ επίσης με αδιάβλητες εξετάσεις θα δημιουργήσει σώμα πιστοποιημένωνκοινωνικών λειτουργών που θα αναλαμβάνουν το έργο των κοινωνικών ερευνών-εκθέσεων που απαιτούνται για την διαδικασία της αναδοχής-υιοθεσίας όταν οι υφιστάμενοι στα ιδρύματα ή στις περιφέρειες δεν επαρκούν. Οι χρόνοι εκπόνησης των εκθέσεων ορίζονται με σαφήνεια σε 3 μήνες.

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ρεπορτάζ Left.gr: Τεκνοθεσία και αναδοχή στην Ελλάδα και οι καινοτομίες του νέου νομοσχεδίου (βίντεο - φωτογραφίες)

Ο δεύτερος στόχος: θεσμική και επιστημονική κατοχύρωση της ψηφιοποιημένης διαδικασίας

Η διαδικασία που απαιτείται πλέον είναι σαφής και ψηφιακή και καταλήγει σε 3 ηλεκτρονικά μητρώα που τηρούνται στην ΗΔΙΚΑ και τα διαχειρίζεται το ΕΚΚΑ: μητρώο ανηλίκων, μητρώο υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων, μητρώο εγκεκριμένων αναδόχων και υιοθεσιών.

Με αυτό τον τρόπο, το κράτος γνωρίζει τον ακριβή αριθμό παιδιών που υπάρχουν στα ιδρύματα ή δίδεται για αναδοχή και υιοθεσία και τον ακριβή αριθμό υποψήφιων γονέων.

Η διαδικασία για την ολοκλήρωσή της απαιτεί 3 δικλείδες ασφαλείας, 2 κοινωνικούς ελέγχους και την επιτυχή παρακολούθηση ενός επιμορφωτικού προγράμματος.

Συστήνεται επίσης κεντρικό όργανο για την παιδική προστασία: το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας (Ε.Σ.ΑΝ.Υ.), το οποίο θα παρέχει συμβουλευτική υποστήριξη στους φορείς παιδικής προστασίας, θα επιλύσει τα όποια προβλήματα ερμηνείας του νόμου και θα επιβλέπει πανελλαδικά την εφαρμογή των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας.

Η συζήτηση περί του συμφώνου συμβίωσης

  • Επαναλαμβάνουμε ότι δεν δίδεται η δυνατότητα σε ζευγάρια του συμφώνου συμβίωσης να υιοθετήσουν, διότι η υιοθεσία διέπεται από τον αστικό κώδικα και αφορά έγγαμα ζευγάρια και μόνο.

  • Η συζήτηση που προκάλεσε συντηρητικές και ομοφοβικές αντιδράσεις αφορά την αναδοχή. Η αναδοχή είναι διαφορετική πράξη από την υιοθεσία. Κατά την υιοθεσία ο θετός γονιός αντικαθιστά τον φυσικό γονέα πλήρως, δηλαδή στις υποχρεώσεις και στα δικαιώματα. Στην αναδοχή, ο ανάδοχος γονιός συνυπάρχει με τον φυσικό γονιό και μάλιστα έχει υποχρέωση να συνεργάζεται μαζί του. Το παιδί δεν ξεκόβεται από το φυσικό γονιό.

  • Ακόμα μία θετική αλλαγή είναι η επαγγελματική αναδοχή: Γίνεται ώστε να βρουν μια οικογένεια πιο γρήγορα τα παιδιά με αναπηρία και να μην εισάγονται στα ιδρύματα τα παιδιά που εγκαταλείπονται στα μαιευτήρια.

Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, υπεραμυνόμενη στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, του άρθρου 8 που προβλέπει την δυνατότητα αναδοχής ανήλικων παιδιών από ομόφυλα ζευγάρια, δηλώνοντας ανοιχτή σε προτεινόμενες αλλαγές.

«Πόσα ομόφυλα ζευγάρια θα τρέξουν για αναδοχή; Θα εξαιρέσουμε τα χιλιάδες ετερόφυλα ζευγάρια και θα καταδικάσουμε τα ανήλικα παιδιά; Ο νόμος διασφαλίζει τα πάντα με τρεις επιστημονικούς ελέγχους. Γι' αυτούς που μιλούν για τα πρότυπα της οικογένειας το παιδί θα βλέπει ως πρότυπο τη φυσική του οικογένεια. Γιατί όχι μόνο δεν ξεκόβει από αυτήν, αλλά μπορεί να επιστρέψει αμέσως αν διαπιστωθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες που θα παρακολουθούν για 2-3 χρόνια την πορεία της αναδοχής και τη συμπεριφορά της ανάδοχης οικογένειας. Ο κοινωνικός λειτουργός θα κάνει έρευνα για την καταλληλότητα του υποψήφιου ανάδοχου. Δεν κρίνεται ο σεξουαλικός προσανατολισμός, αλλά η καταλληλότητα του γονιού» υπογράμμισε η κ. Φωτίου, απαντώντας τόσο στις επικρίσεις που δέχθηκε νωρίτερα από την αντιπολίτευση όσο και στις ενστάσεις που εκφράζουν βουλευτές της συγκυβέρνησης επί της επίμαχης διάταξης.

Η κ. Φωτίου δήλωσε εξαιρετικά ευχαριστημένη από τη συζήτηση που έγινε στην επιτροπή, για το νομοσχέδιο με τα μέτρα για τον θεσμό της υιοθεσίας και της αναδοχής τονίζοντας ότι «παρά τις διαφωνίες μας έχουν θιγεί σημαντικά ζητήματα».

«Εκείνο που ξέρει η ελληνική κοινωνία είναι ότι δεν μπορεί να υπάρχουν παιδιά στα ιδρύματα και την ίδια ώρα νεαρά ζευγάρια να κλαίνε. Να είναι υποψήφια και να μην μπορούν επί 6 χρόνια να πάρουν ένα παιδί, αλλά και εμείς να κλείνουμε τα αυτιά μας και το εμπόριο βρεφών να ανθεί» τόνισε και πρόσθεσε:

«Το νομοσχέδιο αυτό αντιμετωπίζει με επιστημονικά και θεσμικό τρόπο αυτά τα ζητήματα. Επιταχύνουμε τις διαδικασίες, βάζουμε αυστηρές ημερομηνίες για την αναδοχή και την υιοθεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες μέσα σε 3 μήνες να καταθέσουν την έκθεση τους, ενώ αν δεν τηρήσουν τη σαφή χρονική διαδικασία θα υπάρξουν κυρώσεις».

Έμφαση έδωσε η κ. Φωτίου στο ηλεκτρονικό μητρώο, τονίζοντας ότι για πρώτη φορά το κράτος θα ξέρει πόσα παιδιά υπάρχουν και πόσοι υποψήφιοι για αναδοχή και υιοθεσία.

«Δεν μπορείτε να στερήσετε αυτό το ασφαλές και διάφανο σύστημα, στην ελληνική κοινωνία. Πρέπει όλοι να πάμε μαζί και να σκορπίσουμε ένα χαμόγελο στην κοινωνία. Δεν έχουμε πρόθεση να κοροϊδέψουμε την ελληνική κοινωνία που αγωνιά. Η αναδοχή είναι μια εναλλακτική πράξη για να φύγει ένα παιδί από το ίδρυμα.

Είμαστε έτοιμοι να τα συζητήσουμε όλα καλοπροαίρετα. Κανείς όμως δεν μπορεί να στερήσει από την κοινωνία και από τα νέα ζευγάρια κάτι που περιμένουν και θέλουν» επεσήμανε.

Απαντώντας στις επικρίσεις για την επαγγελματική αναδοχή, η κ. Φωτίου αντέτεινε ότι «ούτε μια μέρα ένα παιδί δεν πρέπει να μπαίνει στο ίδρυμα».

«Πάμε για αποϊδρυματοποίηση. Είμαστε ανοιχτοί να κάνουμε ότι θέλετε, να δημιουργήσουμε και διακομματική επιτροπή στη Βουλή. Στο καλύτερο ίδρυμα να είναι ένα παιδί, ιδιαίτερα μέχρι τριών ετών, είναι καταστροφή νοητική και ψυχολογική για αυτό» κατέληξε η κ. Φωτίου.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στην αρμόδια Επιτροπή το σ/ν για αναδοχή και υιοθεσία - Ταυτοτική θέση της Αριστεράς η αναδοχή από ομόφυλα ζευγάρια

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)