to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:37 | 25.04.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Το πλεόνασμα και η θετική πορεία της οικονομίας δημιουργούν προϋποθέσεις επαναδιαπραγμάτευσης

Για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την πορεία της οικονομίας, με έμφαση στο σενάριο περί δυνατότητας αναδιαπραγμάτευσης ορισμένων επώδυνων ψηφισμένων μέτρων όπως οι περικοπές στις συντάξεις το 2019 μίλησε Στο Κόκκινο ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, Γιώργος Κατρούγκαλος.


Στον Δημήτρη Κουκλουμπέρη και τον Νίκο Σβέρκο ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι οι δηλώσεις Ερντογάν θα πρέπει να συνοδευτούν από πράξεις για να μπορέσουμε να μπορέσουμε να ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα αλλάξει στάση. Παρ' όλα αυτά δεν είναι απίθανο ένα παρόμοιο σενάριο.

«Η Τουρκία απομονώνεται και κινδυνεύει από κράτος ταραξίας να περάσει στην κατάσταση ενός κράτους παρία. Η Τουρκία θα πρέπει να ανακρούσει πρύμναν και να αναζητήσει μια κατάσταση που δε θα είναι μη πόλεμος αλλά η ειρήνη».

Τόνισε ότι «Θέλουμε να φτάσουμε την κούρσα των εξοπλισμών στα όρια του παρελθόντος αλλά έχουμε υποχρέωση να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων και την αποτρεπτική τους δύναμη».

Για το ενδεχόμενο επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων μέτρων μετά το τέλος του μνημονίου σημείωσε ότι η αλλαγή του ασφαλιστικού νόμου που ψηφίστηκε το 2016 ήταν αποτέλεσμα του εκβιασμού του ΔΝΤ, μια κλασική περίπτωση υπαναχώρησης από συμφωνηθέντα και βασιζόταν στην  αμφισβήτηση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων της επόμενης χρονιάς, δηλαδή του πλεονάσματος.

Ο κ. Κατρούγκαλος εξήγησε ότι «Αποδείχθηκε με την ίδια την αναθεώρηση των στοιχείων από το Ταμείο ότι πετύχαμε το δημοσιονομικό στόχο». Σημείωσε πως «Η ύπαρξη πλεονάσματος και η θετική πορεία της οικονομίας δημιουργούν προϋποθέσεις για να ξαναδούμε όλα αυτά τα θέματα».

«Δε θέλω  να μιλήσω μόνο για τις συντάξεις, οτιδήποτε δεν ήταν αναπτυξιακό στο μνημονιακό πρόγραμμα και είχε ως επίκεντρο το νεοφιλελευθερισμό και όχι τη μεταρρύθμιση με κατεξοχήν παράδειγμα τις εργασιακές σχέσεις, εμείς θέλουμε να το ξαναδούμε» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.   

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)