to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:04 | 24.04.2018

Οικονομία

Με «όπλο» το πλεόνασμα στο τραπέζι του Eurogroup της Σόφιας

Το ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο για την μεταμνημονιακή περίοδο θα παρουσιάσει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στην άτυπη Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) την Παρασκευή στη Σόφια


Όπως τονίζει και το σχετικό ρεπορτάζ της «Αυγής», με το “όπλο” της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 και μια πρώτη γεύση για τις αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μεταβαίνει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στη Σόφια της Βουλγαρίας την προσεχή Παρασκευή, προκειμένου να βρεθεί στη συνεδρίαση του άτυπου Eurogroup της 27ης Απριλίου. Σε αυτήν ο Έλληνας υπουργός αναμένεται να παρουσιάσει το ολιστικό σχέδιο αναπτυξιακής σταρτηγικής της κυβέρνησης, το οποίο θα συνοδεύει τη χώρα για τα επόμενα χρόνια, μετά το τέλος του Μνημονίου τον Αύγουστο του 2018.

Για μία ακόμα χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα υπερέβη τους στόχους του προγράμματος και μάλιστα ήταν σχεδόν 2,5 φορές μεγαλύτερο. Όπως ανακοίνωσε χθες η Eurostat, πέρυσι το πρωτογενές αποτέλεσμα με βάση τον κανονισμό ESA (είναι μικρή η διαφορά από τον αντίστοιχο του προγράμματος) διαμορφώθηκε σε 4,2% του ΑΕΠ με βάση τους κανόνες του προγράμματος (4% του ΑΕΠ κατά ESA), όταν ο στόχος του προγράμματος αφορούσε πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ. Μάλιστα, αν συμπεριλάβει κανείς και τα 1,4 δισ. ευρώ που δόθηκαν τον Δεκέμβριο του 2017 ως κοινωνικό μέρισμα, τότε το πραγματικό πρωτογενές πλεόνασμα ήταν τριπλάσιο του στόχου, προσεγγίζοντας το 5%, κάτι το οποίο αποτελεί «γραμμή άμυνας» της κυβέρνησης απένταντι στις αιτιάσεις του ΔΝΤ για εφαρμογή της μείωσης του αφορολογήτου από το 2019 αντί του 2020, με τη λογική ότι αμφισβητείται η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2019 και μετά (στόχος 3,5%). Άλλωστε «τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο» τόνισε σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών.

Από την άλλη πλευρά, συνεχίζει η «Αυγή», το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφισβητεί τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της χώρας (προβλέπει 2,9% για φέτος, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο εκτιμούσε 2,2%) και ζητάει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι μειωμένο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί. Επίσης θεωρεί ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι η πορεία του ΑΕΠ και περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2018 προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Η συζήτηση για το αφορολόγητο

Πάντως, το συγκεκριμένο ζήτημα συζητήθηκε και στις συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τις προηγούμενες μέρες. Όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ «συζητήσαμε με το ΔΝΤ για τις αποκλίσεις που έχουμε ακόμη αναφορικά με την πρόβλεψη του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2019». Σημείωσαν πάντως ότι «οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα. Προσπάθησε η κάθε πλευρά να καταλάβει τη θέση της άλλης πλευράς. Υπήρξε δέσμευση ότι θα συζητήσουμε σε βάθος αυτή την απόκλιση».

Το ΔΝΤ έχει πιο απαισιόδοξη θέση, ανέφεραν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει διαφορά στον τρόπο υπολογισμού, ωστόσο οι επιτελείς του Ταμείου είναι ανοιχτοί σε επιπλέον συζητήσεις.

Δύο συζητήσεις, έρχεται τηλεδιάσκεψη

Όπως εξήγησαν επιπλέον, για το θέμα του αφορολογήτου έγιναν δύο συζητήσεις στη διάρκεια των επαφών στο περιθώριο της εαρινής συνόδου στην Ουάσιγκτον. Η πρώτη πραγματοποιήθηκε σε επίπεδο Τόμσεν - Λαγκάρντ με τη συμμετοχή Τσακαλώτου - Χουλιαράκη και η δεύτερη ήταν πιο «τεχνική» και σε αυτή μετείχε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και στελέχη του Ταμείου. Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι «είναι το θέμα για το οποίο θα γίνει περαιτέρω συζήτηση και τώρα σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και ίσως γίνει τηλεδιάσκεψη».

Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ συνεχίζει να αμφισβητεί τη διατηρησιμότητα των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων της χώρας (προβλέπει 2,9% για φέτος, ενώ τον προηγούμενο Οκτώβριο εκτιμούσε 2,2%) και ζητάει διεύρυνση της φορολογικής βάσης, ήτοι μειωμένο αφορολόγητο ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι έχει συμφωνηθεί. Επίσης θεωρεί ότι επιβαρυντικός παράγοντας είναι η πορεία του ΑΕΠ και περιμένει τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν στις 4 Ιουνίου από την ΕΛΣΤΑΤ για την πορεία του πρώτου τριμήνου του 2018 προκειμένου να λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Δ. Τζανακόπουλος: Το πλεόνασμα μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο

Στο “όπλο” της υπεραπόδοσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2017 στάθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σε συνέντευξη στη δημοσιογράφο Λ. Ιωάννου για τον ρ/σ ALPHA 9,89.

 Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης στο προσεχές διάστημα είπε ότι παραμένει ψηλά στην ατζέντα το να πετύχουμε, με τους καλύτερους όρους, το τέλος του προγράμματος, να κλείσει η 4ης αξιολόγηση και να μπουν στη τελική ευθεία οι δράσεις για τη ρύθμιση του χρέους.

   «Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαπραγματευτούμε και να επιτύχουμε με τους καλύτερους όρους την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος. Ξέρετε ότι έχουμε μπροστά μας την 4η αξιολόγηση, έχουμε μπροστά μας τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος, τη συζήτηση για την, μετά το πρόγραμμα, εποπτεία.

   Εξαιρετικά σύνθετες διαπραγματεύσεις, οι οποίες πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι το Eurogroup της 21ης Ιουνίου - είναι ρεαλιστικό να ολοκληρωθούν. Και στη βάση αυτού του χρονοδιαγράμματος να μπορέσουμε να εξέλθουμε από το πρόγραμμα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

   «Έχω την πεποίθηση ότι το γεγονός ότι έχει επιτύχει η ελληνική οικονομία ένα τέτοιο πλεόνασμα 4,1 % - 4,2 % δίνει τη δυνατότητα και μας οπλίζει με πολιτικό κεφάλαιο για να μπορέσουμε διαπραγματευτούμε με καλύτερους όρους την έξοδο από το πρόγραμμα» εκτίμησε.

   Για το ΔΝΤ και την παραμονή του ή μη στο πρόγραμμα σημείωσε ότι «η στάση της κυβέρνησης είναι ενιαία συζητάμε με το ταμείο προσπαθούμε να γεφυρώσουμε τις διάφορες οι οποίες υπάρχουν και στις δημοσιονομικές προβλέψεις αλλά και στις αναπτυξιακές προβλέψεις που κάνει το ταμείο. Το Ταμείο δουλεύει και με τους Ευρωπαίους εταίρους - οι οποίοι γνωρίζετε ότι συμφωνούν με τις εκτιμήσεις που κάνει ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά πρωτογενή πλεονάσματα ανάπτυξη κι άλλα και έχουν εκφράσει πολλές φορές την διαφωνία τους με τις δημοσιονομικές προβλέψεις του διεθνούς νομισματικού ταμείο». 

Εκφράζοντας την προσωπική του άποψη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάτι που θα επέβαλλε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. «Αυτή τη στιγμή δεν ξέρω ποια θα ήταν η προστιθέμενη αξία της συμμετοχής του Ταμείου στο πρόγραμμα για 15 με 20 μέρες, δεν εκτιμώ ότι θα έπαιζε κάποιον ιδιαίτερο ρόλο ούτε θα προσέδιδε περαιτέρω αξιοπιστία στη διαδικασία της εξόδου».

   Το χρέος έχει συμφωνηθεί ήδη από το Eurogroup της 15ης Ιουνίου, προσέθεσε ο κ. Τζανακόπουλος, υπενθυμίζοντας πως στις αποφάσεις είναι και το να μην ξεπερνά η χρηματοδότηση του (σ.σ χρέους ) το 15% του ΑΕΠ. «Είναι μία συζήτηση δρομολογημένη, θα καθοριστεί τους επόμενους μήνες. Πιθανώς η συμμετοχή του Ταμείου να οδηγούσε σε μία ελαφρώς μεγαλύτερη ελάφρυνση, η οποία ωστόσο δε νομίζω ότι θα ήταν η κρίσιμη για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε χρηματοδοτικά το ελληνικό χρέος για τα επόμενα αρκετά χρόνια» συμπλήρωσε.

Π. Μοσκοβισί: Δόθηκε τέλος στη φημολογία περί παράτασης του προγράμματος

Αναφερόμενος στο ελληνικό πρόγραμμα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Agence Europe, ο αρμόδιος Επίτροπος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε ότι οι Εαρινές Σύνοδοι του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας έδωσαν οριστικό τέλος στη φημολογία περί παράτασης του τρίτου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ερωτηθείς για την φερεγγυότητα του ελληνικού χρέους και το κατά πόσο η Γερμανία θα επιθυμούσε να συνδέσει τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους με τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ο Μοσκοβισί δήλωσε:

«Τα σημεία της συζήτησης αυτής είναι γνωστά: Πώς θα διασφαλίσουμε την παρακολούθηση της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης, ούτως ώστε η Ελλάδα να τηρεί τις δεσμεύσεις της και πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή έναν μηχανισμό, ο οποίος θα επιτρέπει την ελάφρυνση του χρέους σε συνάρτηση με την ανάπτυξη; Επίσης, πώς θα θέσουμε σε εφαρμογή μία στρατηγική ανάπτυξης; Δεν είμαστε στη φάση οριστικοποίησης (των αποφάσεων). Αλλά εάν ο καθένας πράξει αυτό που του αναλογεί – εάν, δηλαδή, οι Έλληνες μεταρρυθμίσουν την οικονομία τους, όπως πρέπει, και εάν οι εταίροι αποδείξουν την αλληλεγγύη τους – το θέμα αυτό θα κλείσει και μάλιστα με θετικό τρόπο».

Προς επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, λέει αξιωματούχτος της ΕΕ

Εφικτή θεωρεί ανώτατος αξιωματούχος της ευρωζώνης, την ύπαρξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο εντός του Μαΐου. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) τον Μάιο. «Αυτό είναι πρόκληση, αλλά είναι εφικτό», δήλωσε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης, τονίζοντας ότι μια συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο το Μάιο θα ανοίξει το δρόμο για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας τον Ιούνιο, η οποία θα συμπεριλαμβάνει όλες τις παραμέτρους για την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα.

Ο ίδιος αξιωματούχος, που δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας, και αναφερόμενος στην επερχόμενη συνάντηση της Ευρωομάδας (Eurogroup) της 27ης Απριλίου στη Σόφια, είπε ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα εξετάσουν όλες τις παραμέτρους για την επιτυχή έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα, με στόχο την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας-πακέτο, τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της ευρωζώνης στο Eurogroup της 27ης Απρίλιου, οι εκπρόσωποι των θεσμών θα ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών για την πορεία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Η τέταρτη αξιολόγηση, υπενθύμισε ο παράγοντας της ευρωζώνης, συνδέεται με 88 προαπαιτούμενα, τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούν εφαρμογή παλαιότερων αποφάσεων. Ο ίδιος ανέφερε ότι η εφαρμογή των προαπαιτουμένων δεν έχει ακόμα προχωρήσει αρκετά, σημειώνοντας ότι εκκρεμούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας και ιδιωτικοποιήσεις. «Φανταστείτε ότι χτίζουμε ένα σπίτι», προσέθεσε. «Τίποτα δεν μπορεί να συμφωνηθεί αν δεν έχουμε όλα τα υλικά- παραμέτρους». Τα υλικά αυτά είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, η συνολική στρατηγική για την ανάπτυξη, τα μέτρα για το χρέος και η μεταμνημονιακή εποπτεία, πρόσθεσε.

Εξάλλου, στο Eurogroup της Σόφιας ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να παρουσιάσει στους ομολόγους του το τελικό σχέδιο της αναπτυξιακής στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά το πρόγραμμα. «Υπάρχει σαφής σύνδεση της αναπτυξιακής στρατηγικής με τη μεταμνημονιακή περίοδο», ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης. «Το ζητούμενο είναι μια ισχυρή οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα», συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως η ευρωζώνη είχε δεχθεί σε γενικές γραμμές θετικά το προσχέδιο της στρατηγικής αυτής που είχε παρουσιάσει στο EuroWorking Group o αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιπλέον, στη Σόφια θα συζητηθεί η περίοδος μετά το πρόγραμμα, ανέφερε ο αξιωματούχος της ευρωζώνης για το «τι είδους εποπτεία θέλουμε». Θα συζητηθούν, επίσης, τα μέτρα για το χρέος και ο μηχανισμός που συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με το ρυθμό ανάπτυξης, αλλά και η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης επιφυλάχτηκε να απαντήσει, λέγοντας ότι προς το παρόν δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις.

Ερωτηθείς αν στη Σόφια είναι εφικτό να υπάρξει μια προκαταρκτική συμφωνία για όλα τα θέματα με τη "σφραγίδα" του ΔΝΤ, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης απάντησε ότι "όλοι εργάζονται γι΄ αυτό", προσέθεσε όμως ότι τίποτα ακόμη δεν είναι σίγουρο.

Ικανοποίηση για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας

Τέλος, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης δήλωσε ικανοποιημένος για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που ανακοίνωσε η Eurostat, λέγοντας ότι στο δημοσιονομικό τομέα τα πράγματα πάνε πολύ καλά. Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι βάσει της συμφωνίας του Ιουνίου του 2017, αν το πρωτογενές πλεόνασμα είναι υψηλότερο του 3,5% του ΑΕΠ, τα μέτρα του 2019 και 2020 θα αντισταθμιστούν με θετικά μέτρα για την ανάπτυξη.

Πληροφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, ΕΡΤ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)