to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:52 | 20.04.2018

Πολιτική

Φ. Βάκη: Το ΔΝΤ ας κάνει αυτοκριτική για τις άστοχες προβλέψεις του (βίντεο)

«Η κ. Λαγκάρντ ας κάνει μια γνήσια αυτοκριτική για τις εκτιμήσεις του Ταμείου, το οποίο πάσχει διαχρονικά από μία αστοχία» επισήμανε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη, σχολιάζοντας τις χθεσινές δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.


Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής, εκτίμησε πως πλέον το ΔΝΤ υποχωρεί από τις παλαιότερες μαξιμαλιστικές του απαιτήσεις, οι οποίες έχουν στοιχίσει πάρα πολλά στον ελληνικό λαό.

Η Φ. Βάκη ανέφερε ότι το ΔΝΤ έπεσε για ακόμη μία φορά έξω σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017. «Πλην όμως είναι η πρώτη φορά που αναγνώρισε το λάθος του», πρόσθεσε. Υπενθύμισε πως το Ταμείο είχε προβλέψει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,7% του ΑΕΠ, το οποίο τελικά διαμορφώθηκε στο 3,7% το 2017. Επιπλέον, επισήμανε πως το ΔΝΤ για 2018 έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις τους προς τα πάνω, δηλαδή από το 2,2% του ΑΕΠ στο 2,9%.

Με βάση αυτές τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις και μετά την αναγνώριση των λάθος υπολογισμών του, σημείωσε πως «πεποίθηση μου είναι ότι το ΔΝΤ θα υποχωρήσει από μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Και αυτό οφείλει να κάνει, διότι πρέπει επιτέλους αυτή η κοινωνία να βγει από την κρίση και να σταθεί στα πόδια της».

Τόνισε παράλληλα πως «ξέρουμε πολύ καλά γιατί ψηφίσαμε τα προληπτικά μέτρα στη δεύτερη αξιολόγηση, σε καμία περίπτωση δεν ήταν επιλογή της κυβέρνησης», θυμίζοντας ότι τότε λάμβανε χώρα ένα «bras de fer» μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων, με Υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας τον ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σχετικά με την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε πως «θα πρέπει να παρακολουθήσουμε αυτή τη προεκλογική περίοδο με ψυχραιμία και νηφαλιότητα», καθώς «υπάρχει η ανησυχία ότι θα αυξηθεί η ένταση στο Αιγαίο για να συσπειρωθεί το εκλογικό ακροατήριο του Τ. Ερντογάν και της εθνικιστικής αντιπολίτευσης». Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση προωθεί «μία διπλωματία της ειρήνης, μία διπλωματία η οποία στηρίζεται στην αξιοποίηση όλων των διεθνών μας σχέσεων και των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών».

Αναφορικά με την τακτική δημιουργίας γκρίζων ζωνών από τη γείτονα χώρα, ανέφερε πως «αποτελεί πάγια τακτική της τουρκικής διπλωματίας τα τελευταία τριάντα χρόνια». Ωστόσο, «το διεθνές δίκαιο, η Συνθήκη της Λωζάννης και η Συνθήκη των Παρισίων είναι απολύτως ξεκάθαρες, δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες» πρόσθεσε.

Σχετικά με τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Τουρκία αναφέρθηκε στη δήλωση του Ζ.Κ. Γιούνγκερ, που χαρακτήρισε γελοίο το γεγονός της κράτησής τους καθώς δεν βασίζεται σε κανένα στοιχείο απολύτως. Υπογράμμισε ακόμη ότι «επ’ ουδενί δεν πρέπει να συμψηφίζονται τα περιστατικά των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και των Τούρκων» προσθέτοντας πως «εδώ έχουμε διάκριση των εξουσιών, πάνω στην οποία εδράζεται το κράτος δικαίου».

Κληθείσα να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ν. Φίλη σχετικά με την έξοδο από τα προγράμματα σημείωσε πως ο κ. Φίλης «δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να εκφράζει τις αγωνίες και το άγχος κάθε έλλογου πολίτη. Δεν υπάρχει πολίτης σε αυτή τη χώρα που να μην σκέπτεται το μετά, τι θα γίνει». Ως εκ τούτου, σημείωσε,  «αυτό το οποίο θέλει να πει ο κ. Φίλης -και σωστά- είναι ότι δεν πάμε στο παράδεισο ξαφνικά ή στον κήπο της Εδέμ, όπου όλα τα αγαθά θα ρέουν εν αφθονία».

Ερωτηθείσα σχετικά με την κριτική που ασκεί η ομάδα των 53, η Φ. Βάκη επισήμανε πως «ένα δημοκρατικό κόμμα της Αριστεράς, δεν μπορεί να είναι ένα αρχηγοκεντρικό ησυχαστήριο αλλά ένα κόμμα, στο οποίο ανθεί ο διάλογος, που το ζωογονεί και το κάνει να βελτιώνεται». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αλίμονο μας, αν σταματούσαμε να συζητούμε».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)