to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:48 | 20.04.2018

Κοινωνία

Με το φακό του left.gr: Ένα μεγάλο όραμα για τα παιδιά με αναπηρία γίνεται πραγματικότητα στη Βούλα (βίντεο)

Εγκαινιάστηκαν τρία κτίρια για την εξυπηρέτηση παιδιών με αναπηρία στη Βούλα από την Αναπληρώτρια Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου. Οι δομές θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση εξειδικευμένων προγραμμάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.


Φωτογραφίες - βίντεο: Άγγελος Καλοδούκας

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, εγκαινίασε σήμερα τρείς δομές για παιδιά με αναπηρία στο Παράρτημα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία Βούλας. 

Θ. Φωτίου: Επιθυμούμε όλα τα παιδιά με αναπηρίες να βγουν από τα ιδρύματα

«Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί εγκαινιάζουμε τρία σπίτια που φτιάξαμε με τη βοήθεια του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για να στεγάσουμε το όραμά μας για τα παιδιά με αναπηρία. Αποδεικνύεται τι μπορεί να κάνει το δημόσιο με τη σύμπραξη και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα» δήλωσε η Θεανώ Φωτίου, κατά τον χαιρετισμό της.

Ανέφερε επίσης ότι αυτά τα τρία νέα σπίτια θα στεγάσουν τρεις μεγάλες ιδέες που κρύβουν μεγάλα οράματα για τα παιδιά με αναπηρία. «Επιθυμούμε όλα τα παιδιά με αναπηρίες να βγουν από τα ιδρύματα και να βιώσουν αυτόνομα ή υποστηριζόμενα μέσα στην κοινωνία. Αυτός είναι ο στόχος της Κυβέρνησης μας αυτός είναι ο στόχος όλων των φορέων που είναι σήμερα εδώ. Κανένα παιδί μέσα στα ιδρύματα, όλα τα παιδιά με μια ζεστή αγκαλιά σε μια οικογένεια είτε ανάδοχη, είτε θετή. Αυτός είναι ο στόχος μας και αργά η γρήγορα θα τα καταφέρουμε» επισήμανε η κ. Φωτίου.

(ο χαιρετισμός της Θ. Φωτίου στα εγκαίνια)

Πρόκειται για τρία κτίρια που ανακαινίστηκαν με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» ενώ το σωματείο «Οι φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας-Πεντέλης» ανέλαβε την παρακολούθηση του έργου κατά την επισκευή.

Οι δομές θα χρησιμοποιηθούν για τη στέγαση εξειδικευμένων προγραμμάτων του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Το πρώτο σπίτι είναι για έφηβους με αναπηρία και συγκεκριμένα για νέα κορίτσια που ζουν στο χώρο πολλά χρόνια και προετοιμάζονται για την αυτόνομη ή υποστηριζόμενη διαβίωσή τους. «Για πρώτη φορά, οι έφηβοι διαχωρίζονται από τα μικρότερα παιδιά ώστε να ζήσουν την ηλικία τους με τους συνομηλίκους τους. Ήταν τα  ίδια τα παιδιά που μας ενέπνευσαν γι αυτή την κίνηση, θεμελιώνοντας την ιδέα της αυτόνομης ή της υποστηριζόμενης διαβίωσής τους. Επιθυμούμε όλα τα παιδιά να βγουν από τα ιδρύματα και να μπορέσουν να ζήσουν μέσα στην κοινότητα, με το κράτος να λειτουργεί υποστηρικτικά σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτός είναι ο στόχος της κυβέρνησής μας, καθώς και όλων των φορέων που είναι σήμερα μαζί μας».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Η δεύτερη στέγη αποτελεί ένα κέντρο όπου παρέχονται θεραπευτικές υπηρεσίες σε άπορα ή ανασφάλιστα ανάπηρα παιδιά που προέρχονται από όλους τους δήμους του νότιου τομέα. «Όλα τα παιδιά θα μπορούν να συμμετάσχουν σε θεραπευτικά προγράμματα αντί να προσφεύγουν σε ιδιωτικά θεραπευτικά κέντρα και είναι οι ίδιοι έμπειροι θεραπευτές του Παραρτήματος που θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους».  

Το τρίτο σπίτι υλοποιεί στην πράξη την ιδέα της αποϊδρυματοποίησης. Κι αυτό γιατί θα λειτουργεί ως ξενώνας βραχείας παραμονής για παιδιά με αναπηρίες, που ζουν με τις οικογένειές τους και για οικογενειακούς λόγους χρειάζονται την προσωρινή εξειδικευμένη φιλοξενία. Για παράδειγμα, οι γονείς θα μπορούν να αφήσουν το παιδί τους για μια εβδομάδα το καλοκαίρι ώστε να έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές με τα άλλα μέλη της οικογένειας παραμένοντας ήσυχοι ότι το παιδί τους συνεχίζει τις θεραπείες του, κάνοντας παράλληλα διακοπές. Επίσης, σε περίπτωση οποιουδήποτε έκτακτου συμβάντος ο γονιός θα μπορεί να εμπιστευθεί το παιδί του στο κέντρο. Πρόκειται για το πρώτο σπίτι- ανάσα για γονείς παιδιών με αναπηρία. «Όμοιες στέγες σκοπεύουμε να λειτουργήσουμε τόσο στη δυτική Ελλάδα όσο και αλλού, καθώς αποτελούν μια μεγάλης σημασίας υποστηρικτική δράση της πολιτείας προς την οικογένεια του ανάπηρου παιδιού, στην κατεύθυνση της παραμονής των παιδιών αυτών μέσα στο οικογενειακό πλαίσιο».

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Φωτογραφία του χρήστη left.gr.

Η κ. Μυρτώ Ξανθοπούλου, εκπροσωπώντας το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι αυτή η δωρεά κινείται στο πλαίσιο και πολλών άλλων δωρεών του Ιδρύματος, τονίζοντας ότι «τα παιδιά για εμάς αποτελούν μια πολύ μεγάλη προτεραιότητα, όπως άλλωστε και όλοι οι ευάλωτοι άνθρωποι που μας χρειάζονται. Είμαστε πολύ χαρούμενοι γιατί εκτός από την ενδυνάμωση των παιδιών, αυτή η δωρεά οδηγεί και στην αποιδρυματοποίηση τους. Αλλά όσο είναι εδώ οι φροντίδες τους να είναι σωστές. Η πιο δύσκολη δουλειά είναι αυτών που φροντίζουν αυτά τα παιδιά, αλλά είναι χαρά μας που συμβάλλουμε σε αυτήν».

Ο δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος από τη μεριά του έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό έργο για την κοινωνική πρόνοια της ευρύτερης περιοχής, το οποίο επιτεύχθηκε μέσα από μια πολύ δύσκολη και δαιδαλώδη διαδικασία εγκρίσεων και αδειοδοτήσεων και γραφειοκρατίας σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια προσπάθεια που θα οδηγήσει παιδιά με δυσκολίες σε μια ουσιαστική επανένταξη στην κοινωνία.

«Οι φίλοι του ΠΙΚΠΑ Βούλας- Πεντέλης» ανέλαβαν την παρακολούθηση του έργου κατά την επισκευή ενώ ο χώρος φιλοξενεί ήδη γύρω στα 80 παιδιά. Ο ξενώνας βραχείας παραμονής θα μπορεί να φιλοξενήσει ετησίως περίπου 70 παιδιά, ενώ το κόστος του έργου ανέρχεται στα 6,6 εκ ευρώ και καλύπτονται από την πρόσφατη επιδότηση του υπουργείου για προγράμματα αποιδρυματοποίησης.

Όπως τόνισε και η κ. Σοφία Κωνσταντέλια, πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Αττικής, στόχος αυτού του έργου είναι τα άτομα με αναπηρία να ξεκινάνε τη ζωή έξω από το Ίδρυμα και όχι μέσα από αυτό.

Περισσότερες φωτογραφίες εδώ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)