to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:36 | 17.04.2018

Διεθνή

Αρμενία: Εξελέγη ο Σερζ Σαρκισιάν - Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν κατά

Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις στην Αρμενία σήμερα καθώς το κοινοβούλιο αναμένεται να εγκρίνει τον διορισμό του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν στην πρωθυπουργία με διευρυμένες εξουσίες.


Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Γερεβάν, την πρωτεύουσα της Αρμενίας, ενάντια στον πρώην πρόεδρο της χώρας Σερζ Σαρκισιάν ο οποίος εξελέγη νωρίτερα σήμερα πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν και αποδοκίμασαν την εκλογή Σαρκισιάν.

Ο Πασινιάν έκανε λόγο για «δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές».

Τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι αντίστοιχες κινητοποιήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη σε δύο ακόμη μεγάλες πόλεις της χώρας, την Γκιουμρί και το Βαναντζόρ.

Ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Σερζ Σαρκισιάν εξελέγη, όπως αναμενόταν, πρωθυπουργός από το κοινοβούλιο της χώρας, παρά τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που συνεχίζονται εδώ και αρκετές ημέρες στο Γερεβάν.

Υπέρ της υποψηφιότητας του Σαρκισιάν για την πρωθυπουργία τάχθηκαν 77 βουλευτές ενώ 17 τον καταψήφισαν.

"Για να ζήσουμε σε μια Αρμενία που θα ευημερεί, σε μια ευνομούμενη χώρα, πρέπει να μην ξυπνούν τα κοιμώμενα ηφαίστεια. Και τα ηφαίστεια δεν εκρήγνυνται αν δεν θα προκαλέσουμε" είπε ο Σαρκισιάν στην ομιλία του προς τους βουλευτές πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας.

Ο Σαρκισιάν ολοκλήρωσε τον Μάρτιο την δεύτερη και τελευταία θητεία του στην προεδρία της Αρμενίας. Πλέον, επιστρέφει στην εξουσία ως πρωθυπουργός, με ενισχυμένες εξουσίες.

Οι διαδηλωτές, που το πρωί συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πρωτεύουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ηγέτη της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν και απέκλεισαν την πρόσβαση στο υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική τράπεζα, σχεδιάζουν να οργανώσουν άλλη μία, μεγαλύτερη κινητοποιήση απόψε το βράδυ.

Ήδη από το πρωί διαδηλωτές εμπόδισαν την πρόσβαση σε πολλά κυβερνητικά κτίρια, μεταξύ των οποίων το υπουργείο Εξωτερικών, η φορολογική υπηρεσία και η Κεντρική Τράπεζα στο κέντρο του Γερεβάν, το οποίο συγκλονίζεται εδώ και πέντε ημέρες από το κίνημα διαμαρτυρίας.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε δύο πόλεις της βόρειας Αρμενίας, τη Γκιούμρι και τη Βαναντζόρ.

«Κηρύσσω σήμερα την έναρξη μιας ειρηνικής επανάστασης βελούδου στην Αρμενία», δήλωσε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Νικόλ Πασινιάν ζητώντας από τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στην πλατεία της Γαλλίας στο Γερεβάν «να παραλύσουν τη λειτουργία όλων των κυβερνητικών υπηρεσιών».

Χθες Δευτέρα 46 άνθρωποι τραυματίστηκαν στην πρωτεύουσα της Αρμενίας σε συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την πρωθυπουργοποίηση του πρώην προέδρου Σερζ Σαρκισιάν, μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης –και τελευταίας– προεδρικής θητείας του.

Οι διαδηλωτές, αφού συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης, προσπάθησαν να πάνε στο κοινοβούλιο και απέκλεισαν κεντρικούς οδικούς άξονες. Καθώς εμποδίστηκαν από τα οδοφράγματα που είχε στήσει η αστυνομία, επιχείρησαν να περάσουν δια της βίας. Οι αστυνομικοί που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου-λάμψης για να διαλύσουν τη συγκέντρωση.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)