to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:48 | 12.04.2018

Οικονομία

Κρίσιμο δεκαπενθήμερο για το ελληνικό ζήτημα εγκαινιάζει το σημερινό EuroWorking Group

Μια πρώτη συζήτηση για τη στρατηγική ανάπτυξης που θα ακολουθήσει η Ελλάδα μετά την έξοδο από το μνημόνιο θα διεξαχθεί στο EuroWorking Group (EWG), που συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες.


Με τη συζήτηση για το «ελληνικό ζήτημα» στο σημερινό Euro Working Group στις Βρυξέλλες (18.30 τοπική ώρα), στο οποίο τη χώρα θα εκπροσωπήσει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, να αφορά πρωτίστως στην πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων της δ' αξιολόγησης και δευτερευόντως στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», αρχίζει ένα δεκαπενθήμερο με κρίσιμες διεργασίες.

Θα ακολουθήσει η σύνοδος του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον (οι κύριες συζητήσεις θα διεξαχθούν στις 20- 22 Απριλίου) και το άτυπο Eurogroup της 27ης του μηνός στη Σόφια, όπου ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στους ομολόγους του το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης. Φυσικά, ημερομηνία- ορόσημο είναι η 21η Ιουνίου, καθώς προσδοκάται να υπάρξει στο Eurogroup τότε μια συμφωνία- πακέτο για ολοκλήρωση δ' αξιολόγησης, χρέος και τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα.

Σχετικά με τα προαπαιτούμενα, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία υλοποίησής τους έως τις 21 Ιουνίου, διαψεύδοντας ουσιαστικά τη φημολογία περί καθυστερήσεων. Εξηγεί δε, πως «ένα προαπαιτούμενο μπορεί να έχει 35 δράσεις και να έχουν καλυφθεί ήδη οι τριάντα. Δεν μπορείς, επομένως, αυτό να το μηδενίζεις, όταν το 80% έχει καλυφθεί». Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα στις αρχές Μαΐου και στις Βρυξέλλες ευελπιστούν ότι θα υπάρξει «συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο» (staff level agreement) στο Eurogroup της 24ης Μαΐου.

Όσον αφορά στο «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», ένα προσχέδιο του οποίου έχει αποσταλεί στους θεσμούς, αυτό θα βρίσκεται υπό την πλήρη κυριότητα της κυβέρνησης και, μεταξύ άλλων, θα θέτει στόχους για την προσέλκυση επενδύσεων, τη μείωση της φορολογίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων και τον εκσυγχρονισμό της δημόσιας διοίκησης. Ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει εν προκειμένω, ότι στόχος είναι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για να υπάρξει μέριμνα για τα μεσαία και τα χαμηλότερα στρώματα της κοινωνίας.

Σχετικά, τέλος, με την εποπτεία μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο έως τώρα το βασικό που συζητείται είναι να υπάρξει ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης (post programme surveillance), με κορμό όσα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς και δεν μπορούν να ολοκληρωθούν για τεχνικούς λόγους είτε έως το Eurogroup στις 21 Ιουνίου είτε έως τις 21 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα. Ο υπουργός Οικονομικών φέρει ως παραδείγματα τους τομεάρχες στο Δημόσιο, το κτηματολόγιο και την άδεια για καζίνο που είναι προϋπόθεση για την ανταλλαγή μετοχών στο Ελληνικό, επισημαίνοντας πως «όλα αυτά μπορούν να τα παρακολουθούν (οι θεσμοί), αλλά δεν αφορούν σε νέους όρους».

Δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής

Όπως ανέφερε ο Δ. Τζανακόπουλος σε συνέντευξή του το μεσημέρι της Τετάρτης μιλώντας στον Ρ/Σ 247 το κύριο ζήτημα που απασχολεί την Αθήνα είναι η συμφωνία με τους εταίρους για το συνολικό στρατηγικό σχέδιο. «Ήδη το συζητάμε με τους θεσμούς και τους εταίρους μας και φιλοδοξούμε να καταλήξουμε σε μεγάλο βαθμό μέχρι τις 27 Απριλίου» επεσήμανε.

Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στο αναπτυξιακό σχέδιο γίνεται λόγος για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας από το 2019. Απαντώντας σχετικά με τυχόν δυνατότητα αναβολής ή παγώματος της μείωσης των συντάξεων από 1.1.2019 τόνισε πως «όλα εξαρτώνται και από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα». «Δημοσιονομικά, η ελληνική οικονομία έχει υπεραποδώσει», εξήγησε, «πράγμα το οποίο οφείλεται στην πολύ καλύτερη πορεία των εσόδων, ιδιαίτερα όσον αφορά τα ασφαλιστικά ταμεία», εκφράζοντας την εκτίμηση πως αυτό θα συνεκτιμηθεί από τους εταίρους στο πλαίσιο της συζήτησης για τη μακροπρόθεσμη αναπτυξιακή στρατηγική.

Παράλληλα, απέκλεισε για ακόμη μια φορά το ενδεχόμενο της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής. «Αρκετοί από τους αξιωματούχους των θεσμών έχουν πει ότι δεν τίθεται θέμα πιστοληπτικής γραμμής», είπε χαρακτηριστικά υπογραμμίζοντας την θέση της Αθήνας: «Δεν υπάρχει περίπτωση να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης». Όπως εξήγησε, αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, η οποία προέβλεπε τη δημιουργία του χρηματοδοτικού μαξιλαριού από τις εκταμιεύσεις του ESM και τις στοχευμένες εξόδους στις αγορές.

Ο Δ. Τζανακόπουλος επισήμανε ακόμη πως δεν έχει υπάρξει αίτημα εκ μέρους του ΔΝΤ να έρθει έναν χρόνο νωρίτερα η μείωση του αφορολόγητου καθώς «η συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 δεν έχει καν ξεκινήσει», ενώ εξέφρασε την άποψη πως δεν θα ζητηθεί, επικαλούμενος τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα. «Αν τεθεί, δεν μπορεί να γίνει δεκτό καθώς δεν προκύπτει σε καμία περίπτωση από τα δημοσιονομικά αποτελέσματα μια τέτοια ανάγκη» είπε ξεκαθαρίζοντας τη θέση της κυβέρνησης.

«Και το 2017 έχουμε υπέρβαση των στόχων», σημείωσε τονίζοντας πως αρκετές φορές κάποιοι από τους θεσμούς έχουν υποεκτιμήσει τα μέτρα, φωτογραφίζοντας σαφώς το ΔΝΤ. «Αναμένουμε στην συζήτηση για τα δημοσιονομικά του 2019 όλα αυτά τα αποτελέσματα να ληφθούν υπόψη από το σύνολο των θεσμών» τόνισε, ενώ έσπευσε να επισημάνει πως δεν προδιαγράφει ούτε προεξοφλεί τη θέση κανενός από τους θεσμούς.

 
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)