to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:17 | 04.04.2018

Διεθνή

Υπόθεση Σκριπάλ: Τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας αύριο, Πέμπτη, ζητά η Ρωσία

Η πρόταση που είχε καταθέσει η Ρωσία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για τη διεξαγωγή μιας κοινής ρωσοβρετανικής έρευνας για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ απορρίφθηκε, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.


Η Ρωσία ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών να συγκληθεί αύριο στις 22.00 ώρα Ελλάδας για να συζητηθούν οι κατηγορίες που διατυπώνει η Βρετανία ότι η Μόσχα χρησιμοποίησε μια νευροπαραλυτική ουσία για να επιτεθεί εναντίον του Ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στην Αγγλία τον περασμένο μήνα, είπε σήμερα ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα ΗΕ Βασίλι Νεμπένζια.

Ο Νεμπένζια επισήμανε ότι η συνεδρίαση θα διεξαχθεί στη βάση της επιστολής της 13ης Μαρτίου που εστάλη στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ από την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπου τονίζεται ότι η Μόσχα είναι «εξαιρετικά πιθανό» να ευθύνεται για την επίθεση.

Σημειώνεται ότι σήμερα, ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας Σεργκέι Ναρίσκιν χαρακτήρισε "γελοία πρόκληση" των βρετανικών και των αμερικανικών ειδικών υπηρεσιών τη δηλητηρίαση του Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στη Βρετανία με νευροπαραλυτικό παράγοντα, για την οποία το Λονδίνο κατηγορεί τη Μόσχα, και κάλεσε σε διάλογο για να αποφευχθεί μια νέα κρίση όπως αυτή με τους πυραύλους στην Κούβα.

Απορρίφθηκε από τον ΟΑΧΟ το αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή κοινής έρευνας

Η πρόταση που είχε καταθέσει η Ρωσία στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων για τη διεξαγωγή μιας κοινής ρωσοβρετανικής έρευνας για τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ απορρίφθηκε, όπως έγινε γνωστό από διπλωματικές πηγές.

Η Ρωσία ζητούσε τη διεξαγωγή κοινής έρευνας επειδή η Βρετανία δεν την κάλεσε να συμμετάσχει στην έρευνα που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΧΟ, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

Το αίτημα απορρίφθηκε με ψήφους 15 κατά έναντι 6 υπέρ. Η Κίνα, το Αζερμπαϊτζάν, το Σουδάν, η Αλγερία και το Ιράν στήριξαν τη Μόσχα. Δεκαεπτά άλλες χώρες απείχαν από την ψηφοφορία.

"Δυστυχώ ς, δεν καταφέραμε να συγκεντρώσουμε τα δύο τρίτα των ψήφων" που απαιτούνταν, σχολίασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον Οργανισμό Αλεξάντρ Σούλγκιν.

Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)