to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:21 | 03.04.2018

Διεθνή

Κίνα: Υπό προστασία με νόμο τα θρησκευτικά πιστεύω των αλλοδαπών που ζουν στη χώρα

Τα θρησκευτικά πιστεύω και η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των αλλοδαπών που ζούν στην Κίνα προστατεύονται δια νόμου, σύμφωνα με την Λευκή Βίβλο που εξέδωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου.


Ειδικότερα, οι αλλοδαποί μπορούν να παρακολουθούν θρησκευτικές τελετές σε ναούς, τζαμιά, εκκλησίες και άλλους λατρευτικούς χώρους. Επιτρέπεται επίσης να κηρύττουν σε χώρους λατρείας όταν προσκαλούνται για τον λόγο αυτό από κινεζικά θρησκευτικά σώματα. Μπορούν να ασκούν θρησκευτικές δραστηριότητες σε τοποθεσίες που έχουν εγκριθεί από κρατικές αρχές θρησκευτικών υποθέσεων. Παράλληλα έχουν τη δυνατότητα να προσκαλέσουν έναν κινέζο εκκλησιαστικό υπάλληλο για να τελέσει βαπτίσεις, γάμους, κηδείες, προσευχές κ.α. Επιτρέπεται επίσης η μεταφορά θρησκευτικών εντύπων, οπτικοακουστικών προϊόντων και άλλων θρησκευτικών αντικειμένων που συμμορφώνονται με τους σχετικούς κανονισμούς κατά την είσοδο στην κινεζική επικράτεια. Χωρίς κρατική άδεια απαγορεύεται να ιδρύσουν θρησκευτικές οργανώσεις, γραφεία και χώρους λατρείας ή να προσλάβουν αλλοδαπούς φοιτητές που σπουδάζουν στην Κίνα ή να συμμετέχουν σε άλλες ιεραποστολικές δραστηριότητες.

Η Κίνα έχει περίπου 200 εκατομμύρια πιστούς και πάνω από 380.000 μέλη ιερατικού προσωπικού, σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Πληροφοριών του Κρατικού Συμβουλίου. Οι κύριες θρησκείες που ασκούνται είναι ο Βουδισμός, ο Ταοϊσμός, το Ισλάμ, ο Καθολικισμός και ο Προτεσταντισμός. Επικρατούσες θρησκείες είναι ο Βουδισμός και ο Ταοϊσμός, δύσκολα όμως μπορεί να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των πιστών καθώς δεν υπάρχουν καθορισμένες διαδικασίες εγγραφής. Επίσης στην Κίνα ασκούν τα καθήκοντά τους περίπου 222.000 βουδιστές ιερείς και πάνω από 40.000 ταοϊστές. Οι 10 εθνοτικές μειονοτικές ομάδες που ζουν στη Κίνα ως επί το πλείστον πιστεύουν στο Ισλάμ, συνολικά πάνω από 20 εκατομμύρια, με περίπου 57.000 ιερατικό προσωπικό.

Καθολικοί και Προτεστάντες πιστοί υπολογίζονται σε περίπου 6 και 36 εκατ. αντίστοιχα, ενώ το ιερατικό τους προσωπικό αριθμεί 8.000 και 57.000 μέλη αντίστοιχα. Τέλος, περίπου 20.000 εξέχουσες θρησκευτικές προσωπικότητες υπηρετούν ως βουλευτές και μέλη σε όλα τα επίπεδα των συνεδριάσεων και των επιτροπών του Λαϊκού Πολιτικού Συμβουλευτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)