to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:05 | 01.04.2018

Πολιτική

«Νέα Σελίδα»: Έρχονται διώξεις κατά ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τραπεζών για τα θαλασσοδάνεια

Μια τροπολογία, μια Εξεταστική Επιτροπή κι ένα πόρισμα που καίει ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και τράπεζες


Προ των πυλών βρίσκονται διώξεις κατά πολιτικών προσώπων αλλά και τραπεζιτών για τα θαλασσοδάνεια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νέα Σελίδα».

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα στο σημερινό της φύλλο, οι 3 εισαγγελείς Διαφθοράς, που κατόπιν εντολής της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, μελέτησαν την υπόθεση, έχουν συντάξει πόρισμα με το οποίο θα ζητούν την παραπομπή στελεχών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ αλλά και τραπεζικών στελεχών για σωρεία αδικημάτων που έχουν σχέση με τον τρόπο με τον οποίο χορηγήθηκαν τα δάνεια. 

Υπενθυμίζεται ότι οι συνολικές οφειλές των κομμάτων προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα ανέρχονταν στις 31/12/2016  στο ποσό των 439,6 εκατ. ευρώ, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτές οι μη λογιστικοποιημένοι τόκοι και οι τόκοι υπερημερίας. Στην παρούσα φάση δε, υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 520 εκατ ευρώ δεδομένου ότι τα δύο κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν πληρώνουν τα δάνειά τους.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το πόρισμα της Εξεταστικής μέχρι το τέλος του 2016 η ΝΔ είχε οφειλές 223,3 εκατ. ευρώ και το ΠΑΣΟΚ 199,5 εκατ. ευρώ, τις οποίες και δεν εξυπηρετούσαν. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ αποπλήρωναν κανονικά τα δάνεια τους που ανέρχονται στα 8 εκατ. ευρώ. 

Όσον αφορά τις τράπεζες που έδωσαν τα δάνεια είναι η Εθνική, η Eurobank και η Πειραιώς, η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο βάρος αφού εξαγόρασε την Αγροτική που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν για το δανεισμό τους, αλλά και τη Marfin.

Η τροπολογία που συγκάλυψε τα θαλασσοδάνεια 

Όταν χρεοκόπησε η Αγροτική το 2012, και απορροφήθηκε από την Πειραιώς τα ληξιπρόθεσμα δάνεια των κομμάτων έπρεπε να μείνουν στην «κακή τράπεζα», η οποία και απορρόφησε τις ληξιπρόθεσμες ζημίες ή αυτές με τις λιγότερες εγγυήσεις για αποπληρωμή Σε μια τέτοια περίπτωση όμως θα άνοιγε η διαδικασία για παραπομπή με το αδίκημα της απιστίας και για τραπεζικά και για κομματικά πολιτικά στελέχη.

Πως αποφεύχθηκε λοιπόν αυτό; Στις 7 Απριλίου του 2013, επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου ψηφιζόταν το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις. Πέντε μόλις λεπτά πριν την ψηφοφορία, οι βουλευτές της ΝΔ Δ. Χριστογιάννης, Δ. Τσουμάνης και Δ. Σταμενίτης κατέθεσαν τροπολογία που απήλλασσε από το κακούργημα της απιστίας τα τραπεζικά στελέχη που εξασφάλισαν τη δανειοδότηση των κομμάτων καθώς και τα κομματικά στελέχη που εμπλέκονται σε αυτή.

Η συγκεκριμένη τροπολογία μάλιστα ακύρωνε τις έρευνες για τις δανειοδοτήσεις των κομμάτων που είχαν αρχίσει οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να την καταγγέλλει.

Ο τότε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, σε ανακοίνωση του ανέφερε τότε το εξής: «Η υποβολή της συγκεκριμένης τροπολογίας έγινε πέντε λεπτά πριν λήξει η ψηφοφορία στη Βουλή όταν ήταν πλέον αδύνατο να ελέγξει κανείς τι προτείνεται. Με αυτό τον τρόπο τα δάνεια που έδωσαν οι κομματικές διοικήσεις των τραπεζών ύψους άνω των 200 εκατ ευρώ στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ δεν θα ερευνηθούν ποτέ ποινικά και δεν θα αποδοθούν οι ευθύνες. Την ίδια ώρα δηλαδή που η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τη σύνταξη, τον μισθό, την παιδεία και την υγεία βρίσκει τρόπους να αθωώνει υπευθύνους».

Ποινικές ευθύνες και κατάχρηση εξουσίας

Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων που που προέκυψε από την Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια που παρήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ όταν πλέον ανέλαβε τη διακυβέρνηση διαπιστώνει σωρεία αδικημάτων και ασυδοσιών, που οδήγησαν στην κατάσταση αυτή.

Πρώτον, διαπιστώνεται το αδίκημα της απιστίας για τα στελέχη των κομμάτων που μετείχαν στη σύναψη των δανείων με τις τράπεζες. Δεύτερον, διαπιστώνεται ότι δεν τηρήθηκαν οι κανόνες ελέγχου από τις τράπεζες γεγονός που συνιστά απάτη τόσο για τα κόμματα όσο και για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Τρίτον, ότι η μη τήρηση των ελέγχων και η αποδοχή της κρατικής χρηματοδότησης συνέβαλαν καθοριστικά στην έκρηξη των οφειλών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τέταρτον, σημειώνεται ότι οι διαχρονικά εξελισσόμενες οφειλές των δύο πάλαι ποτέ μεγάλων κομμάτων συνέβαλαν στο μέτρο που τους αναλογεί στην ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Τέλος, η εποπτική ευθύνη της Τράπεζας της Ελλάδος χαρακτηρίζεται από τη χαλαρή αντιμετώπιση του ζητήματος των δανείων των κομμάτων, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πλημμελής άσκηση εποπτικού ελέγχου του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα των πολλαπλών ενεχυριάσεων της κρατικής χρηματοδότησης από τα κόμματα στις τράπεζες.

Όπως σημειώνει η «Νέα Σελίδα», οι εισαγγελείς Διαφθοράς που εξέτασαν την υπόθεση φέρεται να διαπιστώνουν ότι η τροπολογία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δεν τους απαλλάσσει από το αδίκημα της απάτης σε βάρος του Δημοσίου. Έτσι οι αναμενόμενες διώξεις πρόκειται να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου, αφού θα φέρουν στην επιφάνεια όχι μόνο το ζήτημα των δανείων ως… θαλασσοδανείων, αλλά και της κατάχρησης εξουσίας.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)