to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 01.04.2018

Πολιτική

«Ο κ. Βενιζέλος επέλεξε την Πρωταπριλιά για να πείσει ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του»

Κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν τις απειλές και τις ύβρεις του κ. Βενιζέλου


Αναφορικά με τη νέα επίθεση Βενιζέλου στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθέωρηση, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν:

Η προσπάθεια του κ. Βενιζέλου να μας πείσει πως ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν έχει τη σφραγίδα του και δεν προστατεύει σκόπιμα τους υπουργούς, διαχωρίζοντάς τους από τους υπόλοιπους πολίτες, είναι αξιόλογη. Μόνο που επέλεξε να την κάνει Πρωταπριλιά. Οι πολίτες έχουν και μνήμη και κρίση.

Όσο για τις απειλές και τις ύβρεις του, δεν κάνει τίποτα παραπάνω από το να επιβεβαιώνει πως η απόφαση της ΝΔ για απόσυρση από την αναθεωρητική διαδικασία συνδέεται με τη σκοπιμότητα προστασίας του παλαιού πολιτικού συστήματος από τη διαλεύκανση των μεγάλων σκανδάλων των ημερών της παντοδυναμίας τους, στον απόηχο των αποκαλύψεων  για το σκάνδαλο Novartis.


Η νέα επίθεση Βενιζέλου στη Φώφη Γεννηματά για τη συνταγματική αναθέωρηση

Νέες αιχμές και κριτική για τους χειρισμούς της Φώφης Γεννηματά στο θέμα της Συνταγματικής Αναθεώρησης από τον Ευάγγελος Βενιζέλος με ανάρτησή του στο Facebook.

Ο κ. Βενιζέλος αναφέρει ότι «κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος!. Είδαμε τρία χρόνια τώρα πώς αντιλαμβάνεται το Σύνταγμα, τους θεσμούς, τη δικαιοσύνη, τη λειτουργία του κοινοβουλίου» και προσθέτει: «Τι παραπάνω περιμένουν κάποιοι για να διαχωρίσουν τις απόψεις τους από τις απόψεις του κ. Τσίπρα περί Συντάγματος; Μήπως περιμένουν να προκηρύξει το αντισυνταγματικό, δήθεν συμβουλευτικό, δημοψήφισμα για την αναθεώρηση με το οποίο φλερτάρει εδώ και καιρό;»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστηρίζει ότι ο κ. Τσίπρας «επανήλθε, χωρίς αιδώ, στα γνωστά αγαπημένα του ψέματα για το νόμο περί ευθύνης υπουργών αποδίδοντας σε εμένα συνταγματικές ρυθμίσεις του 1864(!) και το νόμο που εισηγήθηκε ο Φ. Πετσάλνικος το 2003 και ψήφισαν όλα τα κόμματα, συμπεριλαμβανομένου του τότε Συνασπισμού».

Τονίζει ότι «η επόμενη Βουλή θα ασχοληθεί με τις ευθύνες τις δικές του και των υπουργών του, για τη συνειδητή βλάβη που προκάλεσαν στην οικονομία και τους θεσμούς. Δεν τους προφυλάσσει το Σύνταγμα και ο νόμος περί ευθύνης υπουργών».

Και στρεφόμενος κατά των χειρισμών της Φώφης Γεννηματά σχολιάζει: «Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος! Υποθέτω αντιλαμβάνονται ότι αριθμητικά χωρίς τη σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμορφώνεται στην παρούσα Βουλή πλειοψηφία τουλάχιστον 151 βουλευτών που απαιτείται για την έναρξη της αναθεωρητικής διαδικασίας. Δεν υπάρχουν αριθμοί ίσης απόστασης στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. 'Αλλο το 151, άλλο το 149. Ακόμη και το 150-150 σημαίνει ότι η πρόταση απορρίπτεται, το ένα 150 νικά και το άλλο χάνει. 'Αρα δεν ζητούν απλώς συναίνεση και από τον κ. Τσίπρα. Προτείνουν να κινηθεί μια διαδικασία που αριθμητικά (και άρα πολιτικά) ελέγχεται από αυτόν. Και αυτός μίλησε και χθες καθαρά για τη δική του αντίληψη περί Συντάγματος με «προοδευτικό πρόσημο». Δεν θέλει ένα Σύνταγμα που χωράει όλες τις δυνάμεις και αντιλήψεις του δημοκρατικού τόξου, αλλά ένα Σύνταγμα ιδεολογικοπολιτικά δικό του!»

Ο κ. Βενιζέλος δηλώνει ότι θα επιμείνει στη κριτική του αναφέροντας ότι θα επανέρχεται «όσες φορές χρειαστεί και με όση δύναμη χρειαστεί για την προστασία των θεσμών, της κοινής λογικής, της αλήθειας, του αγώνα μας και της προοπτικής της δημοκρατικής παράταξης που είναι ταγμένη στην προάσπιση του εθνικού συμφέροντος, χωρίς τακτικισμούς και μικροκομματισμούς που θολώνουν την αξιακή εικόνα του χώρου».

Η αντίδραση κάποιων τους αφήνει έκθετους

Ο πρωθυπουργός αφέρθηκε χτες στην ομιλία του στο πλαίσιο του 12ου περιφερειακού αναπτυξιακού συνεδρίου της Ανατολικής Αττικήςστην ουσιαστική και προοδευτική συνταγματική αναθεώρηση. Σχολίασε μάλιστα τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας: «Μου κάνει εντύπωση η αγωνιώδης και διαρκής αντίδραση που εγείρεται, αντίδραση που τους αφήνει έκθετους».

«Όλοι εδώ και χρόνια ομολογούν ότι η συνταγματική αναθεώρηση είναι αναγκαία συνθήκη για να φύγει η χώρα μπροστά», όπως σημείωσε, όμως «κάποιοι φοβούνται τις θεσμικές τομές, όχι μόνο γιατί δε διαθέτουν την παραμικρή βούληση να δείξουν στοιχειώδη υπευθυνότητα στα κρίσιμα και μεγάλα θέματα για τον τόπο, είναι θέσεις που παίρνουν και σε εθνικά θέματα, αλλά και γιατί δεν μπορούν να συμβάλλουν στην αναγκαία επόμενη μέρα της Ελλάδας, όλοι όσοι είναι ταυτισμένοι με το χθες».

«Φοβούνται ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα άρει το καθεστώς προστασίας που προσφέρει ο άθλιος νόμος περί ευθύνης υπουργών, που είχε ως εμπνευστή τον κ. Βενιζέλο» είπε ο πρωθυπουργός, χειροκροτούμενος και συνέχισε: «Προτιμούν να εκτίθενται στα μάτια του ελληνικού λαού, παρά να συμβάλουν στην άρση της προστασίας των υπουργών, τώρα που η δικαιοσύνη έχει αρχίσει σιγά- σιγά, χωρίς παρεμβάσεις άνωθεν, να εξετάζει μια - μια, υποθέσεις του σκοτεινού τους παρελθόντος».

Χαιρέτισε δε τη στάση της Φώφης Γεννηματά, γιατί «τουλάχιστον ως προς το θέμα της αναθεώρησης συμφωνεί ότι η διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει από αυτή τη Βουλή» και πρόσθεσε ότι «οι κοινοβουλευτικοί συσχετισμοί όχι απλά για να ανοίξει η Αναθεώρηση, αλλά για να διαμορφωθεί μια πλειοψηφία των 180 βουλευτών σε ένα πλαίσιο προοδευτικών τομών, σήμερα υπάρχει.

Δήλωσε επίσης ότι «εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε τολμηρά για τον δημοκρατικό εκσυγχρονισμό της κοινωνίας, σε συνεννόηση με όσες δυνάμεις τολμήσουν, αλλά κυρίως σε συνεννόηση και σε διαρκή συμπόρευση με την ίδια την κοινωνία».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)