to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:26 | 30.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Ρεαλιστικός o στόχος για τη δημιουργία του «Πάρκου ΑμεΑ για όλους» έως τον Φεβρουάριο του 2019

Ρεαλιστικό στόχο χαρακτήρισε μιλώντας στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, την υλοποίηση του «Πάρκου ΑμεΑ για όλους» στην Τούμπα Θεσσαλονίκης έως τον Φεβρουάριο του 2019.


Αναφερόμενη στο πάρκο ευρωπαϊκών προδιαγραφών για όλα τα παιδιά και για τα παιδιά με αναπηρίες που θα λειτουργήσει στην περιοχή Μαλακοπή της Άνω Τούμπας η κα Φωτίου τόνισε πως αποτελεί «μία έμπρακτη προσφορά στη Θεσσαλονίκη σε μία πυκνοδομημένη περιοχή που έχει ανάγκη από ανάσες υπαίθριου χώρου όσο το δυνατόν περισσότερες». Πρόσθεσε δε πως «είναι μία μεγάλη ζώνη με σχολικά κτίρια τα οποία συνδέονται με το ρέμα, και αυτό είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία γιατί δημιουργεί αυτό το δίκτυο των υπαίθριων χώρων με μία συνέχεια».

Το συγκεκριμένο πάρκο θα λειτουργήσει στο οικόπεδο ιδιοκτησίας του υπουργείου που στέγαζε το πρώην Ορφανοτροφείο «Μέγας Αλέξανδρος», συνολικής επιφάνειας 2.160 τμ, και σχεδιάστηκε και θα χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εργασίας. Κατά την διάρκεια του περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάστηκε το σχέδιο και η μακέτα και επόμενο βήμα είναι η μελέτη εφαρμογής από τον δήμο Θεσσαλονίκης. Η κα Φωτίου επισήμανε τη διάθεση του υπουργείου να συνεργαστεί με τον δήμο για την πορεία του έργου και εκτίμησε πως ένας ρεαλιστικός στόχος για την υλοποίησή του θα ήταν εάν όχι έως το τέλος της χρόνιας, έως τον Φεβρουάριο.

Από εκεί και πέρα, αναφερόμενη στα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια, τόνισε πως αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο, καθώς «από τη μια, μάς δίνεται η ευκαιρία να παρουσιάζουμε προς τους φορείς αλλά και τους δημότες, τι έχουμε κάνει και από την άλλη να ακούμε παρατηρήσεις, να διορθώνουμε πράγματα, να επικεντρωνόμαστε σε κάτι που μας έχει ξεφύγει. Συγχρόνως δημιουργούν ένα μεγάλο corpus, πια, το οποίο δεν είναι απλά θεωρητικό αλλά είναι ρεαλιστικό». Συμπλήρωσε δε πως με την ολοκλήρωση των περιφερειακών συνεδρίων, «θα μπορούμε να έχουμε ένα πολύ εξειδικευμένο αναπτυξιακό σχέδιο που δεν θα είναι ευχολόγιο», κι αυτό όπως σημείωσε γιατί τα αναπτυξιακά που έχουν υπάρξει στην χώρα δεν είναι εξειδικευμένα, λένε γενικώς κατευθύνσεις». «Η εξειδίκευση είναι που αιμοδοτεί τις όποιες θεωρητικές επιλογές και τις κάνει ρεαλιστικές, τις κοστολογεί, ξέρει ακριβώς τι θα συμβεί, και μπορεί να τις απλώσει με ακρίβεια μέσα στον χρόνο», ανέφερε επίσης.

Σχετικά με τα ζητήματα του χαρτοφυλακίου της, η κα Φωτίου επισήμανε πως «έχουμε ολοκληρώσει όσο το δυνατόν, ένα δίκτυ προστασίας για τον πληθυσμό που έχει πληγεί πολύ βαριά από την κρίση όλα αυτά τα χρόνια. Και αυτό το έχουμε κάνει με το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης από τη μια και από την άλλη, με τα σχολικά γεύματα, σκοπεύοντας όχι μόνο στην παιδική φτώχεια αλλά και σε μία αλλαγή παιδαγωγικού μοντέλου μέσα στα δημοτικά μας». Πρόσθεσε δε πως «μέσα από την ψηφιακότητα που έχουμε φέρει σαν απαραίτητο στοιχείο της προνοιακής πολιτικής, γνωρίζουμε ακριβώς τα νούμερα σε κάθε δήμο. Με αυτόν τον τρόπο, ελέγχεις σε ποιο βαθμό οι πολιτικές σου είναι διαδομένες», επισημαίνοντας πως «μέσα από τα κέντρα κοινότητας αλλά και μέσα από το εξαιρετικό σύστημα του ΚΕΑ παρακολουθούμε κάθε μέρα που βρίσκεται το πρόγραμμα, πόσοι άνθρωποι το παίρνουν και πώς απολαμβάνουν ή όχι τις συνοδευτικές του υπηρεσίες, μπορούμε να κάνουμε καλύτερες τις πολιτικές μας». Παράλληλα, αναφέρθηκε στη σειρά των δράσεων που αφορούν το παιδί, που αποτέλεσε και μία βασική προτεραιότητα φέτος.

Ειδικότερα, όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε πως στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης, είναι ενταγμένο το 5,87% του πληθυσμού, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 110.430 άτομα σήμερα, με άθροισμα επιδοματικής ενίσχυσης περίπου 11,5 εκατομμύρια κάθε μήνα. Σχετικά με τα σχολικά γεύματα, εξέφρασε την ικανοποίηση της για την εξέλιξή του προγράμματος στην Κεντρική Μακεδονία όπου καθημερινά διανέμονται καθημερινά 30.000 ζεστά σχολικά γεύματα σε 226 δημοτικά σχολεία, ένα ποσοστό εξαιρετικά αυξημένο σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, όπως επισήμανε.

Τέλος, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης αναφέρθηκε στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, υπενθυμίζοντας πως το 2015 οπότε και παρέλαβαν, οι θέσεις για παιδιά σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ήταν 70.000 και μέχρι τότε το σύστημα αφορούσε αποκλειστικά τις εργαζόμενες μητέρες, οπότε δεν φαινόταν η μεγάλη έλλειψη και επιπλέον άνεργες και φτωχές μητέρες έμεναν εκτός. Το 2016, το πρόγραμμα της δωρεάν εισόδου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς διευρύνθηκε σε όλες τις μητέρες, με αποτέλεσμα να φανούν και οι μεγάλες ελλείψεις. Μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε μεγάλη αύξηση, τόνισε η κα Φωτίου και φέτος δόθηκαν 110.000 θέσεις. Παράλληλα εξοικονομήθηκαν 15 εκατομμύρια ευρώ για την δημιουργία νέων βρεφονηπιακών σταθμών από τους δήμους- κυρίως εκεί που διαπιστώθηκε η μεγάλη έλλειψη, ωστόσο σταδιακά διευρύνθηκε και σε περισσότερους δήμους-, προκειμένου να προστεθούν φέτος 10.000 θέσεις επιπλέον των υπαρχουσών με στόχο το 2019-20 να φτάσουν τις 165.000 με τη δημιουργία 1.800 επιπλέον βρεφονηπιακών σταθμών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)