to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:09 | 04.03.2013

Διεθνή

Διαβουλεύσεις στο Βατικανό για τον νέο Πάπα

Αρχισαν σήμερα οι συνομιλίες των ρωμαιοκαθολικών καρδιναλίων για την εκλογή του επόμενου ποντίφικα που θα διαδεχθεί τον παραιτηθέντα Πάπα Βενέδικτο ΙΣτ'.


 

 

Το Ιερό Κολλέγιο των Καρδιναλίων θα πραγματοποιεί καθημερινές συνομιλίες που θα οδηγήσουν στο κονκλάβιο, το οποίο θα επιλέξει τον νέο πάπα.

Της πρώτης προ-κονκλαβιακή συνάντηση το πρωί της Δευτέρας θα ηγηθεί κοσμήτορας του Ιερού Κολλεγίου, Καρδινάλιος Άντζελο Σοντάνο.

 

Οι καρδινάλιοι- γνωστοί ως οι «πρίγκιπες της Εκκλησίας»- θα συζητήσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της Εκκλησίας και σταθμίζουν διακριτικά τους πιθανούς υποψηφίους.

Το κονκλάβιο αναμένεται να λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα, αν και δεν έχουν φτάσει ακόμη στη Ρώμη όλοι από τους 115 καρδιναλίους που θα λάβουν μέρος.

Ανταποκριτές αναφέρουν ότι οι εκλογείς επιθυμούν ο νέος πάπας να έχει επιλεγεί πριν από την Μεγάλη Εβδομάδα των Καθολικών, η οποία ξεκινά την Κυριακή 24 Μαρτίου.

Ο νέος ποντίφικας θα αντιμετωπίσει προκλήσεις, όπως το θέμα των σκανδάλων Vatileaks με τη διαρροή εγγράφων του Βατικανού, καθώς και οι κατηγορίες και σεξουαλική κακοποίηση.

 

 

Οι επικρατέστεροι

 

Τα ονόματα που έχουν ήδη πέσει στο τραπέζι ως τα επικρατέστερα είναι του Ιταλού Αντζελο Σκόλα, του Καναδού Μαρκ Ουελέτ και του Αργεντινού Λεονάρντο Σάντρι.

Ο Σκόλα έχει το μειονέκτημα ότι δεν έχει εργαστεί ποτέ στη Ρωμαϊκή Κουρία, ενώ έχει εμπλακεί και σε πολεμική με τον δημοσιογράφο και βουλευτή του μπερλουσκονικού Λαού της Ελευθερίας Ρενάτο Φαρίνα, ο οποίος παραδέχθηκε ότι είχε συνεργαστεί με τις μυστικές υπηρεσίες δίνοντας πληροφορίες και δημοσιεύοντας ψευδείς ειδήσεις με χρηματικό αντάλλαγμα.

Ο 70χρονος Ουέλετ είναι πολύ κοντά στις θέσεις του Πάπα Βενέδικτου, θεωρείται λογικός και απέχει από την πολιτική, ενώ δεν έχει καλή σχέση με τη δημοσιότητα.

Ο 68χρονος Λεονάρντο Σάντρι διατηρεί στενή σχέση με τον επί χρόνια γραμματέα του Κράτους του Βατικανού, Αντζελο Σοντάνο, ο οποίος κατηγορήθηκε ότι συγκάλυψε αρκετές υποθέσεις σεξουαλικής βίας από παιδόφιλους ιερείς του Βατικανού.

Ο επόμενος Ποντίφικας θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι και ο πρώτος «μαύρος Πάπας» στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, καθώς δύο υποψήφιοι από την Αφρική φέρονται να έχουν πολύ καλές πιθανότητες εκλογής. Σύμφωνα με τα στοιχήματα, πολύ προωθημένοι είναι ο 81χρονος Φράνσις Αρίντζε από τη Νιγηρία και ο 63χρονος καρδινάλιος Πίτερ Κοντβό Απία Τουρκσόν, ο οποίος κατάγεται από την Γκάνα.

 

Πηγή: ethnos

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)