to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 28.03.2018

Πολιτική

Γ. Τσιρώνης: Στρατηγικής σημασίας ο πρωτογενής τομέας

Τη στρατηγική σημασία του πρωτογενούς τομέα, υπογράμμισε ο Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τροφίμων, από το βήμα του Περιφερειακού Αναπτυξιακού Συνεδρίου Κ. Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη, λέγοντας χαρακτηριστικά "ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται και αυξάνεται τρομακτικά η ανάγκη τροφίμων. Παράλληλα αυξάνεται η ζήτηση υγιεινών προϊόντων".


   Υπογραμμίζοντας τη σημασία του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα στη χώρα και τονίζοντας ότι αποτελούν την "ατμομηχανή της ανάπτυξης για την Ελλάδα", ο κ. Τσιρώνης, επισήμανε, χαρακτηριστικά: "Στον αγροτικό τομέα είχαμε μεγάλη μείωση του ΑΕΠ, πριν ακόμη την έναρξη της οικονομικής κρίσης, με απώλειες που ανέρχονταν στο 22% του ΑΕΠ. Μέχρι το 2014 οι απώλειες διαμορφώθηκαν στο 18% ενώ τα τελευταία τρία χρόνια πέτυχαμε τα καλύτερα ΑΕΠ της δεκαετίας".

   Κατά την ομιλία του ο κ. Τσιρώνης, επισήμανε, επίσης, ότι δεν πρέπει να αποτελεί μοναδικό στοιχείο της στρατηγικής η μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά "η υψηλή ποιότητα, οι γενετικές βελτιώσεις, η έρευνα, η καινοτομία και η κατοχυρωση αυθεντικοτητας".Ιδιαίτερη μνεία έκανε και στη συμβολή της ελληνικής μελισσοκομίας στον πρωτογενή τομέα και τόνισε ότι αποτελεί μεγάλο ζήτημα οι βιοκαλλιεργητές να έχουν τις δικές τους αγορές.

   Επίσης, γνωστοποίησε, ότι στο σχεδιασμό του υπουργείου, συμπεριλαμβάνονται η ανάπτυξη των ενεργειακών κοινοτήτων,της γεωθερμίας, αλλά και της κοινωνικής οικονομίας. "Στόχος του υπουργείου είναι να εμπλακούν νέοι αγρότες και κτηνοτρόφοι και να αξιοποιηθούν σχολάζουσες γαίες", είπε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών διεπαγγελματικών οργανώσεων, διαφορετικά, όπως πρόσθεσε, "δεν θα καταφέρουμε πάλι τίποτα".

   Αναφέρθηκε και στη σημασία του πεζοπορικού τουρισμού, λέγοντας ότι "έχουμε όπλα να πολεμήσουμε και να βγούμε νικητές". "Ούτε ένα ευρώ στον παρασιτισμό", υπογράμμισε ο υπουργός σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "η ελληνική οικονομία δολοφονήθηκε από το κράτος. Δεν νοσταλγώ την εποχή προ των μνημονίων".

   Το ΥΠΑΑΤ δίπλα στον παραγωγό

   Στο μεταξύ, την έμπρακτη στήριξη τη ελληνικής κυβέρνησης και του υπουργείοου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων "δίπλα στον παραγωγό", υπογράμμισε, κατά την ομιλία του, ο αρμόδιος υφυπουργός, Βασίλης Κόκκαλης, διερωτώμενος "πότε άλλοτε οι πληρωμές γίνονταν στην ώρα τους, έχοντας εξοφλήσει παλαιές οφειλές και αποφεύγοντας καταλογισμούς προστίμων που επιβαρύνουν τόσο την ελληνική οικονομία όσο και το πορτοφόλι του ίδιου του παραγωγού";

   Εξάλλου, ο κ. Κόκκαλης, αναφέρθηκε στα Επιχειρησιακά Προγράμματα Οργανώσεων Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, σημειώνοντας ότι τα αιτήματα για μείωση του κόστους και αύξηση των εσόδων είναι πολλά, αλλά - όπως είπε - δεν υπάρχει πιο ασφαλής δρόμος για τη μείωση του κόστους παραγωγής από την οργάνωση των παραγωγών σε ευρύτερα πολυμελή σχήματα. Εξήγησε, ότι μέσα σε αυτά δημιουργούνται οι απαραίτητες οικονομίες κλίμακας και τα ποιοτικά προϊόντα που παράγονται και πωλούνται σε αξιοπρεπή τιμή, καθώς είναι δυνατή η προσθήκη περαιτέρω αξίας στο προϊόν, μέσα από την πιστοποίηση και την τυποποίηση, την αναζήτηση νέων αγορών και τις υπηρεσίες αποθήκευσης, ώστε να πουληθεί το προϊόν σε χρόνο που η ζήτηση στην αγορά θα είναι υψηλότερη και η καλύτερη διαπραγμάτευση της τελικής τιμής. "Παρατηρείται μια μέση μείωση του κόστους προμήθειας γεωργικών εφοδίων της τάξης του 20% και ο παραγωγός απογαλακτίζεται από τις επιδοτήσεις, αποφεύγει τον εναγκαλισμό του μεσίτη, ή του εμπόρου, ο οποίος μέχρι και σήμερα προσπαθεί να διακινήσει τα αγροτικά προϊόντα με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή και δεν είναι μόνος του αυτοπεριορισμένος στο χωράφι του, άλλα παρακολουθεί τις κινήσεις της Ομάδας, ώστε τα προϊόντα του να κατευθυνθούν σε όλες τις αγορές του κόσμου", τόνισε.

   Καταλήγοντας, ο κ. Κόκκαλης, υπενθύμισε, ότι πρόσφατα κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η νέα Εθνική Στρατηγική για τα Επιχειρησιακά Προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών στα Οπωροκηπευτικά. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, περί τις 24 Οργανώσεις στην Κεντρική Μακεδονία εκμεταλλεύονται ήδη τα προγράμματα αυτά ώστε να εκσυγχρονίσουν τις δομές τους, να μειώσουν το κόστος παραγωγής και να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους καινοτόμες πρακτικές και φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)