to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:44 | 04.03.2013

Διεθνή

Η Κύπρος στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup

Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Eurogroup, τη Δευτέρα, με το νέο υπουργό Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή να περνά τις «πρώτες εξετάσεις» από τους ευρωπαίους ομολόγους του αναφορικά με το μνημόνιο.


Χαμηλές είναι οι προσδοκίες της Λευκωσίας, για συμφωνία με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη να δηλώνει ότι η προσπάθεια του Κύπριου ΥΠΟΙΚ θα έχει δύο στόχους: α) να εξασφαλίσει κατηγορηματική και επίσημη δήλωση ότι αποκλείεται «κούρεμα» καταθέσεων στην Κύπρο, και β) να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα για την τελική υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης με την τρόϊκα.

Ο κ. Σαρρής από την πλευρά του σημείωσε ότι θα προσκομίσει στη Σύνοδο, νέα φόρμουλα για τον έλεγχο του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Θα προταθεί ο έλεγχος να τεθεί υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης και αν είναι αναγκαίο υπό την επικουρική συμβολή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων.

Παράλληλα θα κληθεί να διαχειριστεί και το πρόβλημα των ιδιωτικοποιήσεων ημικρατικών οργανισμών καθώς στις Βρυξέλλες η συνταγή αυτή προβάλλεται ως ένα ισχυρό στοιχείο στην προσπάθεια να καταστεί βιώσιμο το χρέος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό προκαλεί ισχυρότατες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση και βολές κατά του προέδρου Αναστασιάδη, ο οποίος για να ηρεμήσει τα πνεύματα διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους στους ημικρατικούς οργανισμούς ότι δεν πρέπει να ανησυχούν ούτε για τις δουλειές τους ούτε για το καθεστώς της υπηρεσίας τους.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagesspiegel, τονίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν πρόκειται να βιαστούν να αποφασίσουν σχετικά με την υπό συζήτηση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο κατά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

«Στο Eurogroup θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», τόνισε και σημείωσε πως: «οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπέρογκες σε σχέση με το ακαθάριστο εθνικό προϊόν (της Κύπρου). Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα», σημείωσε ο Σόιμπλε.

Ο κ. Σόιμπλε επισήμανε ότι το σύνοδος μπορεί να καταλήξει στην εξεύρεση μιας «κατάλληλης λύσης» και πρόσθεσε ότι ο δρόμος εμπρός δεν είναι ούτε εύκολος ούτε ανώδυνος αλλά θα οδηγήσει στην «επιτυχία».

Σημείωσε ακόμη ότι η υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, συζητά με τη Ρωσία, που έχει διαβεβαιώσει πως ενδιαφέρεται να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα της Κύπρου, καθώς είναι ένας από τους κύριους πιστωτές της και ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των τοποθετήσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους επενδυτές.

Ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, που προετοιμάζει τις αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, από την πλευρά του υπογράμμισε ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα.

Κριτική Ρεν στη γερμανική κυβέρνηση

Για τον κίνδυνο η Κύπρος να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη, εάν οδηγηθεί σε άτακτη χρεοκοπία, προειδοποιεί ο Επίτροπος αρμόδιος για την Δημοσιονομική Πολιτική Όλι Ρεν και ασκεί κριτική στην γερμανική κυβέρνηση, η οποία, όπως εξηγεί, εξακολουθεί να αμφισβητεί την συστημική σημασία της χώρας.

«Ακόμη και όταν προέρχεσαι από ένα μεγάλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχεις συναίσθηση ότι κάθε μέλος του ευρώ έχει συστημική σημασία», δηλώνει ο κ. Ρεν σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» και τονίζει:

«Εάν η Κύπρος καθίστατο άτακτα αφερέγγυα, τότε η συνέπεια θα ήταν, με μεγάλη πιθανότητα, η έξοδος από την Ευρωζώνη».

Υπολογίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση πρόκειται να χρειαστεί 8-10 δισεκατομμύρια ευρώ για να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζές της και περίπου 7 δισεκ. ευρώ για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού.

Ένα τέτοιου ύψους δάνειο θα αύξανε το χρέος της νήσου περί το 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Πηγή:ert.gr

tags: κύπρος

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)