to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:23 | 28.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Έ. Αχτσιόγλου: Η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου θα μειώνει κλιμακωτά το πρόστιμο στον εργοδότη

Σε εξέλιξη είναι ήδη η τεχνική δουλειά για την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς τα τα 586 ευρώ δεν μπορούν να συνδέονται με τη δίκαιη ανάπτυξη, μετά τον Αύγουστο θα αφήσουμε πίσω την περίοδο της εσωτερικής υποτίμησης. Για το θέμα δεν υπάρχει καμία συζήτηση με τους θεσμούς, καθώς δεν περιλαμβάνεται στην τέταρτη αξιολόγηση, ξεκαθάρισε η ίδια.


Για την αύξηση του κατώτατου μισθού «χρειάζεται μία αρκετά καλή προεργασία. Είναι δηλωμένος στόχος της κυβέρνησης και πολιτική προτεραιότητα μετά την έξοδο από την επιτροπεία, τον Αύγουστο του 2018. Η τεχνική δουλειά έχει ήδη ξεκινήσει, θα ακολουθήσει εκτεταμένος κοινωνικός διάλογος και θα δούμε τα βήματα μετά τον Αύγουστο», τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τους Ευγενία Χατζηγεωργίου και Απόστολο Λυκεσά.
 
«Τα 586 ευρώ δεν είναι μισθός που μπορεί να συνδέεται με τη δίκαιη ανάπτυξη», τόνισε η υπουργός Εργασίας, «δική μας προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη που ήδη σημειώνεται να γυρνά σε αυτούς που την παράγουν, πρωτίστως στον κόσμο της εργασίας. Μία αύξηση του κατώτατου έχει συμβολική σημασία, γιατί δείχνει ότι αφήνουμε πίσω την περίοδο της εσωτερικής υποτίμησης, αλλά και πρακτική σημασία με το αποτέλεσμα στις ζωές των εργαζόμενων, όχι μόνο αυτών που αμείβονται με τον κατώτατο αλλά και με υψηλότερους μισθούς, δεδομένου ότι θα ισχύουν και οι συλλογικές συμβάσεις, που πρωτίστως επιτρέπουν να διεκδικούν καλύτερους μισθούς και όρους εργασίας οι εργαζόμενοι».

Ξεκαθάρισε παράλληλα ότι «συζήτηση με τους θεσμούς για αυτό το ζήτημα δεν υπάρχει, γιατί δεν αποτελεί τμήμα της τέταρτης αξιολόγησης που διανύουμε, η οποία έχει πολύ συγκεκριμένα ζητήματα στα εργασιακά. Προφανώς θα περιλαμβάνεται στην αναπτυξιακή στρατηγική που διαβουλευόμαστε στα αναπτυξιακά συνέδρια και θα παρουσιάσουμε στους θεσμούς τέλη Απριλίου, δεν είναι κάτι κρυφό».

Στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης, τα εργασιακά ζητήματα που συζητώνται με τους θεσμούς είναι «ήπια, περισσότερο τεχνικά, όπως ο ρόλος της διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις χωρίς αμφισβήτηση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία από τους εργαζόμενους (έχει κριθεί συνταγματικά επιβεβλημένο από το ΣτΕ), αλλά και ο τρόπος με τον οποίο "μετράμε" αν μία συλλογική σύμβαση καλύπτει το 50% των εργαζόμενων του κλάδου, χωρίς να τίθεται σε αμφισβήτηση η επαναφορά της επεκτασιμότητας σε ισχύ τον Αύγουστο του 2018 (είναι νόμος του κράτους από τον περασμένο Μάιο)», συνέχισε η υπουργός, ενώ για το ασφαλιστικό είναι περισσότερο «ζητήματα εφαρμογής της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
 
Εξάλλου, για την υπογραφή της συλλογικής σύμβασης στον τουρισμό η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «οπωσδήποτε είναι καλό νέο όποια κλαδική συλλογική σύμβαση υπογράφεται, ακόμη και πριν την επαναφορά των δύο βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων σε ισχύ τον Αύγουστο. Η σημασία τους μετά θα είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς θα μπορούν να επεκταθούν και να κηρυχθούν γενικώς υποχρεωτικές».
 
Η πρόσληψη του αδήλωτου εργαζόμενου θα μειώνει κλιμακωτά το πρόστιμο στον εργοδότη
 

Τέλος στην αμιγώς εισπρακτική αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας με θεσμοθέτηση κλιμακωτών προστίμων με βάση το χρόνο της σύμβασης εργασίας που θα κάνει ο εργοδότης στον εργαζόμενο φέρνει το υπουργείο Εργασίας, είπε η υπουργός Έφη Αχτσιόγλου Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης. Σε κάθε περίπτωση θα πληρώνει ένσημα τριών μηνών στον εργαζόμενο, ενώ σε περίπτωση υποτροπής το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, ξεκαθάρισε η ίδια.

Στο πλαίσιο του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους, ένα από τα ζητήματα που εξετάζονται διεξοδικά είναι και αυτό του προστίμου για την αδήλωτη εργασία, καθώς «σχεδιάζουμε μία αλλαγή της "αρχιτεκτονικής" του, μία συνολική αλλαγή της λογικής του, από την αμιγώς εισπρακτική σε μία περισσότερο δικαιοσύνης προς τον "αδήλωτο" εργαζόμενο», είπε η κ. Αχτσιόγλου στο πλαίσιο συνέντευξης στην οποία αναφέρθηκε αναλυτικά και στην αύξηση του κατώτατου μισθού που ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζεται σε τεχνικό επίπεδο.
 
«Σε λίγες ημέρες θα έρθει η σχετική διάταξη στην Βουλή και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για κάποιον που "πιαστεί" με αδήλωτο εργαζόμενο θα μειώνεται σημαντικά εφόσον λάβει χώρα πρόσληψή του και, ανάλογα με το χρονικό διάστημα της σύμβασης εργασίας που υπογράφεται, θα μειώνεται και το πρόστιμο», όπως σημείωσε.
 
«Μην "το δέσετε κόμπο" ακόμη, δεν έχει κλείσει ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους», είπε χαρακτηριστικά η υπουργός, αλλά η μείωση αυτή, που θα είναι κλιμακωτή, θα προβλέπει ότι «αν ο εργοδότης κάνει στον εργαζόμενο μία σύμβαση τριμηνιαία, το πρόστιμο θα είναι 7.000 ευρώ περίπου, εάν είναι εξαμηνιαία 5.000 ευρώ και αν είναι ετήσια θα είναι 3.000 ευρώ περίπου».
 
«Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης θα οφείλει να πληρώσει τα ένσημα τριών μηνών για αυτόν που εντοπίστηκε αδήλωτο», προσέθεσε σε άλλο σημείο.
 
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, συνέχισε η υπουργός, υπάρχει ευρεία συναίνεση με τους εργοδότες και το θέλουν και οι εργαζόμενοι, ο στόχος είναι να γίνονται συμβάσεις εργασίας και μάλιστα κατά το δυνατόν αορίστου χρόνου ή εκτεταμένου χρονικού διαστήματος. Είναι κάτι που αναζητούν σε μεγάλο βαθμό και οι συνεπείς εργοδότες».
 
Παράλληλα, «σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται χωρίς δυνατότητα έκπτωσης, υπογράμμισε η υπουργός Εργασίας, «υπάρχει λογική ισορροπίας αλλά όχι λογική συγχώρεσης παραβατικών συμπεριφορών».
 
Αναφορικά με τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί για αδήλωτη εργασία μέχρι σήμερα και την επίδρασή τους στην αγορά εργασίας, η κ. Αχτσιόγλου υπογράμμισε ότι «η καθαρή αδήλωτη εργασία έπεσε το 2017 στο 12% περίπου στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας. Πλέον το στοίχημα είναι περισσότερο στην υποδηλωμένη εργασία, όταν κάποιος π.χ. εργάζεται οκτώ ώρες αλλά δηλώνεται για τέσσερις. Με την αλλαγή του προστίμου θα υπάρξει μία μεταβολή στην ποιότητα των θέσεων εργασίας» όπως προέβλεψε.
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)