to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:37 | 22.03.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Πολιτική

Χρ. Βερναρδάκης: Θα υπάρξουν από τον πρωθυπουργό σαφείς και καθαρές προτάσεις για το νερό ως δημόσιο αγαθό

Ξεκάθαρες προτάσεις για το ζήτημα του νερού και της ΕΥΑΘ θα κάνει ο πρωθυπουργός στη διάρκεια του Αναπτυξιακού Συνεδρίου στην Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης ο υπουργός Επικρατείας και Συντονιστής του Κυβερνητικού Έργου, Χριστόφορος Βερναρδάκης.


Όπως συγκεκριμένα τόνισε o Xρ. Βερναρδάκης σε επίπεδο εξαγγελιών για την Κεντρική Μακεδονία θα «περιμένουμε μεγάλες πρωτοβουλίες στο αντικείμενο του κάθε υπουργείου και σχέδια αναπτυξιακά που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα».
 
Ειδικά για το θέμα του νερού και τα δημόσια δίκτυα ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε ότι θα «υπάρχουν σαφείς και καθαρές προτάσεις για το νερό ως δημόσιο αγαθό και την διατήρηση του δημοσίου χαρακτήρα της ΕΥΑΘ». Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός θα αναφερθεί στο ζήτημα στην ομιλία του και θα κλείσει το θέμα «για να μην υπάρχουν παρερμηνείες».
 
«Είναι ένα θέμα που ενδιαφέρει όλο το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης. Οι πυλώνες της κυβερνητικής πολιτικής είναι δύο. Σε κάθε περίπτωση το 51% της επιχείρησης θα παραμείνει σε δημόσιο έλεγχο και για το δεύτερο στοιχείο περί της αξιοποίησης του 24% θα υπάρξουν εναλλακτικές προτάσεις με το κριτήριο ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ότι δεν επιτρέπεται η ιδιωτικοποίηση και ότι πρέπει να βρούμε τρόπους διαδημοτικούς και άλλους που έχουν κατατεθεί για να διασφαλιστεί η αξιοποίηση στην κατεύθυνση που μιλάμε. Για την πλήρη διασφάλιση του θέματος έχουμε μπροστά μας την συνταγματική αναθεώρηση όπου βασικό ζήτημα της κυβερνητικής πρωτοβουλίας θα είναι η συνταγματική κατοχύρωση του νερού ως δημόσιου αγαθού και ο δημόσιος έλεγχος» συμπλήρωσε ο κ.Βερναρδάκης.
 
Αναφορικά με το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη σημείωσε ότι «η δουλειά του συνεδρίου είναι ότι οι κρατικές πολιτικές σε κάθε πεδίο, στα δίκτυα, στην ενέργεια, στις μεταφορές, τα δίκτυα κ.α ενσωματώνονται σε ένα συνεκτικό σχέδιο αναπτυξιακό που έχει στρατηγική, λογική, θέσεις εργασίας. Στόχος είναι να τεθεί μια μεθοδολογία περισσότερο συζήτησης στο επίπεδο των κρατικών πολιτικών των γνώσεων που συζητιούνται πάνω σε αυτό που λέγεται ανάπτυξη σήμερα». «Στόχος μας», συνέχισε, «είναι να βάλουμε τα υπουργεία να συζητούν μεταξύ τους και με τις τοπικές κοινωνίες» για την διαμόρφωση μια στρατηγικής ανάπτυξης που θα συνδυάζει τις μεταφορές, την παραγωγική ανασυγκρότηση στο επίπεδο της βιομηχανίας και βιοτεχνίας και τον ρόλο στο διεθνή περίγυρο. Όλα αυτά θα συζητηθούν σε μια ανοιχτή συζήτηση και εφόσον υπάρχουν ωριμάνσεις σε κάποια πεδία ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα κάνει εξαγγελίες».  
 
Σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα Θρησκευτικά, ο κ. Βερναρδάκης την χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» και σημείωσε πως ήταν «μία πολύ κακή ημέρα για τη δικαιοσύνη». Όπως ανέφερε, «στην βάση της υπουργικής απόφασης που είχε εκδώσει το 2016 ο Ν. Φίλης, είχαν εκδοθεί άλλες δύο υπουργικές αποφάσεις που ενσωμάτωναν την πρώτη ως προς την εφαρμογή. Επομένως έρχεται σε μία στιγμή που δεν έχει κανένα νόημα εφαρμοστικά. Αυτό το οποίο γίνεται δεν πρόκειται να αλλάξει. Αλλά απλώς δείχνει το πρόβλημα το οποίο υπάρχει σε ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής δικαιοσύνης και στον πυρήνα των αποφάσεών της, που είναι περισσότερο πολιτικές, δείχνουν ανοιχτές διαθέσεις πολιτικής παρέμβασης αλλά και ιδεολογικού χρωματισμού των παρεμβάσεών τους, παρά συμμορφώνονται στο πνεύμα και στο γράμμα του συντάγματος». 
 
Όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ, σημείωσε πως «υπάρχουν ένθεν και ένθεν προτάσεις, υπάρχει ένα βασικό κείμενο πάνω στο οποίο γίνεται η διαπραγμάτευση αυτή τη στιγμή. Δεν είναι μόνο το όνομα, είναι και μία σειρά από άλλα θέματα τα οποία περιλαμβάνονται». Ανέφερε πως «δεν αναμένεται σε καμία περίπτωση κάτι πολύ πιο ουσιαστικό από τις σημερινές επαφές», προσθέτοντας πως «η συμφωνία αργεί ακόμη- και η διατύπωση των εγγυήσεων και η μεθοδολογία και ο οδικός χάρτης μέσα από τον οποίο θα φτάσουμε σε αυτό». Για την στάση των ΑΝΕΛ στο συγκεκριμένο θέμα, υπογράμμισε πως είναι σαφής, συμπληρώνοντας πως είναι γνωστό πως υπάρχει μία απόσταση από τον κυβερνητικό εταίρο, ωστόσο πρόσθεσε πως «θα δούμε πως θα εξελιχθεί η συμφωνία και τι ακριβώς συμφωνία θα έρθει στο τέλος προς ψήφιση στη βουλή». Ξεκαθάρισε δε πως «δεν τίθεται ζήτημα κυβερνητικής συνοχής, ούτε υπάρχουν τέτοια σενάρια» και ο ίδιος εξέφρασε την άποψη πως «δεν θα υπάρξει πρόβλημα. Και συμφωνία θα έρθει, και από τη Βουλή θα περάσει και το κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει».
 
Ερωτηθείς για την προανακριτική επιτροπή για την Novartis μετά και την αποχώρηση της αντιπολίτευσης, ανέφερε πως «εγώ νομίζω ότι ευθύς εξαρχής Αυτό ήταν ένα ζήτημα το οποίο υπήρχε στην ατζέντα της αντιπολίτευσης και νομίζω ότι άργησαν και να το κάνουνε κιόλας σύμφωνα με αυτά τα οποία ισχυρίζονταν». «Η λογική η οποία λέει ‘να μείνει η υπόθεση στη Βουλή επ’ άπειρον διότι βάζω όρους συνεχώς για τη διαμόρφωση αυτής της δουλειάς της προανακριτικής’, κατά κάποιο τρόπο νομίζω ότι αποτελεί μία στρατηγική συγκάλυψης», συνέχισε, υπογραμμίζοντας πως «η υπόθεση έτσι κι αλλιώς πρέπει να φύγει από τη Βουλή και να γυρίσει στο φυσικό της δικαστή που είναι η ελληνική δικαιοσύνη από την οποία άλλωστε προήλθε ο φάκελος και η οποία συνεχίζει αυτή τη στιγμή την έρευνα και προφανώς θα προκύπτουν ή δεν θα προκύπτουν νέες αποδείξεις, νέες ενδείξεις, νέα τεκμήρια τα οποία θα πρέπει κάποια στιγμή να τα μορφοποιήσει σε μία πολύ πιο συνεκτική δικογραφία από αυτή που έστειλε στη Βουλή».
 
Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις που δέχεται η κυβέρνηση από την αξιωματική αντιπολίτευση σε σχέση με τον χειρισμό του ζητήματος των δύο στρατιωτών, ο κ. Βερναρδάκης τόνισε πως «η υποκρισία της ΝΔ είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης πηγαίνει στην Αμερική και δηλώνει ότι είναι ένα ότι είναι ένα μικρό περιστατικό στο οποίο δεν πρέπει να δώσουμε διπλωματική διάσταση αλλά στην Ελλάδα το χειρίζονται λες και πρέπει να λάβει  διαδικασία μείζονος διπλωματικής διάστασης». «Ακολουθείται μία διαδικασία, η κυβέρνηση το παρακολουθεί, προφανώς δεν θα αφήσει τους ανθρώπους στην τύχη τους», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να σεβαστούμε κι εμείς τους ρυθμούς και τις αντιθέσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στο εσωτερικό της τουρκικής δικαιοσύνης, όπως και η Τουρκία θα έπρεπε να σέβεται σε μία όχι ανάλογη περίπτωση, αλλά σε μία περίπτωση αποφάσεων ελληνικής δικαιοσύνης», αναφερόμενος στους 8 τούρκους στρατιωτικούς που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.  Σε διπλωματικό επίπεδο, η συγκεκριμένη ιστορία είναι μικρή, τόνισε εκφράζοντας την πεποίθησή του πως «θα έχει ένα αίσιο τέλος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σύμφωνα με αυτά τα οποία γνωρίζουμε και με τις επαφές τις οποίες γίνονται».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)