to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Καθεστώς μαφίας»: Απέλυσε εργαζόμενή του το Ε.Κ. Κομοτηνής

Η απειλή έγινε πράξη: Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και επιφανής «πράσινος συνδικαλιστής» , αντιγράφοντας την πιο σκληρή εργοδοσία, απέλυσε και παράλληλα έκανε μήνυση στην εργαζόμενη του Εργατικού Κέντρου, Ρύια Πατσατζή, η οποία είναι και ενεργή συνδικαλίστρια και μέλος της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου


Για τα «κατορθώματα» του πράσινου συνδικαλιστή και προέδρου του Εργατικού Κέντρου Κομητηνης (EK) έχουμε ήδη γράψει στο Left.gr (διαβάστε εδώ, εδώ και εδώ), αναδεικνύοντας τις ακραίες πρακτικές του εναντίον της εργαζόμενης Ρυίας Πατσατζή και όχι μόνο.

Η μεθόδευσή του εναντίον της εργαζόμενης ολοκληρώθηκε χθες, Τρίτη 20/3 (σ.σ.: το αρχικό μας δημοσίευμα γράφτηκε την Τετάρτη 21/3 και εμπλουτίζεται διαρκώς), με την κοινοποίηση της καταγγελίας της σύμβασής της, που σήμανε την απόλυσή της. Όπως γράφαμε στο Left.gr, η ενέργεια του προέδρου του ΕΚ, Παντελή Μαγαλιού, και της πλειοψηφίας της παράταξή του, είχε δρομολογηθεί σε Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΚ, στις 13 Φεβρουαρίου με αποτέλεσμα το εν λόγω ΕΚ να είναι το πρώτο, ίσως, που απολύει εργαζόμενη (και μέλος του Δ.Σ. του ΕΚ), αφού έχει ήδη άρει την προστασία που της παρέχει ο νόμος! 

Ένας νόμος, εν προκειμένω ο 1264 του 1982, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι αποτέλεσε σημείο διαφωνίας των θεσμών με την κυβέρνηση, η οποία κατάφερε να αποτρέψει την επί τα χείρω αλλαγή του, αλλά, φαίνεται ότι, για ένα μέρος της συνδικαλιστικής αριστοκρατίας της χώρας, είναι ήδη κουρελόχαρτο, μπροστά στις μικροπολιτικές στοχεύσεις και τις προσωπικού χαρακτήρα αντιπαραθέσεις.

«Πρακτικές μαφίας»

Η παράταξη Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Παρέμβαση, με ανακοίνωσή της, θυμίζει ότι από την πρώτη στιγμή κατήγγειλε όλες τις μεθοδεύσεις του Προέδρου του ΕΚ με τις στημένες πειθαρχικές επιτροπές, τις δικαστικές διαμάχες και την μετατροπή του Εργατικού Κέντρου σε μηχανισμό για εξόντωση αντιπάλων, «μια και η συγκεκριμένη υπάλληλος είναι μέλος της παράταξής μας, που είναι η παράταξη που ασκεί κριτική και αμφισβητεί την "αυθεντία" του Προέδρου».

Η παράταξη κάνει λόγο για πρακτικές μαφίας θυμίζοντας παλαιότερη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου για της πρακτικές του Λαυρεντιάδη απέναντι σε εργαζόμενους της ΒΦΛ στην Καβάλα, πριν λίγα χρόνια:

«Αν κερδίσουν οι πρακτικές μαφίας θα ανοίξουν οι ορέξεις των εργοδοτών σε όλη τη χώρα, που θα βρίσκουν διάφορα παράθυρα, για να φορτώνουν στους εργαζόμενους ανύπαρκτα αδικήματα και να απολύουν χωρίς αποζημιώσεις ».

«Περιμένουμε ανάλογες δηλώσεις από τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ, τώρα που  αυτές τις πρακτικές της μαφίας, τις ξεπατίκωσε ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Κομοτηνής και επιφανής "συνδικαλιστής" της περιοχής μας, κ. Μαγαλιός», τονίζει η παράταξη καλώντας τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και την ηγεσία της ΓΣΕΕ να τοποθετηθούν σε αυτή την αντιδεοντολογική και αντισυνδικαλιστική συμπεριφορά του κ. Μαγαλιού, «που εκθέτει το Εργατικό Κίνημα και δίνει επιχειρήματα σε αυτούς που θέλουν να το συκοφαντήσουν».

Για άκρως αντεργατική και προκλητική πράξη, με επιπόλαιο και απαράδεκτο τρόπο, ως προς την καταγγελία της σύμβασης εργασίας και την απόλυση της, ενώ είναι ενεργή συνδικαλίστρια», κάνουν λόγο και άλλα Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως είχαμε καταγράψει και στο Left.gr, η δικαστική διαμάχη μεταξύ των Ρυίας Πατσατζή και Παντελή Μαγαλιού, κρατάει από 2013, όταν η κ. Πατσατζή διεκδίκησε να πάρει τα δεδουλευμένα της (19 μισθοί), τα οποία και έλαβε, μια και δεν είχε πληρωθεί αν και δούλευε από το 2011. Τα δεδουλευμένα τα έλαβε το 2015, μετά την αγωγή που κατέθεσε το 2013. 

Η κ. Πατσατζή, έμεινε ξανά για μεγάλο χρονικό διάστημα απλήρωτη (από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2017) και, χωρίς να έχει πληρωθεί έγκαιρα το δώρο Πάσχα (η μη καταβολή του οποίου αποτελεί ποινικό αδίκημα), προσέφυγε ακόμα μία φορά στο Σ.ΕΠ.Ε. και δικαιώθηκε.

Σχόλιο, μέσω του λογαριασμού του στο facebook έκανε το απόγευμα του Σαββάτου και ο γ.γ. του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδης χαρακτηρίζοντας «χειρότερο εργοδότη» τον Π. Μαγαλιό:

«Η συμπεριφορά αυτή μας γυρνά σε μαύρες εποχές»

Ανακοίνωση εξέδωσε και ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ Ροδόπης, Σταμάτης Σακελλίων, τονίζοντας τα εξής:

«Καταγγέλλω την παράνομη και καταχρηστική απόλυση της εργαζόμενης στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής Ρίας Πασατζή. Υπεύθυνη για αυτήν την απόλυση είναι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου και του προέδρου του Παντελή Μαγαλιού.

Είναι πρωτοφανές Εργατικό Κέντρο να απολύσει εργαζόμενη του, ο θεσμός που οφείλει να μάχεται για την προστασία της διατήρησης των θέσεων εργασίας. Σε κάθε περίπτωση η συμπεριφορά αυτή μας γυρνά σε μαύρες εποχές. Είναι ανάγκη να υπάρξει άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Εργασίας ώστε αυτή η απόλυση να ανακληθεί άμεσα. Αρκετά πια».

(η πρωτοφανής απόφαση σε πρωτοσέλιδο του τοπικού Τύπου)

«Όνειδος και ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα»

Η συνδικαλιστική παράταξη Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση χαρακτηρίζει καραμπινάτη άκυρη την απόλυση και επιτίθεται με οξύ τρόπο στον πρόεδρο του ΕΚ. Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η πρωτάκουστη απόλυση της εργαζόμενης και συνδικαλίστριας στο Εργατικό Κέντρο Κομοτηνής από τον Πρόεδρο του Ε.Κ. Π. Μαγαλιό συνιστά ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας.   

Ο γνωστός "συνδικαλιστής  Πρόεδρος" του Ε.Κ. (το οποίο ως γνωστόν ελέγχει μέσα από σωματεία σφραγίδες και πλαστές αρχαιρεσίες σωματείων), υλοποίησε με το απύθμενο θράσος που τον διακρίνει,  την πρόσφατη απόφαση της δικής του πλειοψηφίας και κοινοποίησε την απόλυση της Ρυίας Πατσατζή, εργαζόμενης επί 18 έτη στο Ε.Κ. Κομοτηνής, Προέδρου πρωτοβάθμιου Σωματείου και μέλους του Δ.Σ. του Ε.Κ. 

Η  απόλυση μάλιστα γίνεται χωρίς καν να τηρήσει τα προσχήματα του συνδικαλιστικού νόμου (τον οποίο υποτίθεται ότι θα έπρεπε να υπηρετεί), δηλαδή χωρίς την επίκληση των λόγων τού άρθρου 14 του ν. 1264 και φυσικά χωρίς προσφυγή στο άρθρο 15 ίδιου νόμου, αγνοώντας τη συνδικαλιστική ιδιότητα και δράση της εργαζόμενης. 

Το δικό του πρόσχημα για την απόλυση είναι μια νέα μήνυση, που ο ίδιος κατέθεσε περί δήθεν συκοφαντικής δυσφήμησης του από την εργαζόμενη και προσπαθεί να την απολύσει παράνομα, σμπαραλιάζοντας κάθε έννοια δικαίου.

Βέβαια, η καραμπινάτη άκυρη αυτή απόλυση υπαγορεύτηκε για καθαρά συνδικαλιστικούς λόγους, διότι η εργαζόμενη είναι στέλεχος της παράταξης ΕΑΚ - ΑΣΠ, μέλος της Διοίκησης του Ε.Κ. και είχε την "ατυχία" να διεκδικήσει τα δικαιώματά της,  προκαλώντας  έτσι στο εκδικητικό μένος του Π. Μαγαλιού.

Το Συνδικαλιστικό κίνημα δεν θα αφήσει να περάσει έτσι, η  πρωτάκουστη αυτή απόλυση.»

*ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ την ανακοίνωση της ΠΟΣΠΕΡΤ: «Πώς να χαρακτηρίσεις τον "συνδικαλιστή" που απολύει συνδικαλίστρια και εργαζόμενη;»

Κουρελόχαρτο το καταστατικό του Εργατικού Κέντρου

Η εργαζόμενη, η οποία όπως προαναφέραμε είναι ταυτόχρονα και μέλος της Διοίκησης του ΕΚ με την παράταξη της Ανεξάρτητης Συνδικαλιστικής Παρέμβασης, αλλά και Πρόεδρος πρωτοβάθμιου κλαδικού σωματείου, εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα έχει στοχοποιηθεί, διότι «τόλμησε» να διεκδικήσει τα δικαιώματά της και να ασκήσει κριτική στην πλειοψηφία του ΕΚ. 

Μάλιστα για ν’ αποφύγει ο Πρόεδρος του ΕΚ. Κομοτηνής να εισηγηθεί την εν λόγω απόλυση, μιας και ο ίδιος έχει μηνύσει την εργαζόμενη για δήθεν συκοφαντική δυσφήμηση, κατασκεύασε μία πειθαρχική επιτροπή, καταστρατηγώντας το ίδιο καταστατικό του ΕΚ, το οποίο δεν προβλέπει κάτι τέτοιο. Σε αυτήν την «επιτροπή» τοποθέτησε άτομα της αρεσκείας του, μόνο από την δική του παράταξή. Η επιτροπή αυτή ανέλαβε να κάνει την εισήγηση της απόλυσης κατά παραγγελία. Η πρωτοφανής αυτή «μονοπαραταξιακή» απόφαση, ελήφθη τελικά παρά το γεγονός ότι με αυτήν διαφώνησαν απόλυτα τόσο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ όσο και της ΑΣΠ, καθώς δε νομιμοποίησαν αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. 

«Είναι απαράδεκτο μια συνδικαλιστική οργάνωση να απολύει τους δικούς της εργαζόμενους, πολύ δε περισσότερο να εμφανίζεται συνδικαλιστής να απολύει συνδικαλιστή χωρίς καν να προϋπάρχουν οι λόγοι που ορίζει ο Ν. 1264/82», ανέφερε τότε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος σημειώνοντας ότι ούτε ο πιο στυγνός εργοδότης δεν ακολουθεί αυτή την τακτική, κυρίως όταν υπάρχει δικαστική διαμάχη με τον εργαζόμενο, όπως στην αναφερόμενη περίπτωση, η οποία είναι σε εξέλιξη και δεν έχει οριστικοποιηθεί. 

Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, για να απολυθεί πρόεδρος ενός σωματείου πρέπει να αποδειχθεί ότι ενέργησε με βλαπτικό τρόπο κατά των συμφερόντων της υπηρεσίας. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης δίωξης (μετάθεση ή απόλυση) στο δικαστήριο και στην επιτροπή του άρθρου 15 είναι η διαπίστωση της παράβασης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)