to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:45 | 21.03.2018

πηγή: thesstoday.gr

Κοινωνία

Πρωτοχρονιά με αγάπη και χαμόγελα για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα σε δομή της Πέλλας

Για τα 62 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται σε δομή κοντά στη Νέα Πέλλα, το φετινό «ρεβεγιόν» για το νέο έτος που γιορτάστηκε χθες Τρίτη, όπως προστάζει η παράδοση τους (σύμφωνα με το Περσικό ημερολόγιο το Nowruz), ήταν διαφορετικό .


Το τραπέζι στρώθηκε από νωρίς, γεμάτο εκλεκτές λιχουδιές και στη μέση του, τοποθετήθηκαν όπως αρμόζει για τη μέρα, μια γυάλα με χρυσόψαρα για γούρι, κέρματα για πλούτο, κεριά για να είναι καλά τα παιδιά και η οικογένεια, κόκκινα αυγά για γονιμότητα, αλλά και 7 αντικείμενα που το όνομα τους αρχίζει από το γράμμα “S”και που το κάθε ένα συμβολίζει και από κάτι. Όπως το μπαχαρικό σουμάκ για υπομονή και ανεκτικότητα, το Seeb που είναι το μήλο, για υγεία κτλ.

Σε έναν προτζέκτορα και μέσω σύνδεσης με Η/Υ, μια εκπομπή από το μακρινό Αφγανιστάν μετέδιδε σε απευθείας μετάδοση την αντίστροφη μέτρηση για τη νέα χρονιά και την ίδια στιγμή, τα προσφυγόπουλα, γύρω γύρω από το γιορτινό τραπέζι, φώναζαν δυνατά, αριθμό, αριθμό, μέχρι το μηδέν, τη δική τους πρωτοχρονιά.

Για τα 62 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Αφγανιστάν που φιλοξενούνται σε δομή κοντά στη Νέα Πέλλα, το φετινό «ρεβεγιόν» για το νέο έτος που γιορτάστηκε χθες Τρίτη, όπως προστάζει η παράδοση τους (σύμφωνα με το Περσικό ημερολόγιο το Nowruz), ήταν διαφορετικό .

Γονείς ή συγγενείς δεν υπήρχαν. Ωστόσο η αγάπη και τα χαμόγελα περίσσευαν. Φρόντισαν για αυτό εθελοντές από τη Θεσσαλονίκη, τα Γιαννιτσά και την Έδεσσα που συνεισέφεραν  τα απαραίτητα, προκειμένου τα παιδιά να ξεχάσουν έστω για λίγο τα προβλήματα τους και την αγωνία για το μέλλον τους, τη λύπη για αυτούς που άφησαν πίσω…

Στο τέλος της γιορτής, τα λόγια περίσσευαν. Μόνο αγκαλιές, χαρά και πρόσωπα φωτισμένα και συγκινημένα, με τη γλώσσα του σώματος να προσπαθεί να εκφράσει ένα μεγάλο «ευχαριστώ». Και αυτό ίσχυε και για τα παιδιά και για τους  εθελοντές…

Για το γιορτινό τραπέζι και τα δώρα που μοιράστηκαν στα παιδιά, μερίμνησαν μέλη από το τμήμα Προσφυγικού και Αλληλεγγύης του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, από τον σύλλογο εθελοντών Albatros, από την Πρωτοβουλία Γυναικών Έδεσσας, από την Κίνηση Πολιτών Γιαννιτσών, αλλά και από φίλους των παραπάνω κινήσεων.

Είναι χαρακτηριστικό πως ένας προπονητής ποδοσφαίρου από την περιοχή των Γιαννιτσών, φρόντισε να συγκεντρωθούν για να δοθούν στα παιδιά από ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια (62) αλλά και αρκετές μπάλες ποδοσφαίρου, ενώ ο ίδιος προσφέρθηκε να προπονεί τα παιδιά σε κοντινό γήπεδο, μια ή δύο φορές την εβδομάδα.

Από τα νησιά του Αιγαίου στη Ν. Πέλλα

Η συγκεκριμένη δομή, άρχισε να λειτουργεί εδώ και περίπου 2,5 μήνες υπό την εποπτεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και πλέον φιλοξενεί 62 ασυνόδευτα παιδιά ηλικίας από 13 έως 17 ετών, στη συντριπτική τους πλειοψηφία από το Αφγανιστάν.

Τα παιδιά μεταφέρθηκαν εδώ, από κέντρα υποδοχής προσφύγων από διάφορα νησιά του Αιγαίου και πλέον διαβιούν σε συνθήκες πολύ καλύτερες, έχοντας στέγη, τροφή και την απεριόριστη αγάπη των εθελοντών που βρίσκονται δίπλα τους.

Κάποια από αυτά χωρίστηκαν για διάφορους λόγους από τους γονείς τους στη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού και περιμένουν τη διαδικασία της επανένωσης που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενδεχομένως σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Άλλα, θα ήθελαν να μείνουν στη χώρα μας και περιμένουν τη διαδικασία του ασύλου, μερικά ίσως αναζητήσουν την τύχη τους σε κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα, ενώ κάποια, όπως ο 17χρονος Σ. η οικογένεια του οποίου σκοτώθηκε, δεν έχουν αποφασίσει ακόμη τι θα κάνουν. Ο ίδιος, το μόνο που ζητάει είναι να μάθει Ελληνικά και Αγγλικά, προκειμένου να μπορεί να επικοινωνεί και να έχει ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Η συγκεκριμένη δομή διαθέτει εκπαιδευτικούς, διερμηνείς αλλά και μια νομικό για τα ζητήματα ασύλου και επανένωσης. Ωστόσο ένα μεγάλο θέμα για το οποίο εξετάζονται λύσεις, είναι το θέμα του σχολείου, στο οποίο μέχρι σήμερα πηγαίνουν μόλις 4 αγόρια. Πολλά από τα 62 παιδιά δεν έχουν παρακολουθήσει ποτέ στη ζωή τους μαθήματα και για αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί λύση που δεν θα επηρεάζει την εκπαιδευτική διαδικασία για τα υπόλοιπα.

Ένα άλλο θέμα είναι η απόσταση από τα Γιαννιτσά, που αναγκάζει τα παιδιά να πρέπει να μετακινηθούν με λεωφορείο του ΚΤΕΛ, με όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται, σε περίπτωση που θελήσουν να κάνουν μια βόλτα, ενώ για το επόμενο διάστημα οι υπεύθυνοι της δομής θα αναζητήσουν σαγιονάρες ή σανδάλια και καλοκαιρινά ρούχα που λείπουν μέχρι στιγμής.

«Ήρθαμε να γιορτάσουμε μαζί τους»

Όπως αναφέρει η Μαρία Τοπαλίδου, συντονίστρια του τμήματος Προσφυγικού – Μεταναστευτικού του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η 2η φορά που μέλη του τμήματος επισκέπτονται τη δομή φιλοξενίας των ασυνόδευτων. «Γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά τους και σκεφτήκαμε να έρθουμε να γιορτάσουμε μαζί τους» είπε, προσθέτοντας πως προηγήθηκε συνεννόηση με την υπεύθυνη της δομής για τα απαραίτητα τρόφιμα και έγινε προσπάθεια να καλυφθούν όλες οι ανάγκες της μέρας, όπως τα γλυκά και τα φρούτα που σύμφωνα με την παράδοση τους δεν πρέπει να λείπουν από το γιορτινό τραπέζι.

Σύμφωνα με την ίδια, επιχειρήθηκε να έρθει και το Μουσικό Σχολείο των Γιαννιτσών, αλλά δυστυχώς ήταν πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για την προετοιμασία, οπότε αυτό θα γίνει κάποια άλλη στιγμή.

Όσον αφορά τις επόμενες δράσεις του Τμήματος Προσφυγικού, η κ.Τοπαλίδου είπε πως θα γίνουν επισκέψεις στη δομή φιλοξενίας της Χαλκηδόνας και στα Διαβατά, θα διοργανωθεί μια εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη για τη συλλογή εφηβικών ρούχων, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)