to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 20.03.2018

Πολιτική

«Άτακτη φυγή» της αντιπολίτευσης από την προκαταρκτική για τη Novartis

"Την κοπάνησαν" με την πρώτη ευκαιρία από την εξέταση του σκανδάλου Novartis τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο η Προκαταρκτική Επιτροπή συνεχίζει το έργο της και καλεί τα πρώτα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Ό,τι κι αν μηχανευτούν η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης, η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες, ξεκαθαρίζει η κυβέρνηση


Διέκοψε την συμμετοχή της στην Προκαταρκτική Επιτροπή για το σκάνδαλο της Novartis η ΝΔ και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστήριξαν ότι πρέπει να κληθούν οι προστατευόμενοι μάρτυρες στην Επιτροπή και να μην σταλεί η δικογραφία στην Δικαιοσύνη για να συνεχίσει την έρευνά της.

«Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες  εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο»: Αυτό σχολιάζει από την πλευρά του ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παρασκευόπουλος τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση και άρα, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης» (σ.σ.: αναλυτικά παρακάτω όλες οι αντιδράσεις).

Η συνεδρίαση της Επιτροπής συνεχίστηκε, με παρόντα τα μέλη της πλειοψηφίας, τα θα καλέσουν τους εννέα υπολειπόμενους μάρτυρες προκειμένου να εκφραστούν επί της αρμοδιότητας της Επιτροπής και επί της ουσίας της υπόθεσης.

Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη συνεδρίαση στην επιτροπή είχε κληθεί ο Ε. Βενιζέλος προκειμένου να διατυπώσει και προφορικά τις ενστάσεις του για τη λειτουργία της επιτροπής. Οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας που μετέχουν στην Επιτροπή πρότειναν τα πολιτικά πρόσωπα να προσέλθουν και για εξηγήσεις και για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής.

Πρόσκληση στον Αντ. Σαμαρά για την ερχόμενη Τρίτη

Συγκεκριμένα, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα κληθεί την προσεχή Τρίτη στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για "παροχή εξηγήσεων" και για την έκφραση γνώμης αναφορικά με την αρμοδιότητα της επιτροπής, όπως έκανε γνωστό ο πρόεδρος της Επιτροπής Θοδωρής Δρίτσας. Την ερχόμενη εβδομάδα-Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή- με συνεδριάσεις πρωί και απόγευμα, προγραμματίστηκε να γίνει η εξέταση των κ.κ. Αντώνη Σαμαρά, Παναγιώτη Πικραμένου, Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου και Ανδρέα Λυκουρέντζου.

Τα τέσσερα πολιτικά πρόσωπα καλούνται όχι μόνο για εξέταση, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής αλλά και για έκφραση γνώμης για το θέμα της αρμοδιότητας της επιτροπής. Η επιτροπή θα αποστείλει πρόσκληση στη συνέχεια στους κ.κ. Μάριο Σαλμά, 'Αδωνι Γεωργιάδη, Γιάννη Στουρνάρα και Γιώργο Κουτρουμάνη. Σημειώνεται ότι στην Επιτροπή έχει ήδη κληθεί και προσέλθει ο Ε. Βενιζέλος μετά από τις ενστάσεις του που είχε αποστείλει γραπτώς.

Οξεία αντίδραση Μαξίμου για την «απροχσημάτιστη φυγή» της ΝΔ

«Η άτακτη και απροσχημάτιστη φυγή της ΝΔ από την συνταγματικά επιτασσόμενη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής έρχεται μετά την αποτυχία της να δημιουργήσει άσκοπη χρονοτριβή και καθυστερήσεις που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ίδια την διαλεύκανση της υπόθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού τονίζοντας ότι: «Ότι και αν μηχανευτεί η ΝΔ και ο Πρόεδρος της κύριος Μητσοτάκης ένα είναι βέβαιο: Η διερεύνηση της υπόθεσης θα προχωρήσει με σεβασμό στους συνταγματικούς και δικονομικούς κανόνες ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων και να λογοδοτήσουν για την κατάχρηση εξουσίας και την διασπάθιση δημόσιου χρήματος».

Αναλυτικά η δήλωση Παρασκευόπουλου:

Η Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας της Βουλής, που λήφθηκε κατά τη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου 2018, σχετικά με την υπόθεση NOVARTIS, προχώρησε σήμερα 20.3.2018 στις εργασίες της, προγραμματίζοντας τις προσεχείς της ενέργειες με ακρόαση των εμπλεκόμενων προσώπων.

Προς το παρόν συνεχίζει τη διερεύνηση του κρίσιμου και προαπαιτούμενου θέματος της αρμοδιότητας της ίδιας της Βουλής ή των δικαστηρίων, με βάση τους όρους το άρθρου 86 του Συντάγματος, ώστε η διαλεύκανση να αποβεί δικαιοκρατική, αποτελεσματική και πλήρης.

Ενώ η συζήτηση αυτή εκκρεμεί  μέλη – βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης  δήλωσαν ότι αποχωρούν από τις εργασίες, με πρόφαση ότι αιτήματά τους για εξέταση μαρτύρων δεν έγιναν δεκτά. Η δήλωσή τους είναι προφανώς προσχηματική, αφού η συζήτηση συνεχίζεται: Η πρόωρη διεξαγωγή αποδείξεων, πριν από την κρίση της αρμοδιότητας, θα οδηγούσε σε άσκοπη χρονοτριβή και σε ακυρότητες  εφόσον στη συνέχεια το όργανο (η Βουλή) κριθεί αναρμόδιο.

Καθώς δεν υπάρχει καμία νομική δικαιολογία για την αποχώρηση, απομένει μόνο η εκδοχή της απροθυμίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης. Πρόκειται για μια άτακτη φυγή ενώπιον της προοπτικής να φωτιστεί ένα μεγάλο σκάνδαλο που έπληξε τη χώρα κατά τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική κοινωνία ας είναι ήσυχη ότι η Προκαταρκτική Επιτροπή, θα συνεχίσει το έργο της για την απόδοση δικαιοσύνης.

Θ. Δρίτσας: Η επιτροπή  θα συνεχίσει ως έχει και δικαίωμα και υποχρέωση το έργο της 

Όπως ανέφερε αναλυτικά το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής, Θ. Δρίτσας:

«Το ενδιαφέρον της ελληνικής κοινωνίας για την υπόθεση Νοβάρτις είναι τεράστιο και απολύτως δικαιολογημένο. Ως πρόεδρος της Επιτροπής που διενεργεί την προκαταρκτική εξέταση, θέλω να βεβαιώσω τους πάντες ότι αυτή η επιτροπή εργάζεται μέσα σε ένα αντιφατικό και ατελές συνταγματικό και νομικό πλαίσιο ώστε για πρώτη φορά σε ανάλογες περιπτώσεις η υπόθεση αυτή να φτάσει στην πλήρη διερεύνηση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η δουλειά που μέχρι τώρα έχει παράξει η επιτροπή αυτή πιστεύω ότι θα καταγραφεί με πολύ θετικό τρόπο και θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα για το μέλλον. Η σημερινή αποχώρηση ενός αριθμού βουλευτών-μελών της επιτροπής με λυπεί βαθύτατα. Παρόλα αυτά η επιτροπή  θα συνεχίσει ως έχει και δικαίωμα και υποχρέωση το έργο της για να φτάσει μέχρι τη σύνταξη πορίσματος προς την ολομέλεια της Βουλής.

Από κει και πέρα η επιτροπή, μετά την αποχώρηση των μελών που αποχώρησαν, συνέχισε το έργο της και προγραμμάτισε για την επόμενη εβδομάδα, την Τρίτη το πρωί, την Τρίτη το απόγευμα, την Πέμπτη το πρωί, την Πέμπτη το απόγευμα και την Παρασκευή το πρωί να καλέσει κατά σειρά τα ελεγχόμενα πρόσωπα, τα αναφερόμενα πιο σωστά πρόσωπα που έχουν πολιτική ιδιότητα με τη σειρά που η απόφαση του Προέδρου της Βουλής είχε ορίσει. Δηλαδή τον κ. Σαμαρά, τον κ. Πικραμένο, τον κ. Αβραμόπουλο, τον κ. Λοβέρδο, τον κ. Λυκουρέντζο και εν συνεχεία τον κ. Σαλμά, τον κ. Γεωργιάδη, τον κ. Στουρνάρα και τον κ. Κουτρουμάνη. Επομένως οι διαδικασίες θα φτάσουν μέχρι την τελική ολοκλήρωση. Εύχομαι και πιστεύω ότι στο τέλος της λειτουργίας της αυτή η επιτροπή θα έχει πια την πλήρη σύνθεσή της.»

ΝΔ: ολοκληρώθηκε ο σχεδιασμός της σκευωρίας

Από τη ΝΔ, ο Μάκης Βορίδης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακόπτουν τη συμμετοχή τους στην επιτροπή. Παράλληλα κατήγγειλε ότι σήμερα συνέβη το πρωτοφανές, η μειοψηφία να ζητά τη συνέχιση της λειτουργίας της επιτροπής με την εξέταση μαρτύρων προκειμένου να αποκαλυφθούν πλήρως όλα τα στοιχεία της υπόθεσης, η δε πλειοψηφία να υπονοεί ότι η επιτροπή που συγκρότησε με δική της πρωτοβουλία δεν έχει αρμοδιότητα εξετάσεως της υπόθεσης και να ζητά να προσέλθουν τα εμπλεκόμενα πρόσωπα για να τοποθετηθούν επί της αρμοδιότητας της επιτροπής. Ο Μάκης Βορίδης είπε ότι η στάση αυτή ολοκληρώνει τον σχεδιασμό της σκευωρίας από την πλευρά της κυβερνητικής πλειοψηφίας.

Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου είπε ότι τα αδικήματα πρέπει να εξεταστούν και γι΄ αυτό πρέπει να κληθούν μάρτυρες στην επιτροπή. Ο κ. Παπαθεοδώρου κατήγγειλε ότι η στάση της πλειοψηφίας συνιστά νομικό παράλογο, ευτελισμό της διαδικασίας και παραβίαση των δικονομικών κανόνων και το αποτέλεσμα θα είναι να παραμένει η λάσπη για τα πολιτικά πρόσωπα.

Από την Ένωση Κεντρώων ο Μάριος Γεωργιάδης είπε ότι αποχωρεί από την επιτροπή γιατί δεν θέλει να γίνει μέρος αυτής της κωλυσιεργίας που γίνεται για επικοινωνιακούς λόγους.

Από το Ποτάμι ο Γιώργος Αμυράς δήλωσε ότι «η κυβερνητική πλειοψηφία επιδιώκει την ευθανασία της επιτροπής μέσω Θήβας». Είπε ότι δεν πρέπει να ενδιαφέρει την επιτροπή ποσώς η γνώμη των δέκα πολιτικών προσώπων για το ένα έχει αρμοδιότητα ή όχι. «Εάν η κυβέρνηση έδινε βάρος στη γνώμη των δέκα, δεν θα τους παρέπεμπε σε προανακριτική», είπε ο κ. Αμυράς και τόνισε ότι το Ποτάμι αποχωρεί και δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει φόντο σε αυτό το φτηνό πολιτικό κόλπο.

Κοινή δήλωση Βενιζέλου, Λοβέρδου και Κουτρουμάνη

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιώργος Κουτρουμάνης έκαναν την ακόλουθη κοινή δήλωση μετά την αποχώρηση όλης της αντιπολίτευσης από την επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης:

Οι δήθεν κατήγοροι έχουν ήδη μετατραπεί σε κατηγορούμενους για μια πρόχειρη και φτηνή σκευωρία όχι μόνο σε βάρος προσώπων αλλά σε βάρος των δημοκρατικών θεσμών και της ίδιας της δικαιοσύνης.

Ο ισχυρισμός ότι τα ζητήματα θα εξετασθούν δήθεν από τη δικαιοσύνη, είναι προσβλητικός για τη δικαιοσύνη που διαβίβασε στη Βουλή τα ζητήματα για τα οποία αποκλειστικά αρμόδια είναι η Βουλή.

Η πεισματική άρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εξεταστούν μάρτυρες, να συγκεντρωθούν έγγραφα και να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση δείχνει το φόβο τους απέναντι στην αποκάλυψη της σκευωρίας που είναι πλέον προφανής και ομολογημένη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)