to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:10 | 20.03.2018

Διεθνή

Ο Ομπάμα πάει Νέα Ζηλανδία για συναντήσεις, ομιλίες και... γκολφ

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα πρόκειται να συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και τον προκάτοχό της Τζον Κέι κατά τη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψης στη χώρα του Ειρηνικού αυτή την εβδομάδα.


Σε ανακοίνωσή του το γραφείο του 44ου προέδρου των ΗΠΑ αναφέρει ότι η Νέα Ζηλανδία είναι μια χώρα την οποία ήθελε πάντα ο Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί δεδομένης της στενής της σχέσης με τις ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα αναμένεται να φθάσει στη χώρα αύριο, Τετάρτη, και δεν θα έχει μαζί την οικογένειά του. Την Πέμπτη θα έχει ιδιωτική συνάντηση με την Άρντερν μετά την επίσημη υποδοχή που του επιφυλάσσουν οι Μαορί στο Μέγαρο της Κυβέρνησης στο Όκλαντ.

"Τα ενδιαφέροντά του από τότε που αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο είναι κυρίως η ανάπτυξη της ηγετικής ικανότητας των νέων και η βούληση να εμπνεύσει την επόμενη γενιά ηγετών", δήλωσε η Άρντερν στο δημόσιο Radio New Zealand. Ο Ομπάμα δεν ταξιδεύει στη Νέα Ζηλανδία έχοντας έναν πολιτικό ρόλο, ούτε έχει κάποιες υποχρεώσεις ή αποστολή που πρέπει να εκπληρώσει. "Φαντάζομαι ότι υπάρχουν ορισμένες παράμετροι της δουλειάς που νιώθεις πιθανόν ευτυχής όταν έχεις απομακρυνθεί από αυτές", πρόσθεσε η Άρντερν.

Πέμπτη βράδυ ο Ομπάμα θα μιλήσει σε ακροατήριο 800 καλεσμένων σε μια εκδήλωση που διοργανώνει το Συμβούλιο Νέας Ζηλανδίας-ΗΠΑ, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση επιχειρηματιών και ακαδημαϊκών. Η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνει μόνο με την επίδειξη της πρόσκλησης.

Ο Λίον Γκράις, εκπρόσωπος του NZ-US Council, δήλωσε ότι "η προεδρία Ομπάμα είχε εξαιρετική επιρροή στον κόσμο και κατά τη διάρκεια της θητείας αυτής, η σχέση μεταξύ των δύο χωρών ενισχύθηκε πολιτικά, πολιτιστικά, σε επίπεδο εμπορίου και επενδύσεων, καινοτομίας και ασφάλειας".

Ο 56χρονος Δημοκρατικός Αμερικανός θα συναντήσει επίσης 20 γυναίκες ηγετικά στελέχη των Μαορί σε εκδήλωση που οργανώνει το Ίδρυμα Ομπάμα. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης έναν ή δύο αγώνες γκολφ που θα παίξει με τον πρώην πρωθυπουργό Τζον Κέι στα παγκόσμιας κλάσης ιδιωτικά γήπεδα γκολφ στο Νόρθλαντ, στο βόρειο άκρο της χώρας.

Ο Ομπάμα θα αναχωρήσει την Παρασκευή για να μεταβεί στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας για να παραστεί σε άλλη εκδήλωση του Συμβουλίου Νέας Ζηλανδίας-ΗΠΑ και να συναντήσει τον πρωθυπουργό Μάλκολμ Τέρνμπουλ.

Χορηγοί της επίσκεψης είναι η Air New Zealand, η αυστραλιανή τράπεζα Westpac και η MasterCard.

Πηγή: dpa, με πληροφορίες από lepetitjournal.com

Μετάφραση: ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)