to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:11 | 20.03.2018

Κοινωνία

«Να σταματήσει η σφαγή»: Διαδηλώσεις για το Αφρίν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (φωτογραφίες)

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν κουρδικές οργανώσεις και αλληλέγγυοι πολίτες και συλλογικότητες, με αφορμή την τουρκική εισβολή στο Αφρίν


(φωτογραφία: @makisSinodinos)

Πορεία αλληλεγγύης για την Αφρίν πραγματοποίησαν στο κέντρο της Αθήνας Επιτροπές Συμπαράστασης Κούρδων και Τούρκων, οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Με κεντρικό σύνθημα "λευτεριά στην Αφρίν" οι διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν για την εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή. Η πορεία ξεκίνησε από τα Προπύλαια και κατευθύνθηκε προς την τουρκική πρεσβεία, ωστόσο οι συγκεντρωμένοι δεν κατάφεραν να την προσεγγίσουν καθώς στον δρόμο προς αυτήν ήταν παρατεταγμένες κλούβες των ΜΑΤ.

To φωτορεπορτάζ του Μάριου Λώλου:

"Καταγγέλλουμε την επέμβαση της Τουρκίας στη Συρία και την κατάληψη της Αφρίν από τα Τουρκικά στρατεύματα και τους συνεργάτες τους τζιχαντιστές. Παλεύουμε για να φύγουν όλα τα ξένα στρατεύματα από τη Συρία, όποια πλευρά και να στηρίζουν και οι Τούρκοι επιδρομείς από τις Κουρδικές περιοχές και το Αφρίν", επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Φωτογραφίες του Μ. Σαρρή από την διαδήλωση αλληλεγγύης στον κουρδικό λαό:

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και στη Θεσσαλονίκη

Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της εισβολής στο Αφρίν πραγματοποίησαν στον Λευκό Πύργο, περίπου 150 Κούρδοι. Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες, πανό, αλλά και φωτογραφίες από τις καταστροφές στην πόλη και τους ανθρώπους που έχουν χάσει τη ζωή τους.

H συγκέντρωση είχε και τον χαρακτήρα του εορτασμού της κουρδικής γιορτής Νεβρόζ, που συμβολίζει την πρώτη ημέρα της άνοιξης και του νέου έτους. Οι Κούρδοι άναψαν πυρσούς και κεριά, χόρεψαν, ενώ ορισμένοι φορούσαν παραδοσιακές στολές.

Αναλυτικά όσα ανέφερε το κάλεσμα για τη διαδήλωση στην Αθήνα:

Το τουρκικό Κράτος πέρασε σε  μια συνολική επίθεση ενάντια στους Κούρδους. Το τουρκικό Κράτος βλέπει τις κατακτήσεις των Κούρδων σε οποιαδήποτε γωνιά του κόσμου σαν απειλή για την ύπαρξή του. Οι κατακτήσεις του κουρδικού λαού στην Ροζάβα είναι ο στόχος του τουρκικού κράτους. Αυτή η στάση του φασισμού μετατράπηκε σε επίθεση και στρατιωτική εισβολή στο καντόνι του Αφρίν στην Ροζάβα στις 19 Γενάρη του 2018. 

Σχεδόν δυο μήνες συνεχίζει η εισβολή στο Αφρίν που συνοδεύεται από σφαγές,  έχοντας δίπλα του δυνάμεις Τζιχαντιστών με πολεμικές μηχανές τελευταίας τεχνολογίας. Στο Αφρίν καταστρέφονται χωριά και λεηλατούνται κατοικημένες περιοχές, δολοφονούνται παιδιά και γυναίκες με βαρείς βομβαρδισμούς. Αυτή η εισβολή πραγματοποιείται  με την ανοιχτή ή σιωπηλή υποστήριξη των ιμπεριαλιστικών κρατών ΗΠΑ, Ρωσίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις διαπραγματεύονται για τα βρώμικα συμφέροντά τους, πάνω την αιματοχυσία του κουρδικού λαού από το τουρκικό κράτος. Το Αφρίν βρίσκεται κάτω από μια εισβολή και πολιορκία της φασιστικής Τουρκίας που έχει δίπλα της και της προσφέρουν την υποστήριξή τους οι ιμπεριαλιστικές-καπιταλιστικές δυνάμεις και τα περιφερειακά αντιδραστικά κράτη.

Οι κατακτήσεις του Αφρίν είναι ήττα του ιμπεριαλισμού και του φασισμού.  Οι κατακτήσεις των καταπιεσμένων λαών του Αφρίν είναι ήττα των αντιδραστικών δυνάμεων. Οι κατακτήσεις του Αφρίν είναι νίκες των λαών της Μέσης Ανατολής. 

Είναι πολύ σημαντικό όλες οι αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές, αντιφασιστικές, δημοκρατικές δυνάμεις να αντιταχθούν σε αυτή την επίθεση και την εισβολή. Όπως όλες οι αντιδραστικές δυνάμεις ενώθηκαν γύρω από την επίθεση και την εισβολή στο Αφρίν, έτσι είναι μια ιστορική ευθύνη όλων των προοδευτικών δυνάμεων να συσπειρωθούν  γύρω από την δίκαια αντίσταση του κουρδικού λαού. 

Η διεθνιστική αλληλεγγύη θα συνεισφέρει στην αντίσταση, στο ηθικό και το θάρρος στο Αφρίν. Κάθε φωνή που θα υψωθεί ενάντια στην άδικη εισβολή και τον πόλεμο, κάθε αντίδραση, κάθε εκδήλωση αλληλεγγύης έχουν μεγάλη σημασία. Μια από τις διεθνιστικές ευθύνες είναι να αντιταχθούμε στον πόλεμο αυτό και την εισβολή, να προχωρήσουμε τον αγώνα για να σταματήσουμε αυτή την επιθετικότητα. 

Εμείς οι κουρδικές και τουρκικές δυνάμεις καλούμε όλους τους φίλους μας δίπλα μας στον αγώνα, να αντιδράσουν ενάντια στην επιθετικότητα και εισβολή στο Αφρίν, ενισχύοντας την διεθνιστική αλληλεγγύη ενάντια στο ιμπεριαλισμό και τον φασισμό. 

Σαν μέρος της πλατφόρμας αλληλεγγύης στο Αφρίν, καλούμε εσάς τους φίλους μας να αντιταχθείτε ενάντια σε αυτόν τον άδικο πόλεμο με έναν ισχυρό και ενιαίο αγώνα. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)