to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:41 | 19.03.2018

Διεθνή

Συνεχίζεται το ντόμινο κατηγοριών μεταξύ Βρετανίας-Ρωσίας για την υπόθεση Σκριπάλ

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, επέρριψε για μια ακόμη φορά την ευθύνη στην Ρωσία για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια - «Απόλυτη αλληλεγγύη» στη Βρετανία εκφράζει η ΕΕ - Εργαστήριο στη Βρετανία πιθανόν να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα, είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ


Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, επέρριψε για μια ακόμη φορά την ευθύνη στην Ρωσία για την δηλητηρίαση του ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια.

«Είμαι σαφής, με βάση τα στοιχεία που έχουμε, δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε άλλο συμπέρασμα απ’ αυτό που λέει ότι το ρωσικό κράτος ευθύνεται για ό,τι συνέβη στους δρόμους του Σόλσμπερι» δήλωσε η Μέι στο SkyNews, όταν ρωτήθηκε αν θεωρεί ότι ο Πούτιν ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι η Ρωσία δεν έχει σχέση με το περιστατικό αυτό.

 

«Πρόκειται για μια νευροπαραλυτική ουσία της ομάδας Nοvichok (Νοβιτσόκ), το οποίο παρασκευάστηκε από σοβιετικούς και νομίζω ότι η Ρωσία έχει τα κίνητρα και την πρόθεση ( να κάνει κατι τέτοιο-σ.σ) , τα οποία αποτελούν μέρος του μοντέλου συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Ευρώπη, το οποίο παρατηρούμε» είπε η Τερέζα Μέι αναφερόμενη στην δηλητηριώδη ουσία, προσθέτοντας ότι «αυτό συνέβη στην Μεγάλη Βρετανία και θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλη χώρα». 

Tην ίδια ώρα επιθεωρητές του Οργανισμού Απαγόρευσης των Χημικών Όπλων (OPCW) έφτασαν σήμερα στη Βρετανία για να ερευνήσουν γύρω από την επίθεση στις 4 Μαρτίου με νευροπαραλυτική ουσία στον Ρώσο πρώην διπλό κατάσκοπο Σεργκέι Σκριπάλ και στην κόρη του Γιούλια στην πόλη Σάλσμπερι στη Βρετανία, δήλωσε σήμερα πηγή στον οργανισμό αυτόν.Η Βρετανία ζήτησε από τον OPCW που εδρεύει στην Χάγη να πραγματοποιήσει δική του ανεξάρτητη έρευνα και δικές του αναλύσεις σε δείγματα από την νευροπαραλυτική αυτή ουσία στα εργαστήριά του, πρόσθεσε η διπλωματική αυτή πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Εργαστήριο στη Βρετανία πιθανόν να είναι η πηγή του νευροτοξικού παράγοντα, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε στην επίθεση εναντίον του Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι της Βρετανίας, όπως είπε σε συνέντευξή του στο BBC ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ Βλαντίμιρ Τσιζόφ.

Ο Τσιζόφ είπε στην εκπομπή του BBC «Andrew Marr Show» ότι η Ρωσία «δεν έχει καμία ανάμειξη» στο περιστατικό και ότι δεν έχει αποθηκευμένες ποσότητες της ουσίας αυτής τονίζοντας ότι το βρετανικό εργαστήριο Πόρτον Ντάουν απέχει μόλις 12 χιλιόμετρα από το Σάλσμπερι.

«Απόλυτη αλληλεγγύη» στη Βρετανία εκφράζει η ΕΕ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ κάλεσαν σήμερα από τις Βρυξέλλες τη Ρωσία να απαντήσει στα ερωτήματα σχετικά με τη χρήση του νευροτοξικού παράγοντα στην επίθεση εναντίον του ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο βρετανικό Σάλσμπερι και εξέφρασαν "απόλυτη αλληλεγγύη" προς το Λονδίνο.

Η ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπουργική σύνοδο είναι η εξής:

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει κατηγορηματικά την επίθεση εις βάρος του Σεργκέι και της Γιούλια Σκριπάλ στο Σάλσμπερι του Ηνωμένου Βασιλείου στις 4 Μαρτίου 2018, εξαιτίας της οποίας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και ένας αστυνομικός. Οι ζωές πολλών πολιτών απειλήθηκαν από αυτή την παράτολμη και παράνομη ενέργεια. Η ΕΕ λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη της την εκτίμηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι είναι πολύ πιθανόν να ευθύνεται (για την επίθεση) η Ρωσική Ομοσπονδία".

"Η ΕΕ είναι σοκαρισμένη από την επιθετική χρήση του όποιου νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής προέλευσης, ενός τύπου που έχει παρασκευαστεί στη Ρωσία, για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκό έδαφος εδώ και περισσότερα από 70 χρόνια. Η χρήση χημικών όπλων από οποιονδήποτε υπό οποιεσδήποτε συνθήκες είναι απολύτως απαράδεκτη και συνιστά απειλή για την ασφάλεια όλων μας. Κάθε τέτοια χρήση αποτελεί κατάφωρη παραβίαση της Συνθήκης Απαγόρευσης Χημικών Όπλων και του διεθνούς δικαίου και αψηφά τη διεθνή τάξη που βασίζεται σε κανόνες. Η ΕΕ χαιρετίζει τη δέσμευση του Ηνωμένου Βασιλείου να συνεργαστεί στενά με τον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ) στην έρευνα για την επίθεση. Η ΕΕ καλεί τη Ρωσία να απαντήσει επειγόντως στα ερωτήματα που τέθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο και τη διεθνή κοινότητα και να αποκαλύψει άμεσα, πλήρως και ολοκληρωμένα το πρόγραμμά της για τον Novichok στον ΟΑΧΟ".

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει την απόλυτη αλληλεγγύη της προς το Ηνωμένο Βασίλειο και τη στήριξή της, περιλαμβανομένων και των προσπαθειών του Ηνωμένου Βασιλείου να λογοδοτήσουν στη δικαιοσύνη οι υπεύθυνοι".

"Η ΕΕ θα παραμείνει στενά επικεντρωμένη στο ζήτημα αυτό και τις επιπτώσεις του"

Τι απαντά το Κρεμλίνο

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε απόψε τη λύπη του για τα σχόλια που έγιναν κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα σήμερα σχετικά με τη δηλητηρίαση του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στη Βρετανία.

Οι υπουργοί, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, κάλεσαν τη Μόσχα να δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τη χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα σε βάρος του Σκριπάλ και της κόρης του και εξέφρασαν την "ανεπιφύλακτη αλληλεγγύη τους" στο Λονδίνο.

"Λυπούμαστε που η Ευρωπαϊκή Ένωση (...) για άλλη μια φορά υπάκουσε στις παρερμηνευμένες απόψεις της "ευρωαλληλεγγύης" και των συσσωρευμένων αντιρωσικών αντανακλαστικών" ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο."Αυτή η κατάσταση, φυσικά, δεν τιμά την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ", καταλήγει η ανακοίνωση.

Νωρίτερα είχε δηλώσει ότι το Λονδίνο θα πρέπει είτε να στηρίξει με στοιχεία τους ισχυρισμούς είτε να ζητήσει «αργά ή γρήγορα» συγγνώμη.

Έρευνες στο αυτοκίνητο της κόρης του Σκριπάλ

Το αυτοκίνητο με το οποίο αναχώρησε η Γιούλια Σκριπάλ από το αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, όταν έφθασε από τη Μόσχα, μεταφέρθηκε στην εγκληματολογική υπηρεσία για να εξεταστεί από εμπειρογνώμονες, γράφει η βρετανική εφημερίδα The Daily Telegraph.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, στις 3 Μαρτίου τη Γιούλια Σκριπάλ συνάντησε στο αεροδρόμιο ο φίλος της οικογένειας τους Ρος Κασσίντι, ο οποίος και την μετέφερε στο Σάλσμπερι στο σπίτι στο οποίο διέμενε ο πατέρας της Σεργκέι Σκριπάλ.

 

Ο Κασσίντι επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι οι αρμόδιες αρχές πήραν το αυτοκίνητο του το οποίο και μετέφεραν στην εγκληματολογική υπηρεσία, καθώς οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες εξετάζουν το ενδεχόμενο η νευροπαραλυτική ουσία με την οποία δηλητηριάσθηκαν ο Σεργκεί Σκριπάλ και η κόρη του Γιούλια να είχε τοποθετηθεί στις αποσκευές της Γιούλια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)