to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Το Ερρίκος Ντυνάν "όχημα" των κλινικαρχών για την επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα»

Tο νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων για το «Ερρίκος Ντυνάν», «μεθοδεύεται κατ’ εντολή και επιβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών, με στόχο την παγίωση του εργασιακού μεσαίωνα στον κλάδο», καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι


Το περασμένο καλοκαίρι γράφαμε στο Left.gr για τη δικαστική απόφαση που επισφράγισε τις μεγάλες μειώσεις μισθών για τους εργαζόμενους σε έναν εξαιρετικά κερδοφόρο κλάδο, αυτό των ιδιωτικών νοσοκομείων. 

Συγκεκριμένα, το Τριμελές Εφετείο Αθηνών απέρριψε τότε την αγωγή της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδος (ΟΣΝΙΕ) κατά της Διαιτητικής Απόφασης του ΟΜΕΔ σύμφωνα με την οποία είχε καταργηθεί το επίδομα εξομάλυνσης και είχε απαιτηθεί από τους εργαζόμενους που το έλαβαν αναδρομικά για το 2016 η επιστροφή του (ποσό που αντιστοιχεί σε 900 έως 3.000 ευρώ!) ενώ είχε επιβληθεί νέα μείωση στο βασικό μισθό κατά 0,5%,  είχε καταργηθεί το πενθήμερο και είχε παγιωθεί ο μισθολογικός διαχωρισμός νέων και παλιών εργαζομένων.

Κλήση από Νεφελούδη μετά την... εξαφάνιση της εργοδοσίας του «Ντυνάν»

Στο νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων στον εν λόγω κλάδο εντάσσονται και οι πρακτικές της εργοδοσίας του «Ερρίκος Ντυνάν» όπου και εκεί κυριαρχεί το φαινόμενο διαχωρισμού και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων.

Πρόκειται για την «ΗΜΙΘΕΑ ΑΕ», θυγατρική της τράπεζας Πειραιώς που διαχειρίζεται το νοσοκομείο και με βάση την ειλημμένη απόφαση για πώλησή του έχει ήδη αρχίσει να στρώνει το κόκκινο χαλί για την άφιξη του νέου επενδυτή, η οποία αναμένεται μετά το Πάσχα (περισσότερα παρακάτω).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εταιρεία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις για πλήρη καταβολή των οφειλόμενων στους εργαζόμενους του «Ερρίκος Ντυνάν» από την προηγούμενη διοίκηση του νοσοκομείου.

Πρόκειται για χρήματα που έχασαν οι εργαζόμενοι από τη μη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης κατά τα έτη 2008-2012. 

Μετά τη δικαστική δικαίωση των εργαζόμενων, η σημερινή διοίκηση είχε προτείνει εξωδικαστική επίλυση του ζητήματος, η οποία προέβλεπε σημαντικότατο «κούρεμα» των αξιώσεων των εργαζομένων, «κούρεμα» που έφτανε το 50% και τμηματική καταβολή των χρημάτων. 

Τελικά, μετά από τις κινητοποιήσεις του Σωματείου των Εργαζομένων στο Ερρίκος Ντυνάν (ΣΕΝΕΝ), οι δύο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα μερικής αποπληρωμής των οφειλομένων. Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι αποδέχθηκαν την πρόταση της διοίκησης περί καταβολής του 70% του κεφαλαίου, παραιτούμενοι από το υπόλοιπο πόσο του κεφαλαίου και τους τόκους.

Ωστόσο, παρά τις υποσχέσεις για την καταβολή αυτών των οφειλών, η διοίκηση παραμένει άφαντη τις τελευταίες ημέρες και έχει κληθεί ήδη σε τριμερή συνάντηση υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Εργασίας, Ανδ. Νεφελούδη, την  Τρίτη 20 Μαρτίου προκειμένου να δοθεί λύση στο ζήτημα. 

(από την κινητοποίηση των εργαζομένων του «Ντυνάν», την Τετάρτη 31/1/18 έξω από το κεντρικό κτίριο της τρ. Πειραιώς)

Τα διαπιστευτήρια στη νέα διοίκηση

Οι αντεργατικές κινήσεις όμως δεν σταμάτησαν εδώ. Όπως καταγγέλλει στο Left.gr το μέλος του Δ.Σ. του ΣΕΝΕΝ και αντιπρόεδρος της ΟΣΝΙΕ, Κώστας Κρέτσης, πολλά από τα σημερινά στελέχη της διοίκησης ετοιμάζουν πυρετωδώς τα διαπιστευτήρια τους προς επίδοση τους στον νέο «αφέντη».

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο εντάσσονται εσπευσμένες κινήσεις της εργοδοσίας, όπως η πρόταση προς το Σωματείο για υπογραφή του αντεργατικού Κανονισμού Λειτουργίας, η «πρόχειρη» εφαρμογή της παράτυπης αξιολόγησης του προσωπικού που θα «εμπλουτίσει» τους εργασιακούς φακέλους αλλά και το ξαφνικό ενδιαφέρον τους για συμφωνία ορισμού Προσωπικού Ασφάλειας σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Μία πρόταση «δώρο» στον νέο κλινικάρχη αφού επιχειρήθηκε να επιβληθεί ως Προσωπικό Ασφαλείας το 95% των εργαζομένων ανά βάρδια και τμήμα!

«Στον φάκελο των διαπιστευτηρίων τους συμπεριλαμβάνουν επίσης την μη εφαρμογή των νόμιμων ειδικών ωραρίων των εργαζομένων των κλειστών τμημάτων» η κατάργηση των οποίων, όπως τονίζει ο κ. Κρέτσης, κρίθηκε από την Επιθεώρηση Εργασίας ως απαγορευμένη μεταβολή των όρων των συμβάσεων εργασίας «και φυσικά την μη καταβολή των οικονομικών αξιώσεων των εργαζομένω»ν, τις οποίες αναφέραμε παραπάνω, «παρά τις όποιες έως τώρα νομικές και ηθικές δεσμεύσεις από πλευράς τους για την άμεση καταβολή τους». 

Όλα τα παραπάνω καθώς και το φαινόμενο διαχωρισμού και άνισης αντιμετώπισης μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων που εφαρμόζεται στο Νοσοκομείο είναι ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι εργαζόμενοι.

«Κυρίως όμως», προσθέτει ο κ. Κρέτσης, «αναδεικνύεται το νέο μοντέλο εργασιακών σχέσεων για το Ερρίκος Ντυνάν που μεθοδεύεται κατ’ εντολή και επιβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (σ.σ.: “Ιασώ”, “Ευρωκλινική”, “Υγεία”, “Ιατρικό Κέντρο” κ.α.) με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, βούληση και γνώμη». «Αυτό είναι το μοντέλο εργασιακών σχέσεων  που επιβάλουν οι εργοδότες σε αντικατάσταση των Κλαδικών Συμβάσεων Εργασίας», τονίζει.

Όπως σημειώνει ο κ. Κρέτσης, ο μέσος μισθός εργαζόμενου στις ιδιωτικές κλινικές κυμαίνεται από 586 έως 900 ευρώ μεικτά: «Άλλοι εργαζόμενοι, κυρίως οι παλαιοί όπως εγώ, έχουμε υπογράψει την κλαδική σύμβαση και σε άλλους επιβλήθηκε η σύμβαση της ΓΣΕΕ. Έτσι, σε ένα μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο της Αθήνας, εργάζονται νοσηλευτές που λαμβάνουν 800 ευρώ και άλλοι που παίρνουν μόλις 586 ευρώ μεικτά, χωρίς ανθυγιεινά κ.λπ.».

Η Ομοσπονδία ζητάει να την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης ώστε «να πάψει η άνιση μεταχείριση ανάμεσα σε παλαιούς και νέους εργαζόμενους».

Η  εξάλειψη του απαράδεκτου φαινομένου των μισθολογικών διακρίσεων που υφίστανται οι νεοπροσλαμβανόμενοι εργαζόμενοι σε σχέση με τους παλαιούς και η εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές των τελευταίων, αποτελεί και το βασικό αίτημα του ΣΕΝΕΝ που επίσης διεκδικεί την άμεση άρση της μονομερώς και παράνομης επιβαλλόμενης από τη εταιρεία κατάργησης των μειωμένων ωραρίων και τη διασφάλιση όλων των υφιστάμενων σχέσεων εργασίας, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις της Τράπεζας Πειραιώς, στο  περιβάλλον που θα διαμορφωθεί μετά την έλευση του νέου επενδυτή.

2020 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)