to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:04 | 01.03.2013

Αθλητισμός

Διδάγματα από την υπόθεση Πιστόριους

Του Κώστα Ζαχαριάδη


Η είδηση της δολοφονίας της 30χρονης φίλης του Όσκαρ Πιστόριους, Ρίβα Στέενμπακ από τον ίδιο, καθώς και τα αίτια που τον οδήγησαν σε αυτή την πράξη απασχόλησε τα διεθνή ΜΜΕ την περασμένη βδομάδα. Η υπόθεση έχει ήδη πάρει τον δρόμο της δικαιοσύνης, η έρευνα προχωρά… Η ανακοίνωση της αστυνομίας ότι στο σπίτι του Πιστόριους βρέθηκαν φιαλίδια τεστοστερόνης και σύριγγες, το βράδυ της δολοφονίας, φέρνει στο προσκήνιο το ζήτημα της συστηματικής χρήσης στεροειδών αναβολικών και τι ενδέχεται να προκαλέσουν στη συμπεριφορά των χρηστών. Σύμφωνα με μελέτες, εκτός από τις άλλες παρενέργειες των αναβολικών, υπάρχουν και οι ψυχολογικές πχ κατάθλιψη, ερεθιστικότητα, αδυναμία συγκέντρωσης, επιθετικότητα, βιαιότητα, παράνοια, υπερδιέγερση.

Το εξαιρετικά ενδιαφέρον όμως σε αυτή την υπόθεση είναι η κατάθεση στο δικαστήριο του Όσκαρ Πιστόριους που ανεξαρτήτως αν είναι αληθινή ή όχι ανοίγει μια μεγάλη κουβέντα που απασχολεί και τμήματα της ελληνικής κοινωνίας…

Είχε όπλο για αυτοπροστασία του

«Πέσαμε στο κρεβάτι και αποκοιμηθήκαμε. Έχω πέσει και στο παρελθόν θύμα επίθεσης και για τον λόγο αυτό έχω πάντα δίπλα μου ένα όπλο 9 χιλιοστών.Ξύπνησα για να κλείσω μια πόρτα και να πάρω έναν ανεμιστήρα και βγήκα στο μπαλκόνι.Τότε, άκουσα θόρυβο από την τουαλέτα. Πήρα το όπλο μου και προχώρησα προς την τουαλέτα. Αισθάνθηκα ότι απειλούμαι. Άρχισα να φωνάζω “βγες έξω από την τουαλέτα!”. Ηταν σκοτεινά και νόμιζα ότι η Ρίβα ήταν ακόμα στο κρεβάτι. Ήμουν φοβισμένος και δεν άναψα το φως. Καθώς δεν φορούσα τα προσθετικά μου πόδια αισθάνθηκα ευάλωτος και για τον εαυτό μου και για την Ρίβα. Φοβήθηκα ότι κάποιος είχε μπει στο σπίτι. Τότε πυροβόλησα. Η Ρίβα δεν ήταν στο κρεβάτι. Τότε πέρασε από το μυαλό μου ότι μπορεί να ήταν στην τουαλέτα. Η πόρτα ήταν κλειδωμένη. Άνοιξα την πόρτα και η Ρίβα ήταν ζωντανή. Κάλεσα το ΕΚΑΒ την σήκωσα στα χέρια μου και την κατέβασα κάτω. Προσπάθησα να την επαναφέρω αλλά πέθανε στα χέρια μου. Εύχομαι το σύστημα δικαιοσύνης της Νότιας Αφρικής και τα γεγονότα να δείξουν ότι δεν δολοφόνησα την Ρίβα.»

Ο Όσκαρ Πιστόριους είχε όπλο για αυτοπροστασία στην οικία του… Το όλο θέμα φέρνει για άλλη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της οπλοκατοχής, ένα ζήτημα που έχει πολλές προεκτάσεις.

Χρυσή Αυγή – Γιώργος Καρατζαφέρης για οπλοκατοχή

Σε κείμενο που έχει αναρτήσει η Χρυσή Αυγή στην ιστοσελίδα της αναφέρει για την οπλοκατοχή: «Επιγραμματικά, στην πλήρη αναθεώρηση της αναχρονιστικής νομοθεσίας περί άμυνας του ποινικού κώδικα και στη θεώρηση της οπλοφορίας ως ατομικού δικαιώματος, έτσι ώστε, υπό τις κατάλληλες δικλείδες, να τονωθεί το έννομο αγαθό της ατομικής ασφάλειας, που διακυβεύεται επικίνδυνα με τους παράλογους αναχρονιστικούς ακροβατισμούς της ελληνικής Πολιτείας.» Το θέμα περι οπλοκατοχής είχε «ανοίξει» και παλαιότερα από τον κ . Καρατζαφέρη όταν κατά την διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Βουλή τον Μάρτιο του 2012 είχε δηλώσει: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα, να αλλάξει η νομοθεσία. Όταν ληστής μπαίνει στο σπίτι σου ή μπαίνει στην επιχείρησή σου μπορείς και τον πυροβολείς. Ξεκάθαρα. Εκείνη τη στιγμή που μπαίνει μέσα ο ληστής δεν θα κάνεις διάκριση όπλων» είπε, σημειώνοντας «δεν μπορούμε να είμαστε και πεινασμένοι και τρομαγμένοι».

Όλες αυτές οι δηλώσεις συναντούν περισσότερα ευήκοα ώτα εξ αιτίας της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί λόγω της οικονομικής κρίσης, της εξαθλίωσης και της αύξησης της εγκληματικότητας.

Ρεβάνς από την μεταπολίτευση

Η σύγκρουση στο επίπεδο της οικονομίας και τον τρόπο διαχείρισης της οικονομικής κρίσης κρύβει μια συνολικότερη αντιπαράθεση – αντίθεση – σύγκρουση που υπάρχει σε επίπεδο αρχών και αξιών για τον τρόπο οργάνωση και λειτουργίας της κοινωνίας. Αναπόφευκτα η όξυνση της κρίσης οδηγεί σε μια σύγκρουση αριστεράς – δεξιάς πρωτίστως ιδεολογικής και σε δεύτερο χρόνο κομματικής. Αν ο πόλος της αριστεράς αποτύχει, να δώσει διέξοδο στις κοινωνικές αγωνίες, η απάντηση θα είναι στροφή της κοινωνίας στην ακροδεξιά. Υπάρχουν προϋποθέσεις για μια τέτοια στροφή, όπως το υπόστρωμα φόβου και βίας που καλλιεργείται συστηματικά από μερίδα των κυρίαρχων ΜΜΕ, η κοινωνική αποξένωση που επιδεινώνεται από την διογκούμενη ανεργία, η διάλυση του κοινωνικού κράτους και του κράτους πρόνοιας ως αποτέλεσμα της φτωχοποίησης από τα μνημόνια και κυρίως ένα νεοναζιστικό κόμμα στη θέση του οδηγού διαμόρφωσης της ατζέντας του τρόμου, που δυστυχώς με μεγάλη ευκολία υιοθετούν οι επιτελάρχες του κ. Σαμαρά. Σε ανύποπτο χρόνο ο ευρωπαϊστής – μεταρρυθμιστής Μάκης Βόριδης επανέφερε στο δημόσιο διάλογο το ζήτημα της θανατικής ποινής (ως προσωπικής του άποψης φυσικά).

Η επιδίωξη της ολοκληρωτικής απαξίωσης των μέχρι το 2010 δεδομένων (θα πάρουμε τη ρεβάνς από την μεταπολίτευση δήλωναν σημαίνοντα στελέχη της δεξιάς) σηματοδοτεί την πορεία της «νέας» παλαιοδεξιάς στο «μετά», επειδή πιθανώς θα αποτελέσει και το συνεκτικό ιστό συγκρότησής της,έχουμε την υποχρέωση να κερδίσουμε και ιδεολογικά αλλά και εκλογικά.

*Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)