to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:50 | 15.03.2018

Κοινωνία

Υπ. Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν την επίθεση που δέχτηκε καθηγήτρια μέσα στο Πανεπιστήμιο Πειραιά

Ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε αίθουσα που έκανε μάθημα η διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση και την περιέλουσαν με μπογιές.


Σε κείμενο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα «Indymedia» την ευθύνη για την επίθεση αναλαμβάνει η «συνέλευση αλληλεγγύης στους αναρχικούς συντρόφους Α. Ντάλιο, Γ. Μιχαηλίδη, ∆. Πολίτη, Ν. Ρωμανό καθώς και το μέλος της ΣΠΦ Γ. Τσάκαλο που διώκονται ως "ατομικοί τρομοκράτες"» η οποία αναφέρει τα εξής:

Καταδικάζουν υπουργείο Παιδείας και ΣΥΡΙΖΑ

Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καταδικάζει την εισβολή κουκουλοφόρων σε αίθουσα του Πανεπιστημίου Πειραιώς και την επίθεση εναντίον της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση την ώρα της διδασκαλίας.

«Τέτοια φαινόμενα δεν έχουν θέση ούτε στην κοινωνία ούτε στον πανεπιστημιακό χώρο», υπογραμμίζει το υπουργείο σε ανακοίνωση του.  

«Η επίθεση στην καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πειραιά, Μαίρη Μπόση, είναι απολύτως καταδικαστέα.Ενέργειες τέτοιου είδους στρέφονται ενάντια στο δημόσιο πανεπιστήμιο και στρώνουν τον δρόμο σε λογικές αυταρχισμού και ιδιωτικοποίησης», ανέφερε από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Απερίφραστα» καταδικάζει και η πρυτανική αρχή του Πανεπιστημίου Πειραιώς την επίθεση που δέχθηκε η καθηγήτρια Μαίρη Μπόση εν ώρα διδασκαλίας, σήμερα, το πρωί. Σε σχετική ανακοίνωση, η πρυτανική αρχή χαρακτηρίζει «προσβλητική» την ενέργεια των ατόμων που εισήλθαν στον χώρο του πανεπιστημίου. «Το Πανεπιστήμιο βρίσκεται σύσσωμο στο πλευρό της συναδέλφου και συνεχίζει να επιτελεί το ακαδημαϊκό του έργο όπως κατά κανόνα πράττει. Τονίζεται δε ότι το Πανεπιστήμιο είναι χώρος που προάγει τη γνώση και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών και όχι φερομένων σκοπιμοτήτων και ξένων προς το έργο του αντιπαραθέσεων», καταλήγει η ανακοίνωση της πρυτανείας του ΠΑΠΕΙ.

Καταδίκη και από την ΠΟΣΔΕΠ

Την «απερίφραστη» καταδίκη της επίθεσης εναντίον της καθηγήτριας Μαίρης Μπόση εν ώρα της διδασκαλίας, εξέφρασε το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού. Η ΠΟΣΔΕΠ εξέφρασε, επίσης, τη συμπαράστασή της στην καθηγήτριας και ανέφερε ότι πρόκειται για «μια ευθεία παραβίαση της αρχής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στη διδασκαλία αλλά και του σεβασμού στην προσωπικότητα και την ανθρώπινη αξία μιας πανεπιστημιακής δασκάλου».

Η ΠΟΣΔΕΠ, με σχετική της ανακοίνωση, υπενθύμισε ότι το περιστατικό έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά κρουσμάτων βίας σε πανεπιστημιακούς χώρους και σχολίασε: «Είναι φανερό ότι οι ομάδες αυτές που προσπαθούν με τη βία να επιβάλουν τις απόψεις τους έχουν ως στόχο την τρομοκράτηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, τον περιορισμό της ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης των ιδεών, δηλ. ουσιαστικά την κατάλυση του ακαδημαϊκού ασύλου το οποίο υποτίθεται ότι επικαλούνται και υπερασπίζονται. Πρόκειται περί διαστρέβλωσης, κακοποίησης και συστηματικής εκμετάλλευσής της έννοιας του ακαδημαϊκού ασύλου από τις ομάδες αυτές οι οποίες έχουν πλήρως αποθρασυνθεί καθώς γνωρίζουν πια ότι δεν υπάρχει κανείς να τους σταματήσει».

Τέλος, η Ομοσπονδία ανέφερε ότι η απλή καταδίκη των γεγονότων δεν αρκεί και κάλεσε τα αρμόδια υπουργεία να «αναλάβουν τις ευθύνες για την κατάσταση που επικρατεί στους πανεπιστημιακούς χώρους και να πράξουν ό,τι απαιτείται για την προστασία της ζωής των φοιτητών, του προσωπικού και της δημόσιας περιουσίας των πανεπιστημίων».


Καταδικάζει το ΚΚΕ

Το ΚΚΕ καταδικάζει την επίθεση σε βάρος της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Πειραιά Μαίρης Μπόση και σε σχόλιό του επισημαίνει ότι «αυτού του είδους οι ενέργειες δεν έχουν καμία σχέση με το φοιτητικό κίνημα, αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" για όσους επιδιώκουν να δημιουργήσουν κλίμα τρομοκρατίας στα Πανεπιστήμια και τελικά άλλοθι για την ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού».

Τι συνέβη

Το περιστατικό συνέβη σήμερα το πρωί, όταν ομάδα κουκουλοφόρων εισέβαλε σε αίθουσα που έκανε μάθημα η διεθνολόγος με ειδίκευση σε θέματα διεθνούς τρομοκρατίας Μαίρη Μπόση.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι δράστες περιέλουσαν την καθηγήτρια με μπογιές και την απείλησαν «για χειρότερα».

Η ίδια σε δηλώσεις της ανέφερε ότι δεν την χτύπησαν, ούτε εκείνη ούτε κάποιον φοιτητή και ότι στο παρελθόν είχε δεχθεί βομβιστική επίθεση στο σπίτι της.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)