to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:32 | 13.03.2018

Πολιτική

Ν. Παππάς: Οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις είναι η προοπτική για την ΕΕ

«Οι μόνες δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συγκροτήσουν συμπαγώς μία προοπτική για την Ενωμένη Ευρώπη, είναι οι προοδευτικές και οι αριστερές δυνάμεις, και αυτό έχει φανεί» τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


«Οι μόνες δυνάμεις, οι οποίες μπορούν να συγκροτήσουν συμπαγώς μία προοπτική για την Ενωμένη Ευρώπη, είναι οι προοδευτικές και οι αριστερές δυνάμεις, και αυτό έχει φανεί» τονίζει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς σε συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, από τη Βιέννη όπου βρίσκεται με την ευκαιρία της χθεσινοβραδινής διάλεξής του σε Φόρουμ για τον Διεθνή Διάλογο, που φέρει το όνομα του ιστορικού καγκελάριου της Αυστρίας Μπρούνο Κράισκι. Από την άλλη, υπογραμμίζει, οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν επιδείξει μία αδυναμία σύλληψης και εφαρμογής πολιτικών, οι οποίες να οδηγούν στην κοινωνική και περιφερειακή σύγκλιση και άρα το χρέος των προοδευτικών δυνάμεων αναδεικνύεται ολοένα και πιο επείγον.

Οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη οφείλουν να συγκλίνουν σε έναν ενιαίο βηματισμό και να περιγράψουν με λεπτομέρεια τα βήματα τα οποία έχει ανάγκη να κάνει η Ευρώπη για να επανιδρυθεί ως εγχείρημα. Dιότι, μέχρι τώρα, η πορεία της Ευρώπης, δυστυχώς, έχει δώσει θέση σε φαινόμενα τα οποία είναι μη επιθυμητά. Φαινόμενα που φέρνουν στις μνήμες των λαών της Ευρώπης τις πιο σκοτεινές περιόδους της ηπείρου επισημαίνει ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

«Χωρίς να προσπαθήσουμε να επανεφεύρουμε τον τροχό, μπορούμε να επισκεφθούμε με ψυχραιμία, τις βασικές θεμελιώδεις αρχές, οι οποίες έκαναν την Σοσιαλδημοκρατία ένα επιτυχημένο ιστορικό εγχείρημα και κυρίως να δώσουμε στα προτάγματα αυτά την πανευρωπαϊκή τους διάσταση» αναφέρει ο κ. Παππάς, για να προσθέσει: «Διότι, εάν η Σοσιαλδημοκρατία είχε ευρωπαϊκή σκληρή ατζέντα τις δύο-τρεις τελευταίες δεκαετίες, ήταν η ατζέντα της σύγκλισης με τις συντηρητικές δυνάμεις, ήταν μία ατζέντα η οποία στην εφαρμογή της έφερε ανισότητες μεταξύ των κρατών, αλλά και μέσα στις ίδιες τις κοινωνίες μεγάλωσε τις ανισότητες».

Όπως εκτιμά ο υπουργός «εκεί πρέπει να αναζητηθεί η ρίζα του προβλήματος και να ανασυγκροτηθεί η προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της ισότητας, και πάντα υπάρχει η αισιοδοξία, ενώπιον των δυσκολιών και των μεγαλύτερων δυσκολιών». Ο ίδιος θεωρεί ότι «το ευρωπαϊκό εγχείρημα έχει δείξει πάρα πολύ σοβαρά σημάδια ανθεκτικότητας».

Ως προς τη δεξιότερη απόκλιση των συντηρητικών δυνάμεων και υιοθέτηση ακόμη και ακροδεξιών τάσεων, θεωρεί πως είναι «μία αρνητική επιλογή, η οποία έχει προφανέστατα και αντιευρωπαϊκά στοιχεία πάρα πολύ ισχυρά» και εκτιμά «ότι πληρώνει και το ίδιο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα τα επίχειρα τέτοιου τύπου πολιτικών επιλογών». Διότι, όπως λέει ο κ. Παππάς, «ενώ έχει κανείς τις συντηρητικές δυνάμεις να σχεδιάζουν και να εφαρμόζουν πολιτικές οι οποίες πρόσκεινται στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα -όταν ξεκίνησε η κρίση το δίδυμο Μέρκελ- Σαρκοζί επικρατούσε- έχει ένα κύμα πολιτικών εξελίξεων, οι οποίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μείωσαν ραγδαία και τη δυνατότητα του ΕΛΚ να κερδίζει τις διακυβερνήσεις σε επί μέρους χώρες». 

Ως προς τις σχέσεις μελλοντικά του ΣΥΡΙΖΑ με την Σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης τονίζει: «Θα είναι συνεργασίες στη βάση προοδευτικών πολιτικών. Αυτό το πιστεύουμε και εργαζόμαστε γι΄ αυτό με μέθοδο και υπομονή. Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας αποδέχθηκε αμέσως την πρόσκληση που του απηύθυναν, εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, να συμμετέχει στις διασκέψεις του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος πριν από τις Συνόδους Κορυφής και γι' αυτό προκρίνουμε μία ατζέντα πολιτικών, οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν και τη βάση της σύγκλισης πολύ ευρύτερων δυνάμεων: και της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας και των Πράσινων, αλλά και άλλων προοδευτικών δυνάμεων». 

Ο κ. Παππάς, τέλος, εκφράζει την πεποίθηση ότι «στην Ελλάδα μπαίνουμε σε μία φάση -και καθώς πλησιάζουμε την ολοκλήρωση του προγράμματος- όπου μπορούμε πραγματικά να αναρωτηθούμε, γιατί αυτό το πρόγραμμα πετυχαίνει σε κάποιους κεντρικούς στόχους, δηλαδή τη δημοσιονομική ισορροπία, την επανάκαμψη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης» και καταλήγει: «Και αυτά, νομίζω, είναι κεντρικά ερωτήματα, τα οποία θα αποτελέσουν και τον πυρήνα του πολιτικού διαλόγου ή της πολιτικής σύγκρουσης μέσα στην Ελλάδα».

AΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)